عنوان پایان‌نامه

بررسی تاثیر تنش شوری بر رشد و نمو، عملکرد، مواد موثره و پارامترهای فیزیولوژیکی دو گونه Satureja khuzistanica و Satureja rechingeri



    دانشجو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تاثیر تنش شوری بر رشد و نمو، عملکرد، مواد موثره و پارامترهای فیزیولوژیکی دو گونه Satureja khuzistanica و Satureja rechingeri" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 5371;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63255
    تاریخ دفاع
    ۳۰ شهریور ۱۳۹۲
    دانشجو
    زهرا آریان

    عوامل نامساعد محیطی تاثیر نامطلوبی بر تولید گیاهان دارند. شوری خاک یکی از این عوامل محدودکننده است که بر میزان تولید و کیفیت محصول تولید شده تاثیر نامطلوب می‌گذارد. شوری با برهم زدن تعادل یونی باعث ایجاد تنش اسمزی و یونی در یاخته‌های گیاهی می‌شود. از هورمون‌های گیاهی و ترکیبات شیمیایی برای بررسی مقاومت به تنش‌های زیستی و غیرزیستی از جمله تنش شوری استفاده می‌شود. پاداکساینده‌ها، زیمایه‌ای و غیرزیمایه‌ای، توانایی جاروب کردن انواع گونه‌های فعال اکسیژن را دارند. سالیسیلیک اسید از مهم‌ترین پاداکساینده‌های غیرزیمایه‌ای است که به دلیل نقش افزایشی در رشد و نمو گیاه علاوه بر ظرفیت پاداکسایندگی اهمیت دارد. در این تحقیق از سالیسیلیک اسید به منظور بررسی بهبود تحمل به شوری در گونه مرزه خوزستانی و رشینگری استفاده شد. مرزه (Satureja‎) گیاهی دارویی از تیره نعناییان است. با توجه به گرم شدن دمای زمین و کاهش بارندگی، افزایش املاح و خصوصا افزایش سطح شوری خاک اجتناب ناپذیر است. از آنجا که این دو گونه بومی ایران هستند و کم آبی سرزمین‌مان از گذشته‌های دور همواره دغدغه خاطر ساکنان آن بوده، لذا در این تحقیق بر آن شدیم که در صورت افزایش شوری خاک، تغییرات و پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی و همچنین تأثیر سالیسیلیک اسید به عنوان یک بهبود دهنده شرایط تنشی در این دو گونه را مورد بررسی قرار دهیم. در پاسخ به تنش شوری مشاهده شد که وزن‌تر ، محتوای رنگیزه‌های فتوسنتزی و محتوای پروتئین کل کاهش یافت و تیمار این ماده سبب بهبود معنی‌دار این وضعیت نشد. در شرایط تنش محتوای پرولین، مالون دی آلدهید و آب اکسیژنه و زیمایه‌های پاداکساینده (سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنول اکسیداز) افزایش یافت که تیمار سالیسیلیک اسید سبب کاهش این پارامترها شد. در شرایط تنش میزان ترکیبات فنولی ( رزