عنوان پایان‌نامه

بررسی اثر متقابل مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیک Pediococcus acidialactici جیره غذایی بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss )



    دانشجو در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثر متقابل مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیک Pediococcus acidialactici جیره غذایی بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss )" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7322;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80083;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7322;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80083
    تاریخ دفاع
    ۲۴ بهمن ۱۳۹۵
    دانشجو
    محمود قبادی
    استاد راهنما
    علیرضا میرواقفی

    این مطالعه با هدف بررسی اثرات مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیک Pediococcous acidilactici در جیره غذایی و اثر متقابل آنها بر عملکرد ماهی‏ها، واکنش های سیستم ایمنی و همچنین شاخص‏های ایمنی مخاط پوست در ماهی قزل آلای رنگین کمان (با میانگین وزن 62/1 ± 4/63 ) انجام شد. 9 تیمار غذایی شامل سه سطح نوکلئوتید (0، 1 و 3 گرم بر کیلوگرم غذا) و سه سطح پروبیوتیک P. acidilactici (0، 1/0 و 3/0 گرم بر کیلوگرم غذا) بر مبنای طرح فاکتوریل 3×3 طراحی گردیدند. هر جیره غذایی به طور تصادفی برای 3 مخزن (تکرار) 30 تایی از ماهی‏ها در نظر گرفته شد. در پایان دوره هشت هفته‏ای آزمایش، برخی از شاخص‏های ایمنی سرم شامل آلکالین فسفاتاز، لیزوزیم، اندازه‎گیری میزان فعالیت مسیر فرعی کمپلمان سرم (ACH50)، ایمونوگلوبولین M، فعالیت ضد باکتریایی سرم و همچنین برخی از شاخص‏های بیوشیمیایی خون (پروتئین تام سرم، آلبومین، گلوبولین کل، کلسترول، تری گلیسرید و گلوکز)، عملکرد ماهی (بازماندگی، افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی)، شاخص‏های خون شناسی (هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول‏های سفید و قرمز) و شاخص‏های ایمنی مخاط پوست (محتوای پروتئین موکوس و فعالیت آنتی باکتریایی موکوس بر علیه آئروموناس هیدروفیلا) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تعداد گلبولهای سفید، فعالیت لیزوزیم، ACH50 و همچنین پروتئین تام سرم و محتوی ایمونوگلوبولین M، بطور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر اثر متقابل مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیکی افزایش یافتند. همچنین، نتایج نشان داد که اثر متقابل مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیک، به طور قابل توجهی موجب بهبود عملکرد ماهی و شاخص‎های ایمنی مخاط پوست در ماهی قزل‎آلای رنگین کمان گردید. علاوه بر این، فعالیت ضد باکتریایی سرم در ماهی‏های تغذیه شده با جیره‏های آزمایشی نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. همچنین، در پایان دوره آزمایش، به منظور تعیین مقاومت در برابر بیماری، تعداد ده قطعه ماهی از هر تکرار به صورت داخل صفاقی با باکتری آئروموناس هیدروفیلا تزریق شدند. نتایج نشان داد که مکمل کردن جیره غذایی ماهی‏های قزل آلای رنگین کمان با مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیکی به طور قابل ملاحظه ای مقاومت در برابر عفونت آئروموناس هیدروفیلا را افزایش داد و بالاترین مقاومت نیز در گروه تعاملی (مکمل نوکلئوتیدی × پروبیوتیکی) مشاهده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده ترکیبی از مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیکی مزایای به مراتب بیشتری نسبت به استفاده منفرد و جداگانه از هر یک از آنها دارد. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین ترکیب از مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیکی برای تغذیه قزل آلای رنگین کمان، 3 گرم در کیلوگرم نوکلئوتید و 1/0 گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک P. acidilactici بدست آمد. به طور کلی، با ترکیب منطق و مفهوم پروبیوتیک و مکمل نوکلئوتیدی، مفهوم نوین"نوکلئوبیوتیک" توسط مطالعه ما ارائه شد، که می‏تواند این ترکیبات (ترکیب مکمل نوکلئوتیدی و پروبیوتیک) را به نامزد مناسبی برای طبقه بندی به عنوان مواد غذایی کاربردی افزایش دهنده سلامتی مطرح سازد.
    Abstract
    This study was conducted to investigate the effects of dietary nucleotide (dNT) and P. acidilactici and their interaction on the fish performance and innate immune responses, as well as the skin mucus immunity of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) (with the average initial weight of 63.4 ± 1.62 g). Nine experimental diets were formulated to contain three dNT levels (0, 1 and 3 g kg-1 diet) and three P. acidilactici levels (0, 0.1 and 0.3 g kg-1 diet) according to a 3 × 3 factorial design. Each diet was randomly assigned to triplicate groups of 30 fishes per tank. At the end of an eight week feeding trial, several innate immune responses including alkaline phosphatase (ALP), serum total protein (TP), lysozyme, serum alternative complement (ACH50), total serum immunoglobulin M (IgM) and serum bactericidal activity, as well as some blood biochemical parameters, fish performance (survival, weight gain, specific growth rate (SGR) and feed conversion ratio (FCR), hematological parameters (haematocrit, hemoglobin level, RBC and WBC count), skin mucus parameters (mucus protein content and bactericidal activity against Aeromonas hydrophila) and microflora in the gut were studied. The results indicated that WBC counts, lysozyme and alternative complement activity as well as total serum protein and immunoglobulin M contents, were all increased significantly (P < 0.05) due to the interaction between dNT and P. acidilactici. The results also showed that the interaction between dNT and P. acidilactici significantly improved fish performance and skin mucus parameters in the rainbow trout. Additionally, serum bactericidal activity was significantly increased in fish fed experimental diets. Furthermore, at the end of the feeding trial, ten fish per each replicate were intraperitoneally injected with A. hydrophila to determine the disease resistance. The results showed that the supplementation of the rainbow trout diet with dNT and P. acidilactici remarkably increased resistance to A. hydrophila infection; the highest resistance was also observed in the interaction groups (dNT × P. acidilactici). Overall, the combination of dNT and P. acidilactici showed more advantages than the administration of individual ones. The best combination of them for the rainbow trout was 3 g kg-1 dNT and 0.1 g kg-1 P. acidilactici. Generally, by combining the rationale of probiotics and dNT, the concept of "dietary nucleobiotic" is presented by our study, making these compounds candidates for classification as health-enhancing functional food ingredients.Keywords: Dietary nucleotide, P. acidilactici, Rainbow trout, Innate immune response, Skin mucus, Disease resistance.