بررسی مولکولی کیفیت پروتئین ذخیره ای دان در لوبیا های سفید، قرمز و چیتی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -بیوتکنولوژی کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 68761
- تاریخ دفاع
- ۱۲ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- اسماء راحمی اردکانی
- استاد راهنما
- محمدرضا نقوی
- چکیده
- حبوبات پس از غلات دومین منبع مهم غذایی بشر است. دانه لوبیا غنی از پروتئین و کربوهیدرات می باشد که اسید آمینه های ضروری لایزین، آرژنین و متیونین در لوبیا بیشتر از غلات است. فازئولین یکی از عمده ترین پروتئین های دانه لوبیا می¬باشد که بیش از 50 درصد کل پروتئین ذخیره ای لپه و 48-35 درصد از نیتروژن کل دانه را تشکیل می-دهد. پروتئین فازئولین می¬تواند جزء جدا نشدنی زنجیره غذایی انسان¬ها بخصوص در کشورهای در حال توسعه باشد لذا در این پژوهش کیفیت این پروتئین ذخیره¬ای دانه در تعدادی نمونه¬های ایرانی لوبیا¬های سفید، قرمز و چیتی از منظر مولکولی مورد آزمایش قرار گرفتند. به منظور شناسایی نواحی تکرار شونده ژنی، محصولات واکنش زنجیره ای پلیمریزاسیون حاصل از یک جفت آغازگر اختصاصی با ناقل PTG19 vivantis همسانه و توالی یابی شدند. پس از توالی یابی، کلیه توالی¬ها بوسیله موتور جستجوی BLASTnتایید شدند. آنالیز روابط تکاملی به صورت جداگانه برای کل توالی ژنی و پروتئینی و نواحی تکرارشونده شماره یک و دو انجام شد. در روابط تکاملی میان ارقام و نمونه¬های هر گروه، برای ناحیه تکرار شونده یک در بخش ژنی و پروتئینی لوبیا¬های قرمز در یک کلاستر و بقیه نمونه های لوبیا با تفاوت¬های ناچیز در کلاسترهای جداگانه نسبت به هم قرار گرفتند. در ناحیه تکرارشونده دو در بخش ژنی الگوی مشابه ناحیه یک را داشتند اما در بخش پروتئینی رقم بهمن لوبیای قرمز و یاس لوبیای سفید در یک کلاستر قرار گرفتند که این الگو با الگوی پروتئین کل نیز تطابق داشت. در بررسی ژل SDS-PAGE، مشاهده شد که رقم گلی از لوبیای قرمز و رقم دانشجو از لوبیای چیتی به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار فازئولین را در خود جای دادند. ارقام لوبیای قرمز علی رغم فراوانی فازئولین، فیتوهماگلوتنین بیشتری هم در خود نشان داده که باعث کاهش جذب پروتئین اصلی می شود. رقم دانشکده لوبیای سفید که جز ارقام مقاوم به آفات لوبیا است مقدار گلیکوپروتئین زیادی نسبت به سایر ارقام مقاوم به آفات نشان داده است.