عنوان پایان‌نامه

« بررسی کاربرد استرین‏های Trichoderma در جلوگیری از رشد قارچ Aspergillus flavus و کاهش آفلاتوکسین روی پسته»



    دانشجو در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "« بررسی کاربرد استرین‏های Trichoderma در جلوگیری از رشد قارچ Aspergillus flavus و کاهش آفلاتوکسین روی پسته»" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4872;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62230
    تاریخ دفاع
    ۳۰ بهمن ۱۳۹۰
    دانشجو
    ساناز چگینی
    استاد راهنما
    کیوان بهبودی

    مایکوتوکسین¬ها به عنوان یکی از بارزترین آلوده کننده¬های مواد غذایی و فراورده¬های کشاورزی که بهداشت عمومی، امنیت غذایی و اقتصاد ملی بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه را سخت تحت تـأثیر قرار می¬دهند، مطرح می¬باشند. در میان مایکوتوکسین¬ها، آفلاتوکسین¬ها مهمترین گروه می¬باشند و بیماری¬های ناشی از تغذیه مواد آلوده به این ترکیبات، خطرات قابل ملاحظه¬ای را برای انسان، دام و طیور به همراه دارد. در حال حاضر صادرات پسته در ایران به عنوان یکی از مهمترین محصولات صادراتی بخش کشاورزی، رتبه اول را در میان دیگر کالاهای این بخش به خود اختصاص داده است. آلودگی پسته به قارچ Aspregillus flavus که تولید کننده آفلاتوکسین است، از عوامل محدود کننده صادرات آن محسوب می¬شود. در طبیعت میکروارگانیسم¬هایی وجود دارند که با مکانیسم¬های مختلف، قادر به کاهش این آلودگی در محصولات کشاورزی هستند. بدین منظور، در این پژوهش، تأثیر جدایه¬هایی از تریکودرما جهت کاهش رشد قارچ A. flavus R5 و آفلاتوکسین ناشی از آن در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور بررسی مکانیسم تأثیرجدایه¬های تریکودرما، تأثیر ترکیبات فرّار و غیر فرّار این جدایه ها روی رشد استرین A. flavus R5مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیبات فرار چهارجدایه T1، T3، T4 و T17 به ترتیب با 66/60% ، 88/68 %، 33/63 %و 59 % و ترکیبات غیر فرار جدایه¬های ذکر شده در غلظت 50% به ترتیب با 50% ، 82%، 75% و 58% کاهش ، بیشترین تأثیر را در جلوگیری از رشد میسلیومی A. flavus R5دارا می¬باشند. همچنین این جدایه¬ها در غلظت 50% به ترتیب باعث کاهش 52 ، 87 ، 75 و 51 درصدی از جوانه زنی اسپور استرین A. flavus R5 شدند. در حضور عصـاره برون سلولی این چهار جدایه، میزان آفلاتوکسین درون میسلیومی و رشد استرین A. flavus R5 در محیط مایع کاهش یافت و بیشترین میزان کاهش آفلاتوکسین مربوط به جدایه¬های T3و T4 به ترتیب با 76/89% و 25/86% بود. تاثیر عصاره این چهار جدایه در پاکسازی آفلاتوکسین اضافه شده به محیط کشت نشان داد که این جدایه¬ها باعث کاهش معنی¬دار آفلاتوکسین شدند و جدایه T3 با 03/88 % کاهش آفلاتوکسین، بیشترین تأثیر را از خود نشان داد. بررسی کاربرد عصـاره برون سلولی جدایه¬های T1، T3، T4 و T17به ترتیب سبب 11/64% ، 40/84 %، 88/77 % و 44/51% کاهش میزان آفلاتوکسین تولید شده در پسته گردیدند. تعیین توالی و آنالیز ناحیه ITS مشخص نمود که جدایه¬های T1، T3 و T4 به ترتیب با گونه¬هایT. harzianum، T. longibrachiatum و T. harzianum قرابت زیادی دارند.
    Abstract
    Mycotoxins eclipse economy of the most countries especially developing countries as a current damage for food products and harvests. Aflatoxin is one of the most hazardous mycotoxins for humans and animals. Aflatoxin contamination of crops is a serious economic problem for agriculture, food and animal industry in the entire world. Now, Pistachio is one of the most important export products and reach the number one place between other products. Pistachio which have been infected by A. flavus, the main producer of aflatoxins is a limitation for exporting. In nature, there are microorganisms which have ability to decrease aflatoxins contamination in crop products. In this investigation the effect of Trichoderma isolates to inhibition of Aspregillus flavus growth and reducing of aflatoxin B1 (AFB1) was studied. Among Trichoderma isolates, T1, T3, T4 and T17 isolates showed significant impact on inhibiting of A. flavus R5 growth. T3 and T4 isolates were the most effective isolates, that caused 84.40% and 77.88% reduction of aflatoxin produced by A. flavus R5 on pistachio and 88.03% and 79.73% reduction of aflatoxin B1 which was added to the medium respectively. In order to study the way the Trichoderma isolates affect, the influence of volatile compounds and filtrate culture extract of Trichoderma isolates on A. flavus R5 growth was investigated. Study on volatile compounds effect, showed that T1, T3, T4 and T17 isolates with 60.66%, 68.88%, 63.33% and 59%% reducing of fungal growth respectively. Studies also showed that, filtrates from cultures of Trichoderma isolates of T1, T3, T4 and T17 isolates have the most effective impact on inhibiting of fungal growth and its spore germination. The results showed that T1, T3, T4 and T17 isolates could inhibit the mycelia growth of A. flavus in PDB liquid medium. Isolates of T3 and T4 caused a mass reduction of 58.88% and 50.01% of fungal biomass, followed by 90.76% and 86.25% reduction of aflatoxin B1 (AFB1), respectively. Results of the most experiments that was done in this study showed that T3 and T4 isolates are the most effective isolates in biological control of A. flavus R5. According to ITS1- 5.8s- ITS2 Gene Sequence analysis, T1, T3 and T4 isolates has high range of relationship with T. harzianum, T. longibrachiatum and T. harzianum