عنوان پایاننامه
بررسی تکوین برخی از آنزیم های گوارشی و بیان ژن پپسینوژن در مرحله لاروی ماهی صبیتی( Sparidentex hasta (Valencieness,۱۸۳۰
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6412;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 69248
- تاریخ دفاع
- ۲۷ خرداد ۱۳۹۴
- دانشجو
- سمیرا ناظم رعایا
- استاد راهنما
- محمدعلی نعمت الهی
- چکیده
- فعالیت آنزیم¬های مهم در فرآیند هضم (پپسین، تریپسین، آمیلاز، لیپاز و آلکالاین فسفاتاز) و بیان نسبی ژن پپسینوژن به عنوان شاخصی از بلوغ دستگاه گوارش در لارو ماهی صبیتی از زمان تفریخ تا ابتدای دوره نوجوانی (40 روز پس از تفریخ) سنجیده شد.نتایج بیانگر آن بود که تمام آنزیم¬ها به جز پپسین در زمان تفریخ قابل تشخیص بودند و پس از این زمان فعالیت آنها با بالارفتن سن لارو افزایش یافت. پیدایش زودهنگام فعالیت تریپسین و آمیلاز پیش از باز شدن دهان، به فرآیندی با برنامه¬ریزی ژنتیکی نسبت داده شد. فعالیت تریپسین الگویی نوسانی (با دو پیک در روزهای 16 و 30 پس از تفریخ) نشان داد که این نوسان همزمان با بلع غذا و در پاسخ به تغییر جیره در خلال دوره پرورش بود. هم لیپاز و هم آمیلاز پس از آغاز مرحله جایگزینی غذای زنده با غذای خشک به دلیل تأثیر ترکیب غذایی ریز جیره افزایش نشان دادند. حضور زودهنگام به همراه روند افزایشی آلکالاین فسفاتاز از روز 5 پس از تفریخ بیانگر بلوغ زودرس انتروسیت¬ها و در نتیجه رشد سریع در این گونه بود. بیان نسبی ژن پپسینوژن تا پیش از روز 12 پس از تفریخ قابل تشخیص نبود و به شکل معنی¬داری از روز 14 پس از تفریخ مشخص گردید. بیان آن به شکل نمایی در طول مرحله لاروی افزایش یافت و این افزایش مطابق با تغییر در نوع جیره از غذای زنده به غذای خشک بود. فعالیت آنزیم پپسین اولین بار در روز 16 پس از تفریخ یعنی دو روز پس از آغاز بیان ژن آن مشخص گردید و پس از جایگزینی غذای زنده با غذای خشک (بین روزهای 25 تا 30 پس از تفریخ) تا انتهای دوره ازمایش به شدت افزایش داشت. افزایش پیشرونده پپپسین به دنبال کاهش در فعالیت تریپسین پس از اتمام مرحله جایگزینی غذای زنده با غذای خشک، بیانگر تغییر در فیزیولوژی هضمی و رسیدن به شکل بالغ هضم پروتئین در لارو ماهی صبیتی بود. چنین می¬توان نتیجه گرفت که چنین تکامل آنتوژنیک زودهنگام از آنزیم-های اشاره شده در بالا و همچنین بیان زودهنگام ژن پپسینوژن، این امکان را فراهم می¬سازد تا لارو ماهی صبیتی در زمانی زودتر از روز 25 پس از تفریخ با غذای خشک تغذیه کرد تا مصرف غذای زنده کاهش یابد و کارایی جایگزینی غذای زنده با خشک بهبود یابد.
- Abstract
- The activities of the main enzymes involved in digestion (pepsin, trypsin, amylase, lipase and alkaline phosphatase) and pepsinogen quantitative gene expresson as maturation index of digestive system in Sobaity sea bream were studied from hatching up to the juvenile stages (40 days after hatch). The results showed that all enzyme activities except for pepsin were detected upon hatching, and their activity subsequently increased with age. The early presence of trypsin and amylase were attributed to a genetically programmed process. Trypsin exhibited fluctuating pattern (with tow peaks at 16 and 30 DAH) triggered by food ingestion and was in response to the diet shifting during the rearing period. Both lipase and amylase activities were enhanced after the onset of the weaning depending upon the microbound diet components. Early presence and incremental trend of alkaline phosphatase from 5th DAH represented early maturation of entrocytes and consequently rapid growth of this species. Pepsinogene gene was not expressed before 12 dph and significantly detected at 14 dph. It increased exponentially with the larval development, and the increase was in concomitant with change in the type of food from live food to an inert diet. The pepsin enzyme activity was observed at 16 dph, two days after its gene expression, increasing sharply after weaning (between 25 to 30 dph) up to end of the experiment.Progressive increase of pepsin followed by a decrease in trypsin activity after accomplishing weaning exhibited a change in the digestive physiology to reach to an adult-type protein digestion in Sobaity sea bream larvae. In conclusion, such early ontogenetic development of the above mentioned enzymes makes it possible to wean Sobaity sea bream larvae earlier than 25 DAH in order to reduce live food usage and improve weaning efficiency.