شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی فناورانه در شرکت¬های کوچک و متوسط نانو فناور فعال در صنایع غذایی ایران – مورد مطالعه: شرکت¬های نانو فناور صنایع غذایی
- رشته تحصیلی
- کارآفرینی-فناوری
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده کارآفرینی شماره ثبت: 589;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 65770
- تاریخ دفاع
- ۲۵ اسفند ۱۳۹۲
- دانشجو
- مونا الهیاری
- استاد راهنما
- محمدرضا میگون پوری
- چکیده
- رشد بیرویه جمعیت، کاهش منابع غذایی جهان و نیاز روزافزون جوامع به غذا محققان کارآفرینی در صنایع غذایی را به سمت توسعه کارآفرینی فناورانه بهمنظور افزایش تولید و کیفیت غذا در جهان سوق داده است. در دنیای پررقابت کنونی کارآفرینی فناورانه بهعنوان عامل تأثیرگذار در توسعه اقتصادی کشورهای جهان یاد میشود. پیچیدگی بازارهای رقابتی مدیران شرکتها را وادار میسازد تا بهمنظور بهره گیری از ظهور فرصتهای کسبوکار و باقی ماندن در عرصه رقابت، به موضوع کارآفرینی فناورانه توجه ویژهای داشته باشند. در این پژوهش عوامل مؤثر بر کارآفرینی فناورانه در شرکتهای کوچک و متوسط نانو فناور فعال درزمینه صنعت غذایی موردبررسی قرار میگیرد. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است. جامعه آماری آن در بخش کیفی عبارت است از خبرگانی که در کارآفرینی فناورانه در حوزه فناوری نانو در صنعت غذایی دارای تجربه و تخصص هستند و در بخش کمی شامل کارآفرینان و مدیرعاملان شرکتهای کوچک و متوسط نانو فناور فعال در حوزه صنعت غذا است. حجم نمونه در بخش کیفی شامل 12 نفر است که از روش گلوله برفی یا زنجیره ای ارجاعی انتخابشده اند و در بخش کمی 64 نفر است که از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه است که روایی آن با نظر خبرگان و انجام اصلاحات لازم تأییدشده است و در بخش کمی، از پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن به تأیید تعدادی از خبرگان رسیده و برای بررسی پایایی آن پس از استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، ضریب آلفا برای کل پرسشنامه 966/0 محاسبه شده است که نشاندهندهی پایایی ابزار مورداستفاده است. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، شامل کدگذاری در سهگام کدگذاری اولیه، کدگذاری باز و کدگذاری محوری است و در بخش کمی علاوه بر استفاده از شاخصهای توصیفی و تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرمصافزار SPSS و همصچنین در تأیید آن از تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از نرم افزار SMART PLS استفاده شده است. قلمروی زمانی تحقیق از اردیبهشت 1392 تا آبان 1392 و قلمروی مکانی تحقیق دانشگاه تهران، ستاد توسعه فناوری نانو، موسسه خدمات فناوری تا بازار ستاد ویژه نانو ریاست جمهوری و شرکتهای کوچک و متوسط نانو فناور فعال در حوزه صنایع غذایی است. یافته های پژوهش در بخش کیفی نشان میدهد که عوامل مؤثر بر کارآفرینی فناورانه شامل پنج دسته عامل اصلی سازمانی، محیطی، فردی، نهادی و فناورانه میباشد در 26 بعد و 70 جز است. که در بخش کمی این پنج عامل در 25 بعد و 66 جز اثرگذار بر کارآفرینی فناورانه در شرکتهای کوچک و متوسط نانو فناور فعال در صنایع غذایی به تأیید رسیده است. اولویت این عوامل به ترتیب از اولویت بیش تر به اولویت کم تر عبارت است از عوامل فردی، عوامل محیطی، فناورانه، سازمانی و نهادی. واژه های کلیدی: کارآفرینی فناورانه، نانو فناوری، صنعت نانو غذا، شرکتهای کوچک و متوسط
- Abstract
- Nowadays, the inadvertent population, the reduction of food resources and ever- increasing need of communities to supply food has led that entrepreneurship researchers of food industry have drawn to the development of technological entrepreneurship in order to, the production and the quality of food has increased. In the current highly competitive world, technological entrepreneurship is called as the effective factor in economic development for the world nations. The complexity of the competitive markets makes managers of the various enterprises to pay special attention to the subject of technological entrepreneurship in order to be benefited from the emerging of business new opportunities and survival in the competition arena. In this research, Identifying influencing factors on the Technoproneurship in active Nano- Technology based SMEs in Food industry of Iran are being evaluated. This research in terms of aim is practical and in terms of approach is mixed method. Statistical population in qualitative part consist of expert who have experience and specialization in the field of nano-food and also Statistical population in Quantity part consist of entrepreneurs and managers of small and medium enterprises (SMEs) in the field of nano-food in Iran .sample size of qualitative part included from 12 persons that were selected by snowball sampling method. In addition to, Data obtained from a sample of 64 respondents in quantity part that sampling method was simple random sampling. Data collection tools were interview that its validity was approved by professionals and experts qualitative part besides in other part, Data collection tools were questionnaire that validity was approved by some professionals and experts in this area and also for survey of reliability was used Cronbach's alpha value which calculated .996 for questionnaire that shows reliability of Data collection tools is approved. Statistical analysis was done using software SPSS win 22 and also smart PLS. this research was done in Tehran university , Nanotechnology Initiative Council, Tech- market Services Corridor and small and medium enterprises (SMEs) in the field of nano-food in Iran. Findings of quality section were presented effective factors on technopreneurship categories of variables which contain organizational, environmental, institutional, technological and individual factors that it has 26 sub-factors. Finally, in quantity section were approved effective factors on technopreneurship categories of variables which contain 5 main factors that it has 25 sub-factors. The priority of main factors is as follows: individual, environmental, technological organizational and institutional factors. Keywords: Technology Entrepreneurship, Nano Technology, Nano- food Industry, small and medium enterprises (SMEs)