عنوان پایان‌نامه

ارائه فرمولاسیون مناسب برای بستر پرورش قارچ دکمه ای Agaricus bisporus بر پایه ی مواد آلی مختلف ( ورمی کمپوست، کمپوست زباله شهری و کمپوست مصرفی قارچ : S.M.C) در حضور باکتریهای محرک رشد




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4782;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 52361
    تاریخ دفاع
    ۳۰ بهمن ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    حسینعلی علیخانی

    قارچ خوراکی Agaricus bisporus فراوانترین قارچی است که به صورت صنعتی کشت می گردد و به دلیل کیفیت غذایی مناسب و میزان بالای پروتئین جایگاه ویژه ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است و سالانه مقادیر انبوهی از این نوع قارچ در دنیا تولید می شود. از سوی دیگر افزایش ضایعات آلی و صنعتی و مسئله دفع آنها به مشکلی عظیم برای جامعه بشری تبدیل شده است، لذا استفاده از ضایعات آلی در تولید و پرورش قارچ خوراکی می تواند راه حل مناسبی در دفع این ضایعات و در عین حال در تامین بخشی از غذای مردم جهان باشد. در این پژوهش برای بررسی قابلیت استفاده از ضایعات آلی مختلف به عنوان بستر کشت قارچ دکمه ای و تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه بر عملکرد و کیفیت قارچ خوراکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل چهار بستر کمپوست تازه قارچ، کمپوست یکبار مصرف شده قارچ، کمپوست زباله شهری و ورمی¬کمپوست بود که سه تیمار آخر هر کدام با نسبت یک به یک با کمپوست تازه قارچ مخلوط شده بود. فاکتور دوم نیز عبارت بود از شش سطح: بدون باکتری و پنج باکتری انتخاب شده از بین 90 جدایه که به ترتیب دارای خصوصیات زیر بودند، باکتری ریزوسفری مولد IAA (307Rlp)، مولد ACC- دآمیناز (49 Sm)، حل کننده فسفات (59 Ps)، مولد سیدروفور (461 Ps) و یک باکتری دارای تمامی صفات محرک رشد (99 Ps). محاسبات آماری و تجزیه تحلیل داده¬های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین¬ها نیز با استفاده از آزمون چند دامنه¬ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گردید. نتایج نشان داد تاثیر بسترهای مختلف بر عملکرد قارچ در سطح یک درصد دارای اختلاف معنی¬دار می¬باشد و کمپوست تازه قارچ با میانگین 4/533 گرم (در سه کیلوگرم بستر)، بیشترین میزان عملکرد را به خود اختصاص داد. در بین باکتری¬های تلقیح شده باکتری شماره 307 (مولد IAA) سبب بهبود عملکرد قارچ در تمامی بسترها شد و 7/11 درصد عملکرد قارچ را نسبت به تیمار بدون باکتری افزایش داد. میزان جذب عناصر معدنی نیز به صورت معنی داری تحت تاثیر بسترها و باکتری¬ها افزایش یافت. بطوری که بستر کمپوست زباله شهری باعث افزایش جذب عناصر نیتروژن، فسفر، آهن، روی و کادمیوم نسبت به بسترهای دیگر شد. همچنین باکتری¬های حل کننده فسفات و مولد سیدروفور سبب افزایش فسفر و آهن قارچ دکمه¬ای گردیدند.
    Abstract
    Agaricus bisporus edible mushroom is the most abundant mushroom that industrially cultivated and due to appropriate nutritional quality and high amount of protein achieved special place on world’s population food basket. On the other hand, increasing the organic and industrial wastes and their removal problem has become a matter for human society, thus the use of organic wastes in produce and culture of edible mushroom could be suitable solution to removal of these wastes and supply the world’s population food. In the present research, in order to study the practicability for use of different organic wastes as button mushroom culturing substrate and effect of plant growth promoting bacteria on yield and quality of edible mushroom an experiment was conducted as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications. First factor consisted of four substrates including fresh mushroom compost, spent mushroom compost, municipal solid compost and vermicompost, which mixed with fresh mushroom compost at the ratio of 1:1. Second factor include no-bacteria, IAA producing bacteria, ACC-deaminase producing bacteria, phosphate solubilizing bacteria and sidrophore producing bacteria and a bacteria with all growth promoting traits. Statistical calculations and analysis of data from the experiments were performed using SAS statistical software and mean comparison with Duncan's multiple range test at 5% level were conducted. Results showed that the effect of different substrates on mushroom yield had a significant difference at 1% level and fresh mushroom compost with the mean value of 533.4 gr, has allocated the most amount of yield. Among the inoculated bacteria, bacteria no. 307 (IAA producing) caused the improvement of mushroom yield at all substrates and has increased 11.7 percent mushroom yield compared to no-bacteria treatment. Also, the amount of nutrient uptake significantly changed by the effect of substrates and bacteria. So that, municipal solid waste compost has increased the uptake of N, P, Fe, Zn and Cd compared to other substrates. Also, phosphate solubilizing and sidrophore producing bacteria caused the increasing in P and Fe in button mushroom.