عنوان پایان‌نامه

بررسی خوردگی در راکتور واحد MEA (شیرین سازی گاز طب



    دانشجو در تاریخ ۲۳ تیر ۱۳۸۶ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی خوردگی در راکتور واحد MEA (شیرین سازی گاز طب" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 36229;کتابخانه مرکزی پردیس 2 فنی شماره ثبت: TN 598
    تاریخ دفاع
    ۲۳ تیر ۱۳۸۶
    استاد راهنما
    محسن صارمی

    گاز طبیعی پس از استخراج به دلیل آلودگی به گازهای اسیدی H2Sو CO2 نیازمند فرآیند شیرین سازی است. این تحقیق ضمن معرفی مختصر این فرآیند، روشهای کاهش خوردگی در این سیستم را مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور سه دسته از ترکیبات به این محلولهای شیرین سازی افزوده شدند و اثر آنها در کاهش سرعت خوردگی در حضور مقادیر مختلف گازهای اسیدی به کمک آزمایشهای پلاریزاسیون و امپدانس مورد بررسی قرار گرفت. محلولهای آمینی مورد نیاز برای آزمایشها از پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد دردو واحدDEA وMDEA این پالایشگاه دربخشهای آمین تمیز وکثیف نمونه گیری شد. دسته اول ترکیبات افزوده شده به این محلولها، غیرفعال کننده متدوال در سیستمهای آبی مانند مولیبدات آمونیوم و وانادات سدیم بودند. نتایج بررسیها نشان داد که در میان غیر فعال کننده ها تنها وانادات سدیم می تواند در محلولهای آمینی تمیز سرعت خوردگی را کاهش دهد و حضور آن در محلولهای آمینی کثیف اثری بر کاهش سرعت خوردگی ندارد. دسته دوم ترکیبات مورد بررسی، ترکیبات مس دار بودند. آزمایشها نشان دادند که حضور یک ترکیب مس دار به همراه یک اکسنده در محلولهای آمینی می تواند نقش بسزایی در کاهش سرعت خوردگی در این سیستم ایفا کند. آزمایشهای پلاریزاسیون و امپدانس صورت گرفته در محلولهای آمینی حاوی زوج نیترات مس و یدات پتاسیم نشان میدهد حضور ppm200 تا 300 از این زوج در محلول با مکانیزم جذب درسطح سرعت خوردگی را کاهش می دهد. دسته سوم ترکیباتی که به این محلولها افزوده شدند ترکیبات گوگرددار بودند. آزمایشها نشان می دهند که حضور ترکیب 2،’2-تیودای اتانول درغلظتهای حدود ppm 300 در محلول می تواند از طریق جذب در سطح سرعت خوردگی را با راندمان خوبی کاهش دهد.
    Abstract
    Natural gas needs purification due to the presence of acid gases such as CO2 and H2S in it. Gas sweetening process is done by aqueous solution of amines such as Diethanolamine (DEA) and Methyl Diethanolamine (MDEA). However, because of the presence of acid gases in these solutions corrosion of metallic parts are inevitable. In this research after the introducing of the sweetening process corrosion of these system and corrosion reduction techniques were investigated. For this, three classes of corrosion inhibitors were added to amine solutions and their effect on corrosion rate in various concentrations of acid gases were investigated using electrochemical experiments. Corrosion specimens were selected from AISI1018 carbon steel and amine solutions were sampled from DEA and MDEA units of Hashemi Nejad Refinery in lean and rich sides of amines. Conventional passivators in water systems were the first class of corrosion inhibitors, which were added to these solutions. Electrochemical experiments show that these compounds cannot cease the corrosion rate of this steel in these solutions. In this class only sodium vanadate showed inhibiting effect in lean amine solutions. The second class of compounds was copper compounds, which were added to amine solutions with an oxidizing compound such as potassium iodate. Electrochemical experiments show that presence of this couple in about 200 to 300 ppm concentrations with adsorption mechanism can cease the corrosion rate of this steel in lean and rich amine solutions with efficiency greater than 90%. The last class of corrosion inhibitors were sulfur compounds such as Thiourea and organic compound 2,2’-thiodiethanole. In this class Thiourea did not show any inhibition effect but also 2,2’-thiodiethanole in about 300 ppm concentration shows excellent corrosion inhibition effect with adsorption mechanism and can reduce the corrosion rate of this steel with efficiencies greater than 90%.