عنوان پایان‌نامه

تعیین محلول غذایی مناسب برای درخت سیب (ارقام گالا، گرانی اسمیت و گلاب)



    دانشجو در تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تعیین محلول غذایی مناسب برای درخت سیب (ارقام گالا، گرانی اسمیت و گلاب)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5398;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58285
    تاریخ دفاع
    ۱۹ خرداد ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    مصباح بابالار

    سیب های تولیدی در ایران بنا به دلایلی مانند عدم تغذیه صحیح درختان، برداشت محصول در مرحله نامناسب، نگه داری و بسته بندی غیر صحیح، در بازارهای جهانی از کیفیت مناسبی برخوردار نمی باشد. عناصر ماکرو و میکرو اثر مختلفی بر کیفیت میوه ها دارند. در این میان نیتروژن یک عنصر بی نظیر به شمار می آید به این دلیل که گیاهان می توانند از هر دو فرم آنیونی و کاتیونی یعنی نیترات و آمونیوم استفاده کنند. در این پژوهش اثر پنج نوع محلول غذایی با نسبت های متفاوت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل بر میزان رشد و درصد عناصر نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن برگ نهال های سیب، ارقام گلاب، گرانی اسمیت و گالا در یک فصل رشد مورد مطالعه قرار گرفت. نسبت آمونیوم به نیتروژن کل در محلول های غذایی شماره 1 تا 5 به ترتیب03/0،04/0 ،07/0، 10/0، 14/0 بود. ضمن اینکه مقدار نیتروژن کل (NO3+ NH4)به غیر از محلول شاهد برابر با meq/l-1 6 با حفظ تقریبی مقدار ثابت دیگر عناصر و برای محلول شاهد نیز مقدار نیتروژن کل برابر با meq/l-1 5/2 بود.pH محلول های غذاییبه میزان 1/0± 5/6 تنظیم گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد و در مجموع تعداد نهال ها 135عدد بود. نتایج حاصل از ارزیابی داده ها نشان داد با افزایش غلظت آمونیوم سطح برگ، رشد طولی ساقه، طول شاخه های سال جاری و غلظت آهن در برگ ها افزایش یافت. نهال های تغذیه شده با محلول غذایی S5که محتوای بیشترین نسبت آمونیوم به نیتروژن کل (meq/L-1 14/0) بود، افزایش معنی داری از لحاظ سطح برگ، رشد طولی ساقه، طول شاخه های سال جاری و غلظت آهن در برگ ها نسبت به سایر تیمارها نشان داد. درحالی که وزن تر برگ و قطر ساقه ها، با افزایش غلظت آمونیوم کاهش معنی داری را نشان دادند. عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم برگ ها با آمونیوم رابطه آنتاگونیسمی نشان دادند و کمترین غلظت این عناصر در برگ نهال های تغذیه شده با محلول غذایی S5که محتوی بیشترین غلظت نیتروژن آمونیومی بود، مشاهده گردید.تعداد شاخه های سال جاری، درصد مادهخشک و غلظت نیتروژن کل در برگ ها تحت تأثیر نسبت های مختلف آمونیوم به نیتروژن اختلاف معنی داری را نشان ندادند. تحت تأثیر نسبت های مختلف نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل اختلاف معنی داری از لحاظ شاخص های رشد و غلظت عناصر بین ارقام مشاهده شد. غلظت عناصر اندازه گیری شده در برگ رقم گرانی اسمیت نسبت به دو رقم دیگر بیشتر بود در حالی که سایر شاخص های مورد بررسی در این مطالعه در رقم گرانی اسمیت نسبت به ارقام گالا و گلاب کمتر بود.
    Abstract
    Apple production in Iran is difficult for reasons such as lack of proper nutrition of trees, harvesting at an improper stage, improper storage, packaging for global markets, and needs for improvement of quality. Macronutrient and micronutrient have different effect on fruit quality. In whichnitrogen is a unique element in apple production.Ammonium and nitrate form of nitrogen plays important roles in plant growth.Apple seedling (Malus domesticaBorkh. cvs. Granny smith, Gala and Golab) were grown on the soil- based substrate and treated with five different NH4+: NH4++NO3-ratios.The rateof NH4+: NH4++NO3- ratios were 0.03, 0.04, 0.07, 0.10, and 0.14 meq L-1.Meanwhile, total nitrogenrate(NO3 + NH4) except controlsolutionapproximately constant value equal to6meq L-1 by maintaining other elements andforcontrolsolutionrateoftotal nitrogen was equal to2.5meq L-1.Factorial experimentina randomized completeblock design withthree replicationswas performed expecttotalnumberof seedlingswere135numbers. Vegetative growth of apple and its nutrient content were evaluated. Regression analysis showed thatleaf area,stem length, Length of branches and rateof ironincreased as NH4+was increased. Seedlingsfed withS5,which contained thehighest rate of ammonium tototalNitrogen(0.14meq/L-1) proportionshowed significant increase in leaf area, stem elongation, length of branches and Fe ratein leaves than other treatments,whereas leaf humidity precentag, stem diameter, K, Ca and Mg rate weredecreased.Potassium, calcium and magnesiumrateshowed antagonism correlation with ammoniumratein leaves and the lowest concentrations of these elements was observed in the leaves of plants fed with S5 that had the highest rateof ammonium.Number of branches, dry matter precentag and N ratewas not affected significantly.Cultivars were also affected by the ratio of ammonium to total nitrogenproportion andshowed significant differences in terms of the growth characteristics and rateof elements were observed.Nutrient content in the leaves of Granny Smith cultivar were higher than Gala and Golab cultivars,while the otherparameterswere lower inGranny Smith cultivarcompared toGalaandGolab Cultivars.