اندازه گیری شناسایی آنتوسیانین ها و محاسبه فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی زرشک
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 3977;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 50865
- تاریخ دفاع
- ۱۴ بهمن ۱۳۸۸
- دانشجو
- رضوانه یوسفی
- استاد راهنما
- فرامرز خدائیان چگنی
- چکیده
- کشور ایران با تولید بیش از 95% زرشک دنیا، اولین تولیدکننده این محصول در دنیا محسوب می¬شود. محصول زرشک حاوی ترکیبات آنتوسیانین ¬و آنتی¬اکسیدان است. از آنجایی که تاکنون تحقیق و پژوهشی درزمینه بررسی کمیت و کیفیت ترکیبات فوق در این محصول صورت نگرفته بود، استخراج و اندازه¬گیری این ترکیبات از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. در استخراج آنتوسیانین¬ از زرشک عوامل مختلفی نظیر دما، pH و نسبت حلال¬ها مؤثر است و با تغییر هریک از این پارامترها در میزان آنتوسیانین استخراج یافته تفاوت ایجاد می¬شود. همچنین نوع اسید نیز عامل مؤثری بر میزان استخراج آنتوسیانین است. از میان سه اسید مصرفی به-ترتیب اسید کلریدریک، سیتریک و فرمیک بیشترین تأثیر را بر استخراج آنتوسیانین داشته¬اند و این مطلب در مورد هر دونوع زرشک سیاه و قرمز صدق می¬کند. از میان دو نمونه زرشک سیاه و قرمز مورد آزمایش، میزان آنتوسیانین استخراج شده از زرشک سیاه به¬طور چشمگیری از زرشک قرمز بیشتر است. برای بهینه¬سازی اثر هریک از فاکتورها از آنالیز رگرسیون درجه دوم استفاده شد که حل معادله بدست آمده نتایج زیر را بدست آورد. شرایط بهینه جهت استخراج آنتوسیانین¬ها از زرشک قرمز و توسط هر سه اسید بصورت: دما در بالاترین سطح (C°75)، pH در کمترین سطح (2) و نسبت حلال¬ها در کمترین میزان خود (125/0) بدست آمد. در نمونه زرشک سیاه و با استفاده از اسید کلریدریک شرایط بهینه بصورت دما C°25، 1/2=pH و نسبت حلال¬ها بدون تغییر (125/0)، با استفاده از اسید سیتریک بصورت دما C°5/37، pH حدود 4 و نسبت حلال¬های مورد استفاده 125/0 و با استفاده از اسید فرمیک بصورت دما C°75، pH حدود 4/2 و نسبت حلال¬های مورد استفاده 125/0 بدست آمد. در بررسی خواص آنتی-اکسیدانی و آنتی¬رادیکالی زرشک فاکتورهای فنل کل، سنجش خاصیت آنتی¬اکسیدانی به روش فری تیوسیونات و DPPH، پتانسیل کاهش، خاصیت جذب فلز، فلاونوئید کل و خنثی سازی آنیون سوپر¬اکسید مورد سنجش قرار¬گرفت. میزان فنل کل موجود در زرشک قرمز mg/g 8/0 و در نمونه زرشک سیاه mg/g 625/1 محاسبه شده است. قدرت کاهندگی و نیز خاصیت آنتی¬اکسیدانی در دو نمونه زرشک قرمز و سیاه با افزایش غلظت، افزایش می¬یابد و میزان آن در نمونه زرشک سیاه بیشتر از زرشک قرمز است. میزان خاصیت آنتی¬اکسیدانی به روش فری¬تیوسیانات در عصاره زرشک قرمز و سیاه در غلظت¬های ?g/ml 500، ?g/ml 1000 و ?g/ml 1500 به ¬ترتیب (22/83%، 70/85% و 10/88%) و (00/85%، 04/88% و10/91%) محاسبه شد. میزان فلاونوئید تام موجود در غلظت ?g/ml 1000 عصاره زرشک قرمز، 87/81 میلی¬گرم معادل کرستین و در عصاره زرشک سیاه، 71/93 میلی¬گرم معادل کرستین محاسبه شده است. فعالیت خنثی سازی آنیون سوپراکسیداز در دو نمونه زرشک سیاه و قرمز در غلظت ?g/ml 1000، به ترتیب، 56/38% و 29/53% بدست آمده است
- Abstract
- Iran is the leading producer of barberry (Berberis vulgaris and Berberis crataegina) in the world contributing to 95% of its production and specific regions in Southern Khorasan province. Temperature, pH and liquids ratio are three important factors for extraction of anthocyanins. Acid type has an influence too. The optimization conditions for extraction of anthocyanin from red Barberry (Berberis vulgaris) with HCl, formic and citric acids are: pH=2, temperature=75°C and liquids ratio=0.125 and from black Barberry (Berberis crataegina) with HCl, citric and formic acids are pH=2.1, temperature=25°C and liquids ratio=0.125, pH=4, temperature=37.5°C and liquids ratio=0.125 and pH=2.4, temperature=75°C and liquids ratio=0.125, respectively. On the other hand, barberry has an antioxidant and antiradical scavenging effect which is measured with different techniques. The reductive potential and antioxidant activity of both Berberis vulgaris and Berberis crataegina were increased by increasing the concentration. The amounts of these compounds in Berberis crataegina are more than that in Berberis vulgaris. Total phenolic compound in Berberis vulgaris and Berberis crataegina per 1kg is 800 mg and 1625 mg respectively. Total antioxidant activities of Berberis vulgaris and Berberis crataegina by ferric thiocyanate method in concentration of 1000 ?g/ml are 85.70 and 88.04%, respectively. Superoxide anion radical scavenging activities of Berberis vulgaris and Berberis crataegina in 1000 ?g/ml are 38.56 and 53.29%, respectively.