عنوان پایاننامه
جداسازی ماده موثره گلیسیریزین لز عصاره گیاه شیرین بیان با استفاده از غشا نانو فیلتراسیون
- رشته تحصیلی
- مهندسی شیمی-داروسازی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس البرز شماره ثبت: 638;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70723
- تاریخ دفاع
- ۲۷ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- نفیسه سهرابی
- استاد راهنما
- رضا ضرغامی
- چکیده
- گیاه شیرینبیان قرنهاست که به علت داشتن خواص درمانی فراوان مورداستفاده دارویی قرارگرفته است عمده مواد تشکیلدهنده در شیرینبیان گلیسیریزیک اسید هست که شامل چندین فعالیت مهم دارویی ازجمله ضدویروسی، ضدالتهاب، ضد اکسیدان، ضد زخم و ضد سرطان میباشند. هدف از جداسازی گلیسیریزیک اسید با غشاء انجام روش ساده، ارزان، با گزینش پذیری بهتر و بازدهی بالاتر و همچنین اجتناب از حلالهای سمی، خودکارسازی آسان، مقیاس و زمان فرآیند کوتاهتر، کار و انرژی هزینههای پایینتر و شرایط عملیات مطلوبتر هست. 500 گرم از ریشه چندساله گیاه شیرینبیان را از نواحی کرمان جمعآوری شد و آسیاب گردید. عصاره گیری به روش پر کولاسیون با استفاده از اتانول (30/70) در مدتزمان 72-24 ساعت انجام شد و غلظت اسید گلیسیریزیک از روش کروماتوگرافی با عملکرد بالا تعیین گردید. عصاره مایع به نسبت (4/1) توسط آب رقیق گردید و با عبور از فیلتر وارد تانک 2 لیتری شد و توسط پمپ به سمت غشا نانوفیلتراسیون مدل NF90 هدایت گردید. با تغییر فشار بین 8-6 بار و تغییر سرعت جریان گذری بین 20-10 متر بر ثانیه شش نمونه به دست آمد که غلظت اسید گلیسیریزیک موجود در این حالتها به روش HPLC تعیین گردید و رسوب بر روی سطح غشا توسط دستگاه الکترونی روبشی مشاهده گردید. بهطور خلاصه این پژوهش نشان داد که با افزایش فشار و افزایش سرعت جریان گذری شار افزایش مییابد و همچنین شار در ابتدا زیاد بوده در هر دو حالت همزمانی که فشار ثابت است و سرعت جریان عرضی متغیر است و هم حالتی که فشار متغیر است و سرعت جریان عرضی ثابت است بهمرورزمان شار کاهشیافته و به یک مقدار ثابت میرسد. علت کاهش شار باگذشت زمان را میتوان به گرفتگی غشا بهتدریج و پدیده پلاریزاسیون و قطبش غلظتی نسبت داد. باگذشت زمان و افزایش فشار و سرعت جریان گذری درصد دفع اسید گلیسیریزیک از 64% درصد به 95% افزایشیافته که علت آن را میتوان به افزایش ضخامت لایه پلاریزاسیون نسبت داد.
- Abstract
- Glycyrrhizic acid is the most important active ingredient of licorice plant, and has many medicinal, nutritional and biotechnological properties. Improved conditions of operation, lower labor and energy costs, shorter processing time and improved efficiency in separation and concentration of this active ingredient are very important. In this study, 500 grams of root of the licorice perennial plant was gathered from Kerman region and was ground to powder. The extraction process was carried out using the percolation method and by the use of (70/30) ethanol in a period of 24-72 hours. The concentration of glycyrrhizic acid was determined by high performance liquid chromatography. Liquid extract was diluted with water to a ratio of (1/4), and passed through the filter into the 2 liters tank and then was directed toward NF90 nanofiltration membrane by the pump. Six samples were obtained by changing the pressure in the range of 6 to 8 bars and changing passing flow velocity in the range of 10 to 20 meters per second. Glycyrrhizic acid concentration in these cases was determined by HPLC method and deposits on the membrane surface was observed by scanning electron microscope. This study showed that when we increased the pressure and passing flow velocity, the flux also increased. In both state where pressure was constant and cross-flow velocity was changing and where pressure was changing and cross-flow velocity was constant, the flux was initially high but declined over time and reaches a constant value. This decline can be attributed to gradual fouling of membrane and the phenomenon of concentration polarization. Over time and with increased pressure and passing flow velocity, the rejection percentage of glycyrrhizic acid increased from 64% to 95% which can be attributed to an increase in the thickness of the polarization layer.