عنوان پایاننامه
مطالعه انرژی مصرفی، تحلیل اقتصادی و ارزیابی چرخه زیستی در تولید ذرت بذری هیبرید
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6226;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66912
- تاریخ دفاع
- ۲۶ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- هادی اسلامی
- استاد راهنما
- مجید خانعلی
- چکیده
- بخش کشاورزی به¬عنوان مهم¬ترین تولید¬کننده مواد غذایی نه تنها مصرف¬کننده انرژی است بلکه مهم¬ترین عرضه¬کننده انرژی به¬صورت بیوانرژی نیز محسوب می¬شود. هدف از این تحقیق مقایسه الگوی مصرف انرژی و تبعات زیست¬محیطی ناشی از مصرف نهاده¬های کشاورزی در تولید ذرت بذری به روش¬های برداشت دستی، کمباین و پیکرهاسکر می¬باشد. اطلاعات مورد¬نیاز از طریق پرسش¬نامه در استان¬های تهران و البرز در سال زراعی 92-91 با استفاده از روش سرشماری کل جامعه مورد¬مطالعه تهیه شد. نهاده¬های مورد بررسی شامل نیروی کارگری، ماشین، سوخت دیزل، سموم شیمیایی، کود¬های شیمیایی،گاز، الکتریسیته، آب و بذر بودند. معادل انرژی هر یک از نهاده¬ها با ضرب مقدار مصرف نهاده¬ها در هم¬ارز انرژی آن محاسبه شد.انرژی کل ورودی برای تولید ذرت در روش¬های برداشت دستی، کمباین و پیکرهاسکربه ترتیب 711/118، 335/111 و 403/120 (GJ/ha) محاسبه شد. در هر سه روش برداشت، الکتریسیته، سوخت و کود¬های شیمیایی، مهم¬ترین نهاده¬های مصرف¬کننده انرژی بودند. نسبت انرژی در روش¬های برداشت دستی، کمباین و پیکرهاسکربه ¬ترتیب برابر82/1، 31/2و 03/2 محاسبه شد. بخش عمدهای از انرژی مصرفی به صورت منابع انرژی تجدیدناپذیر بود. تأثیر مصرف انرژی توسط نهاده¬های مختلف بر روی عملکرد ذرت بذری از روش پارامتری کاب-داگلاس مورد ¬بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد، تأثیر نهاده¬های نیروی کارگری و بذر بر روی عملکرد نسبت به تأثیر سایر نهاده¬ها بیش¬تر است. بر اساس نتایج تحلیل اقتصادی، نسبت فایده به هزینه و بهره¬وری اقتصادی در تولید ذرت بذری در روش برداشت با کمبایندارای بیش¬ترین مقدارمیباشند. ارزیابی چرخه زیستی نشان داد که در بخش مزرعهای، بیش¬ترین بار¬های محیطی ناشی از الکتریسیته و سوخت دیزل مورد ¬استفاده برای آبیاری بوده ¬است، در حالی¬که در بخش فرآوری بیش¬ترین آلایندگی ناشی از مصرف قارچ¬کش بوده¬است. هم¬چنین روش برداشت با کمباین بار محیطی کم¬تری نسبت به سایر روش¬ها دارد.
- Abstract
- Agriculture as the most important food producer sector is known not only energy consumer but also as the main energy supplier in the form of bioenergy. The purpose of this study was to compare the pattern of energy consumption and environmental consequences caused by the use of agricultural inputs in the production of seed corn harvested by hand, combine and picker husker. Information required was prepared by the questionnaire method in Tehran and Alborz Provinces for 2012-13 crop year using census the total producers of this study. The investigated inputs were labor, machine, diesel fuel, chemical pesticides, fertilizers, gas, electricity, water and seed. The energy of each input was calculated by multiplying the amount of that input with its energy equivalent. Total energy input to produce corn in harvesting methods by hand, combine and picker husker were calculated as 118.711, 111.335 and 120.403 (GJ/ha), respectively. Electricity, fuel and fertilizers were the most important energy inputs for all harvesting methods. The values of energy ratio were obtained as 1.82, 2.31 and 2.03 for harvesting methods by hand, combine and picker husker, respectively. The large portion of the consumed energy was nonrenewable energy sources.The effect ofdifferent energy inputs on crop yield were examined by parametric Cobb-Douglasproduction function. Results showed that among the inputs, the labor and seed had the highest effects on crop yields. Based on economic analysis results, the benefit to cost ratio and economic productivity in harvesting method by combine were highest. Life cycle assessment revealed that the electricity and the diesel fuelused for irrigation had the most environmental impacts in farming stage, while the environmental impact induced by fungicides consumption was the most significant in the processing stage. Combine harvesting method has less environmental damage than other methods.