بررسی سودمندی کشت مخلوط برنج و سویا و مقایسه کارایی مصرف آب در دو روش آبیاری
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6243;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 67007
- تاریخ دفاع
- ۲۱ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- پدرام دوزنده ماسوله
- استاد راهنما
- محمدرضا جهانسوز
- چکیده
- افزایش جمعیت جهان و تخریب منابع طبیعی و به دنبال آن نیاز مبرم به افزایش تولیدات غذایی از مشکلات اساسی دنیای امروز به شمار میروند.چندکشتی از قدیمیترین اشکال کشاورزی بوده، باعث افزایش تنوع بر حسب ساختار رویشگاه و گونه گیاهی گشته و شبیه به جوامع گیاهی قدیمی است (اشتاینر 1973). این شیوه کشت، نوع وابسته به زمان چندکشتی میباشد و پرورش دو یا چند محصول زراعی را در یک مزرعه در بر میگیرد. در این روش افزونسازی در زمان و مکان صورت میگیرد (وان در میر 1984). به منظور بررسی کشت مخلوط برنجآبی (رقم هاشمی) با سویا، تحقیقی در سال 1393 در مزرعه آموزشی- پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان (رشت) انجام شد. طرح به طور کلی متشکل از 3 تکرار و 5 تیمار میباشد که به صورت طرح بلوک کامل تصادفی اجرا میشود. تیمارها متشکل از ترکیب دو روش آبیاری (کرتی و جوی و پشتهای) و سه روش کشت گیاهان سویا و برنج (کشت خالص برنج، کشت خالص سویا و کشت مخلوط سویا و برنج) میباشند. به عبارت دیگر تیمارها به این صورت خواهند بود: کشت خالص برنج به شکل کرتی (غرقابی) با آرایشهای کشت 25 در 25 سانتیمتر و 50 در 12.5 سانتیمتر، کشت خالص برنج به شکل جوی و پشتهای، کشت مخلوط برنج و سویا و کشت خالص سویا.برای گیاه برنج کشت خالص با آرایشهای مربع و مستطیل و برای گیاه سویانیز کشت خالص بالاترین عملکرد را به خود اختصاص دادند. با محاسبه نسبت برابری زمین (LER) تیمار کشت مخلوط، عدد 09/1به دست آمد. به عبارت دیگر در کشت مخلوط به میزان 9/0% نسبت به کشت خالص عملکرد بیشتری حاصل شد.
- Abstract
- Continuous increase in the world population, particularly in the Asia has increased the demand for food significantly. In view of this, the present system of sole cropping cannot meet the diversified needs of the small scale farmers. Field study of rice-legume based cropping systems was investigated and evaluated in northern part of Iran. Treatment combinations consisted of pure stand of rice (Conventional) with 2 plant pattern (square and rectangular), pure stand of rice (furrow irrigation), pure stand of soybean and mixed stand of rice and soybean thatwere arranged in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replication.Theexperiment was conducted in Research and Educational Farm of College of Agriculture, University of Guilan in 2014.Forrice yield characteristics and morphological variables, monoculture rice and for soybean plants, its monoculture and mixed culturereachedthe highest. Land Equivalent Ratio (LER) showed that the rice and soybean intercropping get 1/09.