عنوان پایان‌نامه

بررسی روند شوری زایی آب و خاک در دشت گرمسار



    دانشجو در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی روند شوری زایی آب و خاک در دشت گرمسار" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6696;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72535
    تاریخ دفاع
    ۲۷ بهمن ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    غلامرضا زهتابیان

    شوریزایی پدیدهی مورفولوژیکی آشنا با نواحی کویری و حاشیهی کویری مانند ناحیهی گرمسار است تغییرات در روند و دامنه این پدیده در سالهای اخیر، متأثر از اقدامات انسانی و تغییرات اقلیمی جریان زایشی آن را از پدیده به مخاطره تبدیل کرده است. در این تحقیق با استفاده از منابع دادهای )سنجش از دور، آزمایشگاهی و مشاهد‌های( به ارزیابی و تحلیل روند شوریزایی، در محدوده دشت گرمسار واقع در استان سمنان در یک دوره آماری 11ساله ( از سال 81 آبی تا سال آبی 91) پرداخته شد. بدین منظور اقدام به ایجاد پایگاه داده مکانی در محیط Arc GIS ??? و تهیه نقشه‌های پهنه‌بندی مکانی پارامتر‌های EC، SAR، PH و افت سطح آب زیرزمینی شد و پس از پردازش و تحلیل، روند و دامنه شوریزایی در اراضی و منابع آبی تبیین گردید. سپس با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای لندست ( سال‌های 2002 و 2013 میلادی) در محیط نرم‌افزاری پهنه‌های شوری خاک و کاربری اراضی استخراج گردید. سپس عوامل شوریزایی مورد کنکاش و تحلیل قرار گرفت. یافتههای تحقیق عواملی همچون نزدیکی و مجاورت با گنبدهای نمکی، تغییر در جهت و شدت جریان عبوری آب سطحی و افزایش میزان تبخیر از طریق افزایش آبیاری سطحی و عموماً غرق آبی را به عنوان عوامل اساسی و محوری در ایجاد و تشدید این پدیده معرفی نمود. نتایج نشان داد که در پارامترهای مورد بررسی (افت سطح آب زیرزمینی، PH، EC و SAR ) تغییرات زیادی رخ داده که مؤید کاهش وسعت اراضی با شوری کم و افزایش اراضی با شوری زًیاد است. واژگان کلیدی مخاطره شوری‌زایی، مخروطافکنهی گرمسار، سنجش از دور و GIS ، منابع آب و خاک
    Abstract
    Salinization is a morphologic phenomenon which is familiar with the desert area and its edge in some places like Garmsar. In recent human activities and climate changes had a great effect on this phenomenon and has changed its generative circulation to danger. This research used data sources ( for evaluation- in labratoary and observation ) for a long statistic period of11 years ( from 1381 to 1391) and evaluated the salinization of Garmsar's palefiled is in semnan provience. In order to do this researcher created a data station place in surroundings of ArcGIS 9.3 and also used Ec- Ph- SAR parameters for preparing some sheet maps places. Finally after evaluating and analyzing the process the course of salinization in filed and water sources has been declared. Then using of landset satelite pictures ( 2002- 2013) in software area shown the expanse of soil saltiness. Researcher analysed the salinization features and reason and announced that some factors like closeness to salt hills changes in direction and force fullness of surface water and also evaporation enhancement becoues of water logged were the main reasons in creating and intensifying of such phenomenon. Results has shown that in parameters which had been used lots of changes happened which coufrim reduction of field extension with low saltiness and increment of field with high saltiness. Key words Salinization danger- Garmsar's cone section- For evaluation and GIS- Water and soil sources.