عنوان پایان‌نامه

طراحی ساخت و ارزیابی مدل آزمایشگاهی دستگاه اندازه بنه بندی زعفران



    دانشجو در تاریخ ۲۲ تیر ۱۳۸۷ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "طراحی ساخت و ارزیابی مدل آزمایشگاهی دستگاه اندازه بنه بندی زعفران" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 38207
    تاریخ دفاع
    ۲۲ تیر ۱۳۸۷

    چکیده زعفران گرانبهاترین محصول کشاورزی جهان است که کشت آن تنها از طریق ساقه زیرزمینی آن (بنه) انجام می¬گیرد. در سال¬های اخیر کشت بنه¬های درشت زعفران به منظور افزایش عملکرد این محصول مورد توجه قرار گرفته است. لذا در این تحقیق اقدام به طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاهی به منظور اندازه¬بندی بنه¬های زعفران شد. در ابتدا مشخصه¬های فیزیکی شامل ابعاد، جرم، حجم، سطوح تصویر، زاویه اصطکاک استاتیکی، زاویه استقرار طبیعی، ضریب کرویت، میانگین قطر هندسی و حسابی، جرم مخصوص ظاهری و ... بر روی بنه¬ها اندازه¬گیری شد. آزمایش¬ها بر روی نمونه¬های جمع¬آوری شده از سه منطقه مهم تولیدکننده زعفران در استان خراسان رضوی - تربت¬حیدریه، کاشمر و گناباد- انجام گرفت تا تأثیر اقلیم¬های مختلف بر روی خواص تحت بررسی مشخص گردد. پس از تعیین خواص فیزیکی، کار طراحی و ساخت دستگاه انجام گرفت. دستگاه ساخته شده نوعی اندازه¬بند گریفای دوار می¬باشد که اصول کاری آن بر مبنای عبور محصول از فاصله قابل تنظیم بین یک مخروط دوار و یک حلقه ثابت شکل گرفته است. مهمترین پارامترهای دخیل در عملکرد این دستگاه قطر، شیب و سرعت دورانی مخروط دوار بودند لذا از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی برای تعیین تأثیر فاکتورها بر روی عملکرد دستگاه استفاده شد. برای ارزیابی دقیق¬تر دستگاه از شاخص¬های متوسط ناخالصی نسبی دستگاه ( )، بازده وزنی جداسازی (Ew) و ظرفیت کاری دستگاه (Q) استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که در تمام آزمایش¬ها تأثیر پارامترهای قطر، شیب و سرعت دورانی مخروط بر شاخص¬های ارزیابی در سطح %1 معنی¬دار بوده است و بهترین عملکرد دستگاه در شیب 22 درجه، قطر 5/37 سانتی¬متر و سرعت دورانی rpm 30 مخروط دوار به دست آمد. در حالت بهینه متوسط ناخالصی نسبی دستگاه %64/12، بازده وزنی جداسازی %16/89 و ظرفیت کاری دستگاه 60/84 کیلوگرم در هر ساعت به دست آمد. کلمات کلیدی:زعفران، بنه زعفران، خواص فیزیکی، جداسازی، طراحی و ساخت، دستگاه اندازه¬بند.