عنوان پایاننامه
بررسی شاخص های مکانیزاسیون تولید سیر، مطالعه موردی شهرستان بهار و همدان در استان همدان
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 3842;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 43630
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۸۸
- دانشجو
- نعیمه سماواتیان
- استاد راهنما
- شاهین رفیعی
- چکیده
- چکیده بخش کشاورزی به عنوان مهمترین بخش تولید کننده غذا نه تنها مصرف کننده انرژی بلکه تولید کننده آن نیز هست. استفاده انرژی به عنوان یک کلید مفید برای ارزیابی و بررسی مناسب بودن کشاورزی در یک منطقه است. بنابراین مطالعه در رابطه با انرژی تولیدات کشاورزی در هر منطقه مهم است.استان همدان دومین تولید کننده عمده سیر در ایران است.زمین های کشت سیر در شهرستان های همدان و بهار 70% زمین های زیر کشت سیر استان همدان را تشکیل می دهند که 2800 هکتار از کل زمین های منطقه وتولید سالیانه 40 تن است. این مطالعه به بررسی مصرف انرژی؛ نسبت انرژی و انرژی تولید و تحلیل هزینه های سیر در شهرستان های همدان و بهار پرداخته است. همچنین بررسی تابع تولید و رابطه انرژی ورودی و عملکرد محصول در محصول سیرو مشخص کردن کشاورزان کارا و ناکارا با استفاده از تحلیل پوششی داده ها پرداخته است. در این تحقیق از روش ناپارامتری _ تحلیل پوششی داده ها برای میزان کارایی تولید کنندگان سیر همدان استفاده شد.کارایی تکنیکی ؛ تکنیکی مطلق و مقیاس با مدل های CCR و BCC برای کشاورزان به دست آمده است.اثر اندازه زمین؛ شهرستان و مالکیت بر روی مصرف انرژی؛کارایی انرژی و عملکرد اقتصادی بررسی شده است.نتایج نشان داد که مقدار انرژی ورودی GJ ?ha?^(-1) 307/40 بوده است که 37/41% از آن را انرژی کود شیمیایی به خود اختصاص داده است و پس از آن انرژی شوخت با 74/13% قرار دارد. کمترین مقدار انرژی ورودی به نیروی انسانی ؛ سم و ادوات مربوط می شده است.میانگین عملکرد سیر حدود MJ ?ha?^(-1) 8/16768 به دست آمد. نسبت انرژی خذوجی به ورودی برابر 665/0 و مقدار انرژی ویژه برای محصول سیر MJ ?kg?^(-1) 403/2 به دست آمده است. هزینه توکید یک هکتار سیر برابر 69691100 ریال و نسبت سود به هزینه برابر 37/1 به دست آمده است. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار انرژی در تولید سیر برابر 8/0 و برای زمین های دو تا سه هکتار و کمترین آن 54/0 برای زمین های یک تا دو هکتار به دست آمده است. درجه مکانیزاسیون برای کل عملیات کشت سیر حدود 36% به دست آمد که عملیات خاک ورزی با 56/37% و پس از آن عملیات کاشت با میانگین درجه مکانیزاسیون 67/34% در بین عملیات های مختلف کشت سیر بیشترین درجه مکانیزاسیون را داشتند.بزرگترین درجه مکانیزاسیون برای زمین های بزرگتر از سه هکتار به دست آمد. نتایج نشان داد رابطه شاخص مکانیزاسیون و درجه مکانیزاسین مثبت و غیر خطی است و افزایش درجه مکانیزاسیون باغث افزایش کارایی انرژی می شود. نتایج تحلیل داده ها با SPSS 16 ؛ Shazam 10 و Froniter Analyst 4 نشان داد که اثر سطح وشهرستان بر کارایی انرژی معنی دار است و نتایج نشان داد بیشترین میزان کارایی انرژی در زمین های دو تا سه هکتار در شهرستان بهار است.همچنین اثر سطح و شهرستان بر عملکرد اقتصاده معنی دار بود و نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد اقتصادی به زمین های بزرگتر از سه هکتار تعلق دارد اگرچه نتایج نشان داد که برای زمین های بزرگنر از دو هکتار در شهرستان همدان و بزرگتر از یک هکتار در شهرستان بهار کشت سیر عملکرد اقتصادی بزرگتر از یک دارد. آبیاری بارانی کمترین هزینه و انرژی ورودی را داشته است همچنین روش کاشت پنوماتیکی بیشترین انرژی ورودی در کاشت و بهترین عملکرد محصول را داشته است.بیشترین تاثیر بر عملکرد در تابع انرژی مربوط به انرژی ادوات و سوخت بوده است و انرژی کود شیمیایی بر عملکرد بی معنی بوده است و در تابع هزینه ماشین و بسته بندی بیشترین تاثیر را بر درامد داشته است. نتایج نشان داد که 32/55% از کشاورزان بهار و 43% ازکشاورزان همدان کارا بوده اند. بیشترین مصرف نادرست انرژی در کود شیمیایی(حدود 14%) و سوخت دیزل(حدود 12%) بوده است. وازه های کلیدی: سیر؛ نسبت انرژی ؛ عملکرد اقتصادی ؛ کارایی ؛ تحلیل پوششی داده ها (DEA) ؛ همدان ؛بهار
