عنوان پایان‌نامه

مطالعه برخی خصوصیات رشد و پرواری و بررسی چند شکلی ژن لپتین و همبستگی آن با صفات مذکور در سه نژاد گوسفند ایرانی



    دانشجو در تاریخ ۱۳ اسفند ۱۳۸۶ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه برخی خصوصیات رشد و پرواری و بررسی چند شکلی ژن لپتین و همبستگی آن با صفات مذکور در سه نژاد گوسفند ایرانی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 37356;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 90
    تاریخ دفاع
    ۱۳ اسفند ۱۳۸۶

    هورمون لپتین، محصول بیان ژن لپتین (ژن چاقی) است و با مصرف خوراک و متابولیسم چربی در ارتباط است. محل اصلی بیان ژن لپتین بافت چربی سفید می باشد و گیرنده های آن در بسیاری از بافت¬های بدن از جمله مغز، بافت چربی قهوه ای و سفید، معده، غدد تناسلی، عضلات، هیپوتالاموس و هیپوفیز وجود دارند. تحقیق حاضر به منظور بررسی چند¬شکلی ژن لپتین و ارتباط آن با صفات رشد و لاشه در سه نژاد گوسفند ایرانی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه شامل تعداد 18، 24 و 17 راس بره از سه نژاد شال، زندی و زل بود که به طور تصادفی انتخاب شدند. بره ها پس از شیرگیری، برای یک دوره سه ماهه پروار شدند و سپس کلیه دام ها ذبح گردیدند. داده های مربوط دوره رشد (تولد تا شیرگیری و دوره پروار) و صفات اجزای لاشه ثبت شد. استخراج DNA از نمونه خون بره ها انجام شد. واکنش زنجیره¬ای پلیمراز به منظور تکثیر قطعه دارای 260 جفت باز، شامل اگزون II و بخشی از اینترون II ژن لپتین صورت گرفت. چند¬شکلی ها با استفاده از نشانگر SSCP تعیین گردید و تعداد 20 نمونه محصول PCR تعیین توالی شد. فراوانی دو ژنوتیپ AA و AG در بره های نژاد شال به ترتیب 53/0 و 47/0، در بره های نژاد زندی 70/0 و 30/0 و در بره های نژاد زل 65/0 و 35/0 بود. در این تحقیق، ژنوتیپ GG مشاهده نشد. فراوانی آلل های A و G به ترتیب در بره های نژاد شال 76/0 و 24/0، در بره های نژاد زندی 85/0 و 15/0 و برای بره های نژاد زل 82/0 و 18/0 برآورد گردید. با آزمون کای مربع، تعادل هاردی – واینبرگ در این جمعیت ها تائید شد. با تجزیه و تحلیل نتایج توالی¬یابی و مقایسه با توالی ژنی مرجع (Gene Bank) مشخص گردید که دو چند¬شکلی تک نوکلئوتیدی A?G وT?C به ترتیب در موقعیت های جفت باز 113 و 165 از قطعه مورد نظر وجود دارد. در نژاد شال، همبستگی چند¬شکلی تک نوکلئوتیدی A?G با وزن لاشه سرد، درصد دنبه و کل چربی بدن معنی دار بود. در نژاد زل، همبستگی چند شکلی A?G با وزن زمان کشتار، وزن لاشه سرد، درصد دنبه و میزان گوشت لخم معنی دار بود. به طور کلی چربی لاشه دام های دارای آلل G بیشتر بود. کلمات کلیدی: لپتین، چند شکلی، صفات لاشه، شال، زندی و زل
    Abstract
    The leptin hormone is the product of the leptin gene (obese gene) and is related to feed intake and lipid metabolism. The adipose tissue is the main source of leptin hormone. The receptors of leptin are found in many organs including brain, adipose tissue, stomach, gonads, muscles, hypothalamus and hypophysis. This study was conducted to identify polymorphisms in the ovine leptin gene and test for the possible association with growth and carcass traits in three Iranian sheep breeds. A breeds were Chaal (n = 18), Zandi (n=24) and Zel (n = 17) lambs of which were used for this study. At weaning, the male lambs were fattened for three month under the same conditions. The animals were slaughtered at the end of fattening period and the growth data and carcass traits were recorded. Genomic DNA was extracted from the whole blood samples. PCR was carried out in order to amplify 260 bp fragment of target gene that covered exon II and part of intron II of leptin gene. Polymorphism was detected using SSCP technique. Twenty samples of PCR product were sequenced. Two genotypes of AA and AG with frequencies of 0.53, 0.47 and 0.70, 0.30 and 0.65, 0.35 detected in Chaal, Zandi and Zel breeds, respectively. Allele frequencies of A and G were 0.76, 0.24, 0.85, 0.15 and 0.82, 0.18 in the Chaal, Zandi and Zel breeds, respectively. Chi- square test confirmed Hardy-Weinberg equilibrium for the LEP loci. Comparison of the sequence of the target gene in the Gene Bank with the results of the present study showed two single nucleotide polymorphisms (SNP) A?G and T? C transition at the 113th and 165th bp position respectively. In the Chaal breed, the A?G SNP is associated with the increase of cold carcass weight, fat-tail and total body fat. In the Zel breed, the A?G SNP is associated with the increase of fat-tail and reduction of cold carcass weight and lean meat. Generally, the lambs with G allele had higher carcass fat (P<0.01). Keywords: Leptin gene, Polymorphism, carcass traits, Chaal, Zandi and Zel.