عنوان پایان‌نامه

تاثیر سطوح مختلف سایه اندازی و کم آبیاری بر عملکرد و کیفیت میوه طالبی



    دانشجو در تاریخ ۲۰ شهریور ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر سطوح مختلف سایه اندازی و کم آبیاری بر عملکرد و کیفیت میوه طالبی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63581;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 779
    تاریخ دفاع
    ۲۰ شهریور ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    محمود لطفی

    نور خورشید نه تنها منبع انرژی برای فعالیت فتوسنتز است، بلکه یک فاکتور بسیار مهم می¬باشد که تولید محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می¬دهد. علی¬رغم قابل دسترس بودن، نور می¬تواند یک عامل محدود کننده تولید محصول نیز باشد. از طرف دیگر، کم آبی یکی دیگر از عوامل محدود کننده توسعه کشاورزی بویژه در فلات مرکزی ایران محسوب می¬شود. حال آن¬که بهترین کیفیت ملون¬ها از این مناطق حاصل می¬گردد. در این مناطق بدلیل وجود نور زیاد، میزان تبخیر و تعرق گیاه زیاد بوده، در نتیجه برای دست یابی به محصولاتی با عملکرد و کیفیت مطلوب، نیاز به مصرف آب زیادی است، ولی بدلیل محدودیت¬های موجود در دسترسی به آب، نیازمند تغییرات اساسی در مدیریت آبیاری یا کاربرد شیوه¬هایی است که در آن منابع آب بهتر حفظ گردد. لذا به منظور تعیین سطوح بهینه سایه¬دهی و آبیاری در تولید طالبی رقم سمسوری، آزمایشی با چهار سطح سایه¬دهی (0، 15، 30 و 45 درصد) و سه سطح آبیاری (60، 80 و 100درصد نیاز آبی گیاه)، بصورت کرت¬های خردشده بر پایه طرح بلوک¬های کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. طول ساقه اصلی، سطح برگ کل، نسبت سطح برگ، سطح مخصوص برگ، شاخص سطح برگ، نسبت وزنی برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، زمان ظهور اولین گل نر، نرخ فتوسنتز خالص، سرعت رشد محصول، سرعت نسبی رشد، پتانسیل اسمزی برگ، محتوی نسبی آب برگ، محتوی آب در واحد سطح برگ، کمبود آب نسبت به حالت اشباع، میزان پرولین، شاخص کلروفیل (spad)، کلروفیل a، b و کل، فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز، تعداد میوه، عملکرد میوه، کارایی مصرف آب و قند میوه اندازه¬گیری شدند. نتایج حاکی از آن بود که بیشترین طول ساقه اصلی، وزن تر کل اندام هوایی و سرعت رشد محصول درسایه¬دهی 45 درصد با آبیاری 100 درصد حاصل شد در حالی¬که در سایه¬دهی 30 درصد با آبیاری 100 درصد بیشترین شاخص سطح برگ، سطح برگ کل، سرعت نسبی رشد و کلروفیل a بدست آمد. بیشترین نسبت وزنی برگ و محتوی آب در واحد سطح برگ به ترتیب در تیمارهای بدون سایه¬دهی با آبیاری 100 درصد و سایه¬دهی 45 درصد با آبیاری 80 درصد مشاهده شد، اثر متقابل سایه¬دهی و آبیاری بر دیگر پارامترها معنی¬دار نبود. علاوه¬بر¬این، در اثر سایه¬دهی وزن تر و خشک کل، محتوی آب در واحد سطح برگ، سرعت نسبی رشد، سرعت رشد محصول، طول ساقه اصلی، میزان کلروفیل افزایش یافتند. نسبت سطح برگ، سطح برگ مخصوص، شاخص سطح برگ و سطح برگ کل در سایه¬دهی 30 درصد بیشترین مقدار را داشتند. همچنین در سایه¬دهی 15 درصد، تعداد میوه، عملکرد کل و کارایی مصرف آب بیشترین مقدار را نشان دادند و با افزایش میزان سایه، مقدار آن¬ها کاهش یافت. سایه¬دهی باعث کاهش نسبت وزنی برگ، نرخ فتوسنتز خالص و مقدار پرولین شد. علاوه¬بر¬این، سایه¬دهی موجب به تاخیر انداختن زمان ظهور اولین گل نر گردید. بیشترین مقدار قند در تیمار صفر درصد سایه¬دهی حاصل شد. در شرایط نور زیاد و کم آبی، میزان فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت. کم آبی، کمبود آب نسبت به حالت اشباع، مقدار پرولین، کارایی مصرف آب و مقدار قند را افزایش داد. اما وزن تر و خشک گیاه، محتوی نسبی آب، سرعت نسبی رشد، طول ساقه اصلی، پتانسیل اسمزی برگ، تعداد و عملکرد میوه گیاه کاهش نشان داد. تنش ملایم کم آبی باعث افزایش مقدار کلروفیل گردید. کلمات کلیدی:آنزیم، سایه¬دهی، طالبی، کم آبیاری، ویژگی¬های رشدی
    Abstract
    Sunlight is not only source of energy for photosynthesis, but also an important factor that affects the production of agricultural products. Light can also be a limiting factor for crop production, despite its availability. On the other hand, another limiting factor for agricultural development, particularly in the central plateau of Iran, is water scarcity. Whereas the highest quality of melons achieve in these regions. In these regions, evapotranspiration rates is very high due to high light intensity. As, plants requires a lot of water to achieve products with favorable yield and quality. However due to limited availability of irrigation water, fundamental changes in irrigation management or application of water saving strategies must be done. To determine the optimum levels of shading and irrigation for cantaloupe cv. 'Samsoori Daroonsabz', a field experiment as split plot based on a randomized completely block design with four levels shading (0, 15, 30 and 45% ) and three levels irrigation (60، 80 and 100% crop water requirement) were designed. Plant height, shoot fresh and dry weight, specific leaf area (SLA), leaf weight ratio (LWR), leaf area ratio (LAR), total leaf area, leaf area index (LAI), net assimilation rate (NAR), crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR), flowering time, chlorophyll content index, chlorophyll a and b and total chlorophyll content, prolin content, leaf osmotic potential, catalase and peroxidase enzymes activity, leaf water content per unit of leaf area (LWCA), relative water content (RWC), water saturation deficit (WSD), number of fruits (NF), total yield (TY), water use efficiency (WUE) and sugar content were the traits investigated in this experiment. Results showed that, highest height, fresh and dry weights of shoots and CGR obtained at shading 45% with irrigation of 100%, whiles highest total leaf area, Chl a content, LAI and RGR obtained in shading of 30% with irrigation 100%. Highest LWR and LWCA achieved in shading 0% with irrigation 100% and shading 45% with irrigation 80% treatments, respectively. Interaction of shading and deficit irrigation were not significant on the other parameters. Moreover, height, fresh and dry weights of shoots, Chl content, LWCA, RGR and CGR increased in effect of shading. Highest total leaf area, LAR, SLA and LAI obtained at shading 30%. In shading 15%, highest NF, TY and WUE were achieved and decreased with increasing shade. Shading decreased prolin content, LWR and NAR. Moreover, it delayed flowering time. The highest sugar content obtained at shading 0% treatment. Also activity of catalase and peroxidase enzymes increased under high light and deficit irrigation. Under deficit irrigation prolin content, WSD, WUE and sugar content increased, but fresh and height, dry weights of shoots, leaf osmotic potential, RWC, RGR, NF and TY decreased. Moderate deficit irrigation increased total chlorophyll content. Kay word: enzyme, shading, cantaloupe, deficit irrigation, growth characteristics