عنوان پایان‌نامه

تحلیل سیاست های حمایتی دولت در صنعت پرورش ماهیان سردآبی: مطالعه موردی استان تهران



    دانشجو در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۸۸ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تحلیل سیاست های حمایتی دولت در صنعت پرورش ماهیان سردآبی: مطالعه موردی استان تهران" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 3910;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 44116
    تاریخ دفاع
    ۲۸ بهمن ۱۳۸۸
    استاد راهنما
    سعید یزدانی

    ماهی قزل¬آلا از جمله ماهیان سردآبی است که تولید قابل توجهی در کشور ایران دارد و به عنوان منبع پروتئینی مناسبی محسوب می¬گردد. استان تهران به عنوان یکی از قطب¬های اصلی اقتصادی کشور و با جمعیت بالای 15 میلیون نفر، بیش از 70 درصد محصولات شیلاتی را مصرف می¬نماید. همچنین استان مذکور یکی از پیشگامان اولیه تولید قزل¬آلای رنگین¬کمان در کشور می¬باشد. با توجه به اطلاعات اداره شیلات استان تهران، در سال1387 تعداد 248 مزرعه فعال پرورش ماهی در استان تهران وجود داشته¬است که از بین آن-ها حدود 20 مزرعه سردآبی منفرد فعال مشغول به کاربوده¬اند. پژوهش حاضر با بهره¬گیری از مطالعات میدانی و جمع¬آوری پرسش-نامه از مزارع منفرد پرورش ماهی قزل¬آلای رنگین¬کمان برای سال 1387، شاخص¬های حمایتی حاصل از ماتریس تحلیل سیاستی را مورد محاسبه قرار داده¬است که با توجه به محدودیت¬های موجود در مطالعه حاضر اطلاعات 14 مزرعه مورد تحلیل قرار گفته¬است. نتایج، نشان می¬دهد با توجه به شاخص¬های ضریب حمایت اسمی از محصول و نهاده، دولت به نوعی یارانه غیر مستقیم به تولیدکنندگان ماهی در این استان می¬پردازد. در بین این مزارع، 7 مزرعه ضریب حمایت مثبت و 7 مزرعه ضریب حمایتی منفی را دارا می¬باشند. یعنی حمایت¬های دولت در هر دو بازار نهاده و محصول به صورت همزمان، تنها در نیمی از مزارع به نفع مزرعه-داران بوده¬است. طبق بررسی¬های هزینه¬ای مزرعه¬داران و اطلاعات کارشناسان شیلات مشخص گردید، دلیل اصلی چنین رویدادی هزینه غذای آنان می¬باشد که سبب می¬شود هزینه¬های تولیدی به میزان زیادی بالا باشد این امر موجب کوچتر شدن این شاخص می¬گردد. همچنین مطابق شاخص رقابت هزینه داخلی جزء یک مزرعه، تمامی پرورش¬دهندگان توانایی رقابت در داخل را داشته و سودی مثبت دارند. همچنین شاخص توان رقابت صادراتی در برخی مزارع، نشان-دهنده قدرت رقابت صادراتی این ماهی در بازار جهانی بوده که این ارتباط ربطی به میزان تولید مزارع نداشته¬است. در قسمت نتایج ارتباط بین شاخص¬های حمایتی با سود اجتماعی و ضریب حمایت مؤثر بررسی شده¬است و قیمت تمام شده و سود به ازای یک کیلو ماهی قزل¬آلا در این استان محاسبه گردیده¬است. بنابر نتایج حاصل شده مزرعه¬داران می¬بایست به زمان، دما و روش غذادهی ماهی توجه لازم را داشته ¬باشند تا هزینه کمتری را برای غذای ماهی متقبل شوند. دولت نیز می¬بایست با نظارت بر کاربرد تکنولوژی جدید و نظارت بر عملکرد کارخانه¬های تولیدی غذای ماهی سبب کاهش قیمت تمام شده برای این کارخانجات و به تبع آن کاهش قیمت بازار غذای ماهی شود. همچنین دولت با تأمین به موقع اعتبارات مورد نیاز پرورش¬دهندگان و مدیریت و هدفمندکردن حمایت¬ها و توجه خاص به بازار صادراتی این ماهی می¬تواند سبب بهبود این صنعت شود.
    Abstract
    Salmon one of fish that production of it is considerable in Iran and as source of protein. Tehran province as economic axis in Iran and with population above 15 million, consume over 70% fishery productions. Also this province pioneer in upbringing of salmon. According to data from Tehran fishery office, Tehran has been being 248 active fishery fields and 20 fields of them product salmon in 1387. This study analysis 14 filed of them because of limitation of information. this data gathering form questioners from this filed then calculated productive index from policies analysis matrix. Results show that nominal protection coefficient indexes from input and output determine kind of indirect subsidy from fishery production. But Effective protection coefficient index determined that this gain from government protective in both of input and output market is significant only in 7 fields. According costs of production analysis and expert fishery information, Cause of this evidence, high cost of nutriention for this field due to smaller index. According to internal cost competitive index, all of producer exception one of them able to contend in Iran and beneficially. Unit cost export index show power of export competitive in world market in quantity of this fields and this relation not related to volume of production. Also analysis relation between protective index ,social gain and effective protective coefficient and calculated final price and gain per 1 kilogram salmon in this province. Results show producer must attend to time, temperature and manner of nutrition to take less cost. Government must supervision on new technology application and factory of production of fishery nourishment cause diminish final price. Also government with secure necessary credit on time and management and special attention can improvement of this industry