عنوان پایان‌نامه

اندازه گیری میزان نیترات و بررسی عوامل موثر بر میزان آن در سبزیجات اقتصادی و پر تولید در منطقه جیرفت



    دانشجو در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اندازه گیری میزان نیترات و بررسی عوامل موثر بر میزان آن در سبزیجات اقتصادی و پر تولید در منطقه جیرفت" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    بهداشت مواد غذایی
    مقطع تحصیلی
    دکتری تخصصی PhD
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 662 ت;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 662 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 74946;کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 662 ت;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 662 ت;
    تاریخ دفاع
    ۲۷ تیر ۱۳۹۵
    دانشجو
    حسین دوماری
    استاد راهنما
    ابوالفضل کامکار

    مصرف سبزیجات آلوده به نیترات عوارض متعدد و مرگباری را در انسان و حیوان ایجاد نموده و یکی از مهم ترین عوامل ابتلای انسان به سرطان معده، سرطان خون، سرطان عقده های لنفاوی، سندرم کشنده رنگ آبی، اسهال و بسیاری از بیماری های گوارشی می باشد. با توجه به این که 80 % نیترات وارده به بدن از طریق سبزیجات تامین می شود، لذا اندازه گیری نیترات در سبزیجات پر مصرف بخصوص در مناطقی با تولید بالا که سهم زیادی در تامین سبزی کشور را دارند و همچنین بررسی فاکتورهای موثر بر تجمع نیترات، بسیار مهم و ضروری می باشد. هدف از این مطالعه اندازه گیری میزان نیترات و بررسی عوامل موثر بر میزان آن در سبزیجات اقتصادی و پر تولید پیاز، سیب زمینی، خیار و گوجه فرنگی و به منظور ارائه راهکارهای لازم جهت تولید محصولاتی با نیترات پایین در منطقه جیرفت می باشد. در این تحقیق از هر سبزی210 نمونه و در مجموع 840 نمونه جمع آوری گردید. برای بررسی عوامل موثر برغلظت نیترات از یک فرم و پرسش نامه که شامل هر کدام از متغیرهای مستقل مورد مطالعه بود استفاده و اطلاعات مختلف نمو نه در آن ثبت گردید. نمونه ها به سرعت به آزمایشگاه منتقل و پس از خشک شدن پودر شده و میزان نیترات عصاره صاف شده آنها با استفاده از اسید سالیسیلیک، سود 2 نرمال و دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 410 نانومتر اندازه گیری و یاداشت گردید. نتایج آزمایشات نشان داد، میانگین و درصد تجمع نمونه ها با نیترات بالاتر از حد استاندارد به ترتیب، در پیاز mg/kg 94/123 و 38/22% ، در سیب زمینی mg/kg80/157 و 52/19%، در خیار mg/kg 12/112 و 80/13% و در گوجه فرنگی نیز mg/kg 21/101 و 19/6% می باشد. همچنین مشخص گردید، متغیرهایی مثل نوع کشت، نوع آبیاری، جنس خاک، کود، فصل، رقم سبزی، سن نمونه، وضعیت هوا، محل نمونه در مزرعه، ساعت نمونه برداری، فاصله بوته ها از یکدیگر و علف هرز تاثیر مستقیمی بر میزان نیترات سبزیجات دارد. که میتوان با رعایت، ترویج و کاربرد اصولی آنها محصولاتی سالم و با حداقل میزان نیترات تولید نمود.
    Abstract
    The vegetables with high amount of Nitrate have a lot of detrimental effects on the human and animal health. The high amount of Nitrate results in some diseases such as Stomach cancer, Leukemia, cancer of the lymphatic nodes or NHL (Non-Hodgkin lymphoma), blue body syndrome, diarrhea and other gastrointestinal diseases in human. Since 80% of Nitrate enters the human body by vegetables, the measurement of Nitrate and the investigation of affecting factors on their accumulation in vegetables are of crucial importance especially at areas with high consumption of vegetables. The objectives of the present study were monitoring the Nitrate amount in the Onions, Potatoes, Cucumbers and Tomatoes and the most effective factors on those in Jiroft city. In this study, 210 samples of each vegetable and 840 samples of total vegetables were collected. The samples were first dried and grinded and then, nitrate content of the samples was measured by salicylic acid, NaOH 2N and spectrophotometry method at wavelength of 410 nm. The results showed that the average and percentage of the samples with nitrate contents higher than the standard values are 123.94 mg/kg and 22.38%, 157.80 mg/kg and 19.52%, 112.12 mg/kg and 13.80%, 101.21 mg/kg and 6.19% for onions, potatoes, cucumbers and tomatoes, respectively. Moreover, it was revealed that the factors such as type of planting, irrigation, soil, fertilizer, harvest season, age of sample, temperature, weather, sampling location in the farm, time sampling, distance between bushes, weeds and farmer financial status had direct influence on the Nitrate content of the vegetables in Jiroft area.