بررسی خصوصیات فیزیولوژی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های زیره سبز در شرایط تنش کم آبی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-اصلاح نباتات
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 814
- تاریخ دفاع
- ۱۲ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- حسین کاظمی
- استاد راهنما
- سید محمدمهدی مرتضویان
- چکیده
- چکیده زیره سبز یکی از مهمترین گیاهان دارویی و دارای پراکنش گستردهای در نقاط مختلف ایران است .به منظور مطالعه اثر تنش کم آبی بر برخی از صفات فیزیولوژی و بیوشیمیایی، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده با استفاده از 49 اکوتیپ زیره سبز (Cuminum cyminum) در دو تکرار تحت شرایط تنش کم¬آبی و نرمال در دو سال زراعی 92-91 و 93-92 در مزرعه پژوهشی پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران اجرا گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات مورد بررسی حاکی از آن بود که بین اکوتیپ¬های مورد مطالعه تحت هر دو شرایط بدون تنش و تنش کم آبی، از نظر کلیه صفات مورد بررسی اختلاف معنی¬داری در سطح 1% وجود داشت که دال بر وجود تنوع ژنتیکی بین اکوتیپهای مورد مطالعه بود. صفات مورد بررسی شامل کلروفیل a، کلروفیلb، کارتنوئید، آسکوربات¬ پراکسیداز، پراکسیداز، کاتالاز، پروتئین، پرولین، قندهای محلول، محتوی نسبی آب برگ و درصداسانس بودند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین¬ها نشان داد که اکوتیپ 3 از نظر اکثر صفات مورد مطالعه برتر بود. از لحاظ درصد اسانس نیز اکوتیپ 43 نسبت به سایر اکوتیپ¬ها برتر بود. بررسی روند تغییرات صفات اندازه گیری شده حاکی از آن بود که سه صفت میزان اسانس، پرولین و محتوی نسبی آب برگ در شرایط تنش نسبت به نرمال کمترین میزان تغییر(پایداری بیشتر) را نشان دادند. مشاهدات حاکی از آن بود که میزان فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان، قندهای محلول و پرولین در شرایط تنش نسبت به حالت نرمال افزایش یافت. تنش کم¬آبی همچنین باعث کاهش میزان کلروفیل، کاروتنوئید، پروتئین و محتوی نسبی آب برگ شد. بررسی¬ها نشان داد که چهار ماده کومین¬آلدهید، گاماترپینن، بتاپینن، پاراسیمن عمده¬ترین ترکیبات موجود در اسانس اکوتیپ¬های مورد مطالعه بوده و میزان آنها تحت شرایط تنش نسبت به حالت نرمال افزایش یافت. شاخص¬های فیزیولوژی از جمله سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ و سرعت جذب خالص نیز در شرایط تنش نسبت به حالت نرمال با کاهش مواجه شده بودند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه¬ای اکوتیپ¬های مورد مطالعه را به 4 گروه تقسیم¬بندی نمود که دال بر وجود تنوع ژنتیکی در میان آنها بود که می¬توان از این تنوع در برنامه¬های اصلاحی استفاده نمود. کلمات کلیدی: زیره سبز، تنش کم¬آبی، صفات فیزیولوژی و بیوشیمیایی
- Abstract
- Abstract Cuminum cyminum is one of the most important medicinal plants and has a wide distribution in different parts of Iran. To study the effect of water stress on some physiological and biochemical characteristics, Experiment using a simple lattice design with two replications of 49 ecotypes Cuminum cyminum under conditions normal and water stress in two cropping seasons 2012-2013 and 2013-2014 was conducted at the Research Farm campus Aboureihan Tehran University. Analysis of variance showed that the ecotypes studied under both conditions of stress and water stress, For all traits, there was a significant difference at 1% level indicating the existence of genetic variation among the ecotypes. Characteristics of study such as chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, ascorbate peroxidase, peroxidase, catalase, protein, proline, soluble sugars, the relative water content and essential oil. The results of the comparison showed that the majority of the parameters studied ecotypes 3 was superior. The essence of the ecotype 43 was superior to the other accessions. Detection change of traits suggests that the three traits of oil, proline and relative water content in the least amount of stress than normal (more stable) showed. Observations showed that the activity of antioxidant enzymes, soluble sugars and proline increased stress than normal. Water stress also reduces the amount of chlorophyll, carotenoids, proteins and leaf relative water content. The results revealed that four of Cumyn aldehyde, gamma Trpynen, Btapynen, Parasymn major constituents of the essential oil and ecotypes studied under conditions of increased tension than normal. Physiological parameters, including CGR, RGR, NAR and LAI and stress were reduced compared to normal. The results of cluster analysis ecotypes divided into 4 groups, which implies the existence of genetic variation among them that this diversity can be used in breeding programs. Key words: Cumin, Physiological and Biochemical Traits, Water Deficit