بررسی مولکولی گلایدین ها در گندم های نان
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-اصلاح نباتات
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5645;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 60233
- تاریخ دفاع
- ۱۰ آذر ۱۳۹۲
- دانشجو
- زینب منشیان
- استاد راهنما
- علی اکبر شاه نجات بوشهری
- چکیده
- گلایدین ها از پروتئینهای ذخیره ایی بذر هستند? که باعث خاصیت کشسانی خمیر آرد گندم شده و اهمیت بسزایی در کیفیت نانوایی گندم دارند. ترکیب و ساختارگلایدین در بین ارقام گندم متفاوت بوده و این تفاوت از ترکیب و توالی اسیدهای آمینهناشی می شود.به منظور تعیین الگوی باندی گلایدینی و انگشتنگاری 153 رقم گندم بومی ایران از الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید اسیدی (A-PAGE)استفاده شد. چند شکلی بالایی(H=0.932) در الگوی گلایدین ها ملاحظه شد.در مجموع از کل 103 الگوی مشاهدهشده ?53 الگو به ?گلایدین ها?21 الگو به ?+?گلایدین ها و 29 الگو به ?گلایدین ها اختصاص پیدا کرد.ارقام مورد بررسی براساس موقعیت جغرافیایی به 6 ناحیه تقسیم شد. تجزیه واریانس مولکولی بیانگر وجود تنوع آللی بیشتر در درون ناحیه ها و تنوع آللی کمتر در بین ناحیه هامیباشد. براساس شاخص شانون و نی بیشترین تنوع درناحیه اول (تبریز ?ارومیه و اردبیل)بوده که نشان دهنده تنوع بالا درون این ناحیه است . از بین 53 الگوی گلایدینی مشاهده شده 36 الگوی ? -گلایدینی دارای الگوی گلوتنینی مشابه بودند. ضرایب تشابه آللی و ضرایب فاصله ژنتیکی بین ناحیه هانشان داد که بین ناحیه4( بوشهر?کرمان? فارس و یزد ) و 6 (سسیتان وبلوچستان) تفاوت های زیادی وجود دارد در حالی که بین ناحیه 1(تبریز ?ارومیه و اردبیل) و 4 (بوشهر?کرمان? فارس و یزد ) شباهت زیادی دیده شد.به طور کلی نتایج این تحقیق اطلاعاتی را درباره الگوی باندی پروتئین های گلایدین و میزان تنوع ژنتیکی ارقام فراهم میکند که می تواند بهنژادگران را در شناسایی و انتخاب لاین های مناسب برای برنامه های بهنژادی یاری نماید.
- Abstract
- Gliadins are seed storage proteins that cause elastic properties of wheat flour dough and are important in baking quality of wheat. Composition and structure of gliadin varies among wheat cultivars and this differences are due to difference in combination and sequence of amino acids. To determine gliadin banding patterns and fingerprinting of 153 native cultivar of Iranian wheat, acidic polyacrylamide gel electrophoresis (A-PAGE) was used. High polymorphism (H = 0.932) was observed in the patterns of gliadin. In total of 103 observed pattern, 53, 21 and 29 pattern assigned to ?, ?+? and ? gliadins, respectively. Based on geographically location, the studied cultivars were divided into six zone. Molecular Analysis of variance showed higher allelic diversity within zones and less allelic diversity between zones. Based on Shannon and Nei diversity index, the highest diversity was in the first zone (Tabriz, Uromia and Ardebil), which indicates high diversity within this zone. Among 53 studied Gliadin pattern, 36 ? - gliadin parrern showed similar glutenin patterns. Allelic Similarity coefficients and genetic distance coefficients among zones showed high differences between zones 4 (Bushehr, Kerman, Fars and Yazd) and 6 (Sistan& Baluchistan) but in contrast, high similarity was observed between zones 1 (Tabriz, Uromia and Ardabil) and 4 (Bushehr, Fars, Kerman and Yazd). In general, results of this study provide information about gliadin proteins banding patterns and cultivars genetic diversity that can help breeders for identification and selection suitable lines for breeding programs.