عنوان پایاننامه
بررسی امکان درون پوشانی رنگ کانتاگزانتین طبیعی با نیوزوم و پرونیوزوم
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6905;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 74881;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6905;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 74881
- تاریخ دفاع
- ۲۸ تیر ۱۳۹۵
- دانشجو
- مریم رواقی
- استاد راهنما
- سیدهادی رضوی
- چکیده
- در این پژوهش، کانتاگزانتین پس از استخراج از باکتری Dietzia natronolimnaea HS-1، توسط نیوزوم و پودر پرونیوزوم درون پوشانی شد تا ضمن افزایش پایداری به صورت فرمولاسیون های محلول در آب درآید. نیوزوم ها به روش آب گیری فیلم نازک با بکارگیری تویین (60 و 80) و اسپن (60 و 80) و نسبت های مختلف کاهنده کشش سطحی/کلسترول (120:80، 100:100 و 80:120) آماده شده و از نظر ویژگی های اولیه و پایداری در شرایط مختلف pH (3، 5 و 7)، نور، و دما (4، 25 و 40 درجه سانتیگراد) بررسی شدند. پودرهای پرونیوزوم نیز با نسبت برابر اسپن 60/کلسترول و چهار نوع حامل مالتودکسترین، مانیتول، لاکتوز و پولولان تولید گردیدند و از نظر خصوصیات پودر و نیوزوم های تولیدی ارزیابی شدند. نیوزوم های تولید شده از اسپن 60/کلسترول با نسبت 100:100 کوچک با توزیع اندازه یکنواخت و درصد بازده بالا بودند. تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری بیانگر ایجاد ساختارهای وزیکولی و تک لایه بود. گرچه تخریب کانتاگزانتین در تمام شرایط نگهداری رخ داد اما اثر نور بیش از سایر موارد بود. مقدار کانتاگزانتین در نیوزوم ها با افزایش دما کاهش یافت و افزایش غلظت کلسترول از سرعت این تخریب کاست. نوع حامل مورد استفاده در پودر پرونیوزوم به طور معنی داری بر خصوصیات میکرومتری آن تأثیرگذار بود و این امر توسط تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز تأیید شد. نتایج گرماسنجی روبشی تفاضلی و پراش اشعه ایکس حاکی از تأثیر کانتاگزانتین بر وضعیت کریستالی نمونه بود و در آنالیز طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه بر هم کنش فیزیکی بین کانتاگزانتین و اجزا فرمولاسیون نمونه مشاهده شد. در بین نمونه ها، پودر بر پایه مانیتول وزیکول هایی با اندازه مطلوب و بازده درون پوشانی بالا حین نگهداری تولید کرد. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بکارگیری نیوزوم و خصوصاً پودر پرونیوزوم منجر به افزایش پایداری کانتاگزانتین شد.
- Abstract
- Abstract In this study, canthaxanthin (CTX) was produced by Dietzia natronolimnaea HS-1 and encapsulated in niosomes and proniosome powders after extraction, with the aim of improving its stability and solubility. Niosomes prepared with hydrated mixture of various non ionic surfactants, namely tween (60, 80) and span (60, 80) and cholesterol at different surfactant/cholesterol ratios (120:80, 100:100 and 80:120 ?mol) were evaluated. The influence of pH (3, 5 and 7), light, and temperature (4, 25 and 40 °C) on vesicle stability was determined by means of entrapment efficiency measurements (EE). Proniosome powders were also prepared with an equimolar ratio of span 60/cholesterol and four different carriers, namely maltodextrin, mannitol, lactose and pullulan. The properties of these formulations as both proniosomal powders and resulted niosomal dispersions upon hydration, were assessed. Niosomes prepared with span 60/cholesterol at a ratio of 100:100 were small and uniform in size, with high EE. The TEM micrograph confirmed the formation of unilamellar vesicules. Degradation of niosomal dispersions was found in all conditions, especially in the presence of light. The EE of CTX in niosomes decreased during storage and it was strongly affected by storage temperature. However, the addition of cholesterol to noisome formulations decreased degradation rate of CTX during storage. The type of carriers had significant effects on the micrometric properties of proniosome powders which were further confirmed by the results obtained by SEM analysis. The results of PXRD and DSC showed that addition of CTX in a formulation influenced the crystalline character of its proniosome powder. FTIR allowed to detect different chemical interactions between CTX and formulation ingredients in the mannitol based proniosome powder (MAPP) spectrum. Among these samples, MAPP produced vesicles of good size with the highest EE upon storage. Overall results of present study demonstrated a stability enhancement of CTX in niosome and proniosome powder. Keywords: Canthaxanthin, Dietzia natronolimnaea HS-1, Niosome, Proniosome, Stability.