- Abstract
- Agriculture sectors as the most momentous food producer sector is known not only energy consumer but also energy supplier. Energy utilization as a helpful key is considered to analysis and evaluation of sustainability of Agriculture. Therefore studying about agriculture products for different zone is important. Hamedan province has second status from the viewpoint of production of Garlic in Iran. Area of garlic plants in Hamedan and Bahar regions is 70% from entire area of garlic farming in Hamedan province that consists 2800 ha from state lands and annually, it produces more than 40 tones. The aim of this study is to determine the input energy consumption and energy ratio and energy productivity and to make a cost analysis of garlic in Hamedan and Bahar, also analyzing production function and relation between input energy and yield of garlic and to indicate efficiency farmers and inefficiency farmers with using Data Envelopment Analysis (DEA). In this research, non-parametric method - Data Envelopment Analysis (DEA) technique- was subjected to data of garlic producers in Hamedan. Technical, pure technical and scale efficiencies were calculated (by using CCR and BCC models) for farmers and to survey effect of area, region, ownership on energy consumption and energy ratio and economic performance. And analyzing effect of irrigation and planting method on energy ratio and economic performance. The result display that total input energy was 40.307GJ ha-1 ,41.73% of that was chemical fertilizers, 13.74% was diesel energy. The least energy consumption was related to human labor, herbicide and Machinery energies. Mean garlic yield was about 16768.8 kg ha-1 the ratio of energy outputs to energy inputs was found to be 0.665. The values of specific energy for garlic were calculated at 2.403 MJ kg-1. Cost analysis revealed that total cost of production for one hectare of garlic production was 6969.11$. Benefit–cost ratio was calculated as 1.36. Results revealed that the highest energy ratio related to garlic product was obtained as 0.8 cropping areas 2-3 hectares but the least one was found to be 0.54 in cropping areas 1-2 hectare. The results show that mechanization degree for total machinery practices was 36% and Land preparation with 37.56% had highest mechanization degree. the highest mechanization related to garlic product was areas more than 3 hectares. relation between mechanization index and mechanization degree was positive and nonlinear, also increase mechanization degree causes increasing energy ratio. The results, obtained from analysis with SPSS16 software and Frontier Analyst 4 software, showed that effect of area and region on energy ratio was significant and indicate that the highest energy ratio related to garlic product was areas 2-3 hectares in Bahar region. Effect of region and area on economic performance was significant and show that highest economic performance related to garlic product was more than 3 hectares for both region. Also results show that garlic product was greater than one for more than 2 hectares in Hamedan and more than one hectar in Bahar. Rainy irrigation method had lower than input energy and cost. Pneumatic planting method had more than energy but had best yield. Results also revealed that 55.32% of farmers in Bahar region and 43% of farmers in Hamedan region were efficiency. The more than energy foul consumption was chemical fertilizer (about 14%) and diesel fuel (about 12%).