تعین خواص فیزیکی و مکانیکی طالبی طی مراحل انبارداری
- رشته تحصیلی
- مهندسی تولیدات گیاهی - تولید محصولات باغبانی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 584;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 52937
- تاریخ دفاع
- ۰۸ اسفند ۱۳۹۰
- دانشجو
- ماندانا ربیع زاده سراوانی
- استاد راهنما
- محمود لطفی, سیدرضا حسن بیگی بیدگلی
- چکیده
- طالبی با نام علمی Cucumis Melo و از خانواده کدوئیان یکی از محصولات مهم باغبانی است. ایران بعد از چین و ترکیه رتبه سوم تولید طالبی و خربزه را داراست؛ ولی از آنجایی¬که این محصول از نظر وزن و حجم جزء میوه¬های بزرگ است، این امر معضلات خاصی را در زمینه حمل و نقل، انبارداری، درجه¬بندی، بسته¬بندی و صادرات آن ایجاد نموده است. تعیین خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی طالبی طی مدت انبارداری جهت طراحی و ساخت تجهیزات و انبارهای مورد نیاز برای مراحل مختلف پس از برداشت لازم می¬باشد. لذا در این تحقیق برخی مشخصه¬های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی طی مدت سه هفته انبارداری و در شرایط نگهداری در یخچال و اتاق برای ارقام طالبی سمسوری ورامین، طالبی ساوه و طالبی آناناسی (بعنوان رقم وارداتی) اندازه¬گیری شدند. میانگین محتوای رطوبتی ارقام مختلف میوه در محدوده 90 تا 5/95 درصد به دست آمد. میانگین کرویت ارقام مورد مطالعه در محدوده¬ی 83 تا 95 درصد بود؛ بطوریکه رقم سمسوری ورامین بیشترین و رقم آناناسی کمترین کرویت را داراست. میانگین قطر هندسی در محدوده¬ی 99/139 تا 55/165 میلی¬متر می¬باشد. میانگین سطح تصویری اول، دوم و سوم ارقام مورد مطالعه به ترتیب 26/33519، 02/35607 و 89/33962 میلی¬متر مربع تعیین گردید؛ بطوریکه نتایج حاکی از عدم وجود اختلاف معنی¬دار بین جهت تصویربرداری است. میانگین حجم، جرم حجمی توده و سطح رویه به ترتیب 202 سانتی¬مترمکعب، 56/584 کیلوگرم بر مترمکعب و 74684 میلی¬مترمربع به دست آورده شد. میانگین ضریب اصطکاک میوه در ارقام مختلف از 35/0 به 58/0 طی 21 روز انبارداری در شرایط یخچال افزایش یافت. میزان ضریب غلتش نیز در ارقام مختلف طی همین مدت انبارداری از 255/0 به 294/0 افزایش یافت. اثر سطح بر روی ضرایب مذکور بی¬معنی بود. در شرایط نگهداری اتاق طی 7 روز انبارداری میزان ضریب اصطکاک و غلتش به ترتیب از 438/0 به 516/0 و از 277/0 به 353/0 افزایش یافت. بیشترین سفتی در رقم آناناسی و در بخش میانی میوه و در مرحله بلافاصله پس از برداشت به مقدار 47/51 نیوتن تعیین گردید؛ بطوریکه با افزایش مدت انبارداری میزان سفتی در ارقام مورد مطالعه از 33/37 به 02/16 نیوتن کاهش می¬یابد. همچنین در شرایط نگهداری اتاق میزان سفتی از 38/31 به 92/19 نیوتن کاهش یافت در این میان رقم طالبی آناناسی با افزایش مدت و دمای انبار دستخوش کمترین تغییرات در سفتی بود. میانگین مدول الاستیک ارقام مورد بررسی طی مدت انبارداری از 305 به 145 کیلوپاسکال کاهش یافت. دمای انبار نیز بطور معنی¬داری منجـر به کاهش مدول الاستیک میـوه شد. میزان چغرمگی در رقم آناناسی و ساوه به تـرتیب 85/0 و 78/0 ژول بر سانتی¬مترمکعب تعیین گردید. چغرمگی نیز با افزایش مدت و دمای انبار بطور معنی¬داری کاهش یافت. سفتی و انرژی مورد نیاز برای پارگی پوست نیز با افزایش مدت انبارداری بطور معنی¬داری کاهش یافت. مدول الاستیسیته پوست ارقام مختلف میوه با افزایش مدت انبارداری از 150 به 80 کیلوپاسکال کاهش یافت. میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث در ارقام مورد مطالعه با افزایش مدت انبارداری به ترتیب از 7/10 به 7 درجه بریکس، از 159/0 به 108/0 درصد و از 67/430 به 224 میلی¬گرم در 100 گرم عصاره میوه کاهش یافت. شرایط نگهداری در اتاق موجب کاهش کلیه خواص شیمیایی اندازه¬گیری شده، گردید. کلمات کلیدی: طالبی، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، خواص شیمیایی، مدت انبارداری، شرایط انبارداری
- Abstract
- Abstract Melon (Cucumis Melo L. Cucurbitaceae) is considered as one of the important horticultural product. Iran is the third melon producer in the world after china and turkey; but whereas melons are big of view weight and volume, there are problems in district transportation, storage, grading, packing and export. Determine physical, mechanical and chemical properties of melon during storage are necessary for designing of post harvest equipments and storage. Hence, physical, mechanical and chemical properties were determined during 3 weeks of storage in refrigerator condition and room condition for three varieties melon consist of Samsori Varamin, Saveh and Ananasi (import variety). The moisture content (w.b %) was found between 90% to 95.5%. The sphericity of different varieties was between 0.83 to 0.95 as the most sphericity was obtained for Samsori variety. The average of geometric mean diameter of different varieties were found between 139.99 to 165.55 mm. The average of the first, second and third surface areas were 33519.26, 35607.02 and 33962.89 mm2. The results showed that there was no significant difference between the three projected areas. The average of volume, bulk densities and surface area were 2020 cm3, 584.56 kg/m3 and 74684 mm2 were respectively. The average of coefficient of static friction was increased significantly from 0.35 to 0.58 with increase in storage period for different varieties. The average of rolling coefficient was increased significantly from 0.255 to 0.294 during 3 weeks of storage. The effect of type surface on these coefficients was not significant. The average of coefficient of friction and rolling coefficient were increased significantly from 0.438 to 0.516 and 0.277 to 0.353 with increase temperature of storage during 7 days storage. The highest firmness was obtained 51.47 N for Ananasi variety at middle part of fruit in immediate after harvest; As the average of firmness decreased from 37.33 to 16.02 N with increase storage period in different varieties. Also firmness value decreased from 31.38 to 19.92 N with increase temperature of storage. Changes firmness of the Ananasi variety was least with increase period and temperature of storage. The average elastic modulus of different varieties was decreased from 305 to 145 kPa during storage. Also temperature of storage decreased elastic modulus significantly. Toughness in Ananasi and Saveh varieties were determined 0.85 and 0.78 J/mm3 respectively. The average of firmness and requirement energy for peel rupture were decreased significantly with increase during storage. Elastic modulus of peel of different varieties was decreased from 150 to 80 kPa with increase during storage. The results showed that total soluble solid, titratable acidity and vitamin C were decreased from 10.7 to 7 Brix, 0.159 to 0.108 (%) and 430.67 to 224 mg/100 g juice respectively in different varieties with increase during storage. Also results showed that storage in room condition caused chemical properties were decreased. 120 Keywords: Melon; Physical properties; Mechanical properties; Chemical properties; during storage; Condition of storage.