عنوان پایاننامه
تاثیر تغذیه سیلیسیم و کاربرد سالیسیلیک اسید بر شاخص های کیفیت و پیری گل ژربرا
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7241;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78944;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7241;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78944
- تاریخ دفاع
- ۲۷ بهمن ۱۳۹۵
- دانشجو
- بهزاد ادریسی
- استاد راهنما
- مصباح بابالار
- چکیده
- خم شدن ساقه گل مشکل اصلی پس از برداشت ژربرا (Gerbera jamesonii Bolus.) است که گاهی باعث شکستگی یا افت جذب آب در ساقه می شود. این پژوهش برای مطالعه اثر تغذیه سیلیسیوم و تیمار اسید سالیسیلیک بر عملکرد، مقدار عناصر غذایی و خمیدگی ساقه گل ژبرا بصورت کشت بدون خاک در قالب دو آزمایش فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی در سالهای 94-1393 انجام شد. آزمایش اول شامل محلول پاشی قبل از برداشت 0 و 10و 20 میلی مولار سیلیسیوم و سالیسیلیک اسید 0 و 100و 200 میکرومولار بود. در آزمایش دوم تیمار سیلیکات پتاسیم همانند آزمایش اول و تیمار سالیسیلیک اسید 0 و 200 و 400 میکرومولار پس از برداشت انجام شد. نتایج نشان داد که طول شاخه گل در زمستان و بهار تحت تاثیر تغذیه سیلیسیوم تاحدودی کاهش یافت(p?0.05). ولی سیلیسیوم (p?0.001) و محلول پاشی سالیسیلیک اسید (p?0.05) موجب افزایش تعداد گل شد. خمیدگی ساقه ها تحت تاثیر تیمارهای قبل از برداشت سیلیسیوم و اسید سالیسیلیک کاهش یافت. مقاومت برشی در هر دو قسمت بالا (P?0.05) و پایین(P?0.01) ساقه افزایش یافت و سالیسیلیک اسید نیز باعث تقویت بیوسنتز لیگنین ها (p?0.001) در ساقه و افزایش ضخامت دیواره سلولی دسته های آوندی گردید. با مصرف سیلیسیوم استحکام قسمت پایین ساقه در برابر شکستگی و برش بیشتر شد ولی تاثیری در مقاومت قسمت بالای ساقه نداشت. همچنین مقدار سیلیسیوم، کلسیم و منیزیم را در بافت ساقه افزایش یافت. اما مقاومت خمشی تنها با مقدار لیگنین ها (P?0.05) و سیلیسیوم (p?0.001) ساقه ارتباط داشت. مقادیر N،P و K در برگ تحت تاثیر تغذیه سیلیسیوم قرار نگرفت. مقدار کلروفیل ها در گیاهان تیمار شده تفاوت معنی داری نداشت. مصرف سیلیسیوم موجب ماندگاری بیشتر گلها (p?0.001) گردید ولی افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز تحت تاثیر تیمار بعد از برداشت SA (p?0.001) بود. این نتایج نشان داد که تغذیه سیلیسیوم و کاربرد اسید سالیسیلیک می تواند بدون اختلال در تغذیه عناصر پرمصرف، استحکام مکانیکی ساقه و کیفیت گل بریده ژربرا را بهبود بخشد.
- Abstract
- Stem bending of the flower is one of the main postharvest problems in gerbera (Gerbera jamesonii Bolus.) and sometimes caused stem crushing or water loss. This experiment was conducted (2014-2015) as two factorial experiment in a randomized complete block design to study the effect of silicon fertilization and salicylic acid on yield, nutrient content and stem bending of the gerbera flower in soilless culture. First experiment was foliar application of 0, 10 and 20 mM of silicon as potassium silicate and 0, 100 and 200 mM of salicylic acid before harvest. In the second experiment pre-harvest silicon supplementations were similar to the first experiment and post-harvest treatments with 0, 200, 400 ?M of salicylic acid were done. Flower stems length in winter and spring seasons, decreased by silicon nutrition (P?0.05), but number of flowers increased by silicon (p?0.001) and foliar application of salicylic acid (p?0.05). Stem curving was decreased by preharvest silicon and salicylic acid treatments. Shear strength improved at both upper (p?0.05) and lower (p?0.01) parts and SA treatments were increased lignin biosynthesis (p?0.001) and the cell wall thickness around the vascular bundles in the stem. Silicon applications significantly increased shear and fracture strength at the lower part, but could not affect the upper part of the stem. Silicon supplementation significantly enhanced Si, Ca and Mg contents in stem tissue. But flexural strength correlated only with lignin (p?0.05) and silicon (p?0.001) contents in stem. N, P and K contents in leaf samples were not affected by silicon fertilization. Chlorophyll contents were not significantly different in treated plants. Silicon supplementation caused to more longevity of cut flowers (p?0.001) but increased activity of catalase and peroxidase were affected by postharves SA treatments (p?0.001). These results suggested that silicon and salicylic acid application could enhance the mechanical strength of inflorescence stem and improve the cut flower quality without macronutrients disorders in gerbera. Keywords: Flexural strength, Flower quality, Lignin, Nutrition, Salicylic acid, Silicon, Soilless culture, Vase life