عنوان پایان‌نامه

تحلیل اندیشه ها و عملکرد سیاسی شمس قنات آبادی و مجمع مسلمانان مجاهد از ابتدای تاسیس تا پایان دوره نوزدهم مجلس شورای ملی



    دانشجو در تاریخ ۱۵ مهر ۱۳۸۶ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تحلیل اندیشه ها و عملکرد سیاسی شمس قنات آبادی و مجمع مسلمانان مجاهد از ابتدای تاسیس تا پایان دوره نوزدهم مجلس شورای ملی" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    تاریخ ایران اسلامی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده ادبیات و علوم انسانی شماره ثبت: 4022
    تاریخ دفاع
    ۱۵ مهر ۱۳۸۶

    شمس قنات آبادی از جمله شخصیت های سیاسی مطرح در دهه ی بیست و سی ایران می باشد. وی جوانی خود را در قم و سپس در نجف گذرانید و پس از بازگشت به ایران، به آیت الله کاشانی نزدیک شد و در صف مبارزات منجر به نهضت ملی، حضور پیدا کرد. پس از مدتی مجمع مسلمانان مجاهد را تأسیس کرد و ریاست آن را عهده دار شد. این مجمع متشکل از عده ای کسبه ی جزء بودند که تقریباً بازوی اجرایی آیت الله کاشانی را تشکیل می دادند. به دنبال تشکیل جبهه ی ملی، مجمع مسلمانان مجاهد نیز عضو این جبهه بود و قنات آبادی در برگزاری برنامه های مختلف سیاسی و همچنین در سنگر مطبوعاتی، به فعالیت مشغول بود. پس از مدتی، قنات آبادی با نواب صفوی دچار اختلاف شد و به دنبال این اختلاف نواب از آیت الله کاشانی خواست تا قنات آبادی را از بیت خود دور کند. اما آیت الله کاشانی به توصیه ی نواب صفوی توجه نکرد و قنات آبادی روز به روز، به آیت الله کاشانی نزدیک تر شد، به طوری که تقریباً به عنوان سخنگوی وی مطرح بود. به دنبال پیروزی جبهه ی ملی و نخست وزیری دکتر مصدق، شمس قنات آبادی ضمن حمایت همه جانبه از او، توانست در دوره ی هفدهم انتخابات مجلس شورای ملی، از حوزه ی انتخابیه ی شاهرود، وارد مجلس شود. شمس قنات‌آبادی پس از ورود به مجلس شورای ملی، از دکتر مصدق و دولت او حمایت می‌کرد. با استعفای دکتر مصدق و جایگزینی او توسط قوام، مجمع مسلمانان مجاهد و شمس قنات آبادی به حمایت از مصدق پرداختند. پس از رخداد حادثه ی سی تیر و نخست وزیری مجدد دکتر مصدق نیز، شمس قنات آبادی به شدت بر مجازات قوام، تأکید داشت. قنات آبادی که پیوندی صمیمی با بقایی نیز داشت، در این مرحله، به تدریج با دکتر مصدق به مبارزه برخاست و بر خلاف گذشته، دکتر مصدق را فردی مستبد و خائن معرفی کرده و اعلام داشت که او از اهداف نهضت ملی منحرف شده است. قنات آبادی که به آیت الله کاشانی بسیار نزدیک بود، در بدبین کردن او نسبت به مصدق، نقش بسیار مهمی برعهده داشت. از آنجا که اُرگان مطبوعاتی مجمع مسلمانان مجاهد نیز در اختیار قنات آبادی بود، وی مبارزه ای همه جانبه را با دکتر مصدق آغاز کرد و وی را متهم کرد که در حال قیام علیه اسلام، قانون اساسی و مشروطیت ایران می باشد و در نهایت نیز ملت ایران، به ویژه نیروهای مذهبی را، به قیام علیه مصدق تشویق کرد. قنات آبادی ضمن حمایت زاهدی، در زمینه ی کودتا با
    Abstract
    Shams Qanatabadi is one of the important political agents of the contemporary Iran. He was very close to Ayatollah Kashani as well as Navvab Safavi the Head of Fadaiyani Islam. Qanatabadi established the Musalmanane Mojahid Association to support Kashani’s political activities. He united with Mossadiq and other member of the national front and they played an important role in the Oil movement of the Iran against Britain. When Mosaddeq became the Prime Minister, Qanatabadi was a Member of Parliament and he resisted against Mosaddiq. Finally he became the friend of Zahedi and they collapse the Mosaddiq government. In this process, Qanatabadi gathered the religious forces against Mossadiq. His reason to do action against Mosaddeq what related to the expansion of the Communism and Marxism in the Country. After this Qanatabadi was related to the Shah court. He changed his political views to support the Shah and he cut his close relationship with Kashani. Qanatabadi was the Member of Parliament for three periods and after this started to do Business. This survey has been done by comprative studies of the sources includinf newspapers and parliament negotiation text.