عنوان پایاننامه
ارزیابی تنوع مورفولوژیک ، فیتوشیمیایی و تاثیر زمان های مختلف کاشت بر عملکرد و برخی ترکیبات شیمیایی خرفه (Portulaca oleracea L)
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6957 ک;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6957 ک
- تاریخ دفاع
- ۲۹ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- فهیمه لکناهور
- استاد راهنما
- وحیده ناظری جونقانی, محمدرضا حسندخت
- چکیده
- در این تحقیق تنوع مورفولوژیک، فیتوشیمیایی و تاثیر زمان های مختلف کاشت بر عملکرد و برخی ترکیبات شیمیایی هشت جمعیت گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) مورد ارزیابی قرار گرفت. این بررسی در قالب طرح اسپلیت پلات انجام شد. ویژگی های مورفولوژیک موجود در بین جمعیت های خرفه، در سه تاریخ کشت مختلف (15اردیبهشت، 15خرداد و 15تیر) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از گروه بندی صفات در سه تاریخ کشت به صورت توأم نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه بر اساس صفات مورفولوژیک به سه گروه مجزا تقسیم شدند. در آن جمعیت خوی در تاریخ کشت دوم (15خرداد) به تنهایی در گروه سوم قرار گرفت و تمام جمعیت های تاریخ کشت اول (15اردیبهشت) و جمعیت های قم و اصفهان از تاریخ کشت دوم (15خرداد) در گروه اول و بقیه جمعیت ها در تاریخ کشت های مختلف در گروه دوم جای گرفتند. تجزیه به عامل ها در مجموع بیش از 80 % از تغییرات مربوط به صفات اصلی تأثیرگذار را توجیه نمود. بررسی فیتوشیمیایی در زمینه اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی کل و میزان برخی اسیدهای چرب انجام گرفت، نهایتا تاثیر تاریخ های کشت بر تغییرات فیتوشیمیایی مقایسه گردید. تمام جمعیت¬ها در تاریخ کشت اول، نسبت به دو کشت بعدی خواص آنتی اکسیدانی بالایی نشان دادند، بنحوی که درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد بیش از 60 درصد را نشان دادند. میزان ترکیبات فنلی در بین جمعیت ها از 4786 تا 4/2686 میکروگرم بر میلی لیتر گالیک اسید متغیر بود که بیشترین مقدار مربوط به جمعیت آبادان در تاریخ کشت اول و کمترین مقدار مربوط به جمعیت کرمان در تاریخ کشت سوم بود. بر طبق نتایج حاصل از کروماتوگرافی گازی برای تجزیه، شناسایی و اندازه گیری اسیدهای چرب غالب در گیاه خرفه، دو نوع اسید چرب اشباع (پالمیتیک اسید و استئاریک اسید ) و سه نوع اسید چرب غیر اشباع( اولئیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید) شناسایی شد. بطور کلی در مجموع سه تاریخ کشت و دو جمعیت، میزان اسید چرب غیر اشباع لینولئیک از سایر اسیدهای چرب غیر اشباع بیشتر بود، در حالیکه میزان اولئیک اسید از بقیه کمتر بود. بعلاوه در مقایسه کلی می توان گفت که مقدار مناسب اسید چرب ( حداقلی اسید چرب اشباع و حداکثری اسید چرب غیر اشباع) برای جمعیت آبادان در تاریخ کشت اول و برای جمعیت گچساران در تاریخ کشت دوم بدست آمد.
- Abstract
- Morphological and phytochemical diversity and the effect of planting times on yield and chemical composition of 8 populations (accession) of Purslane (Portulaca oleracea L.) were evaluated. This study was conducted in a split plot design. Effects of three planting times (15 May, 15 May and 15 July) on morphological characteristics of all the studied populations were investigated. Classification of populations based on morphological characteristics led to instruction of 3 main groups. Khoy population in the second planting time (15 June) was isolated from others. All the populations planted at first planting time along with the Qom and Isfahan populations from the second planting time were classified togrther and formed the second group. The remained populations were placed at the third group. Principal component analysis (PCA) explained over 80.052% of the variation related to main effective characters. For phytochemical survey, the antioxidant activity, total phenolic compounds and the amount of fatty acids, were measured. ultimately, the impact of planting time on the phytochemical changes were compared. All the studied populations showed higher antioxidant activity at first planting time comparing to the two others, and showed the inhibitory effect of greater than 60 %. The amount of total phenolic content varied from 4786 to 2686.4 (ug/ml gallic acid) among populations. The highest amount belonged to khoy population from second planting time and lowest amount to Kerman population from first planting time. the results of gas chromatography of fatty acids, compositions of Abadan and Gachsaran populations revealed 5 main fatty acids Two saturated (palmitic acid and stearic acid) and three unsaturated (oleic acid, linoleic acid and linolenic acid). Comparing the unsaturated fatty acids, linoleic acid had the highest and the oleic acid the lowest amounts. Abadan population at the first planting time and Gachsaran at second planting time had the appropriate compositions and amounts of fatty acids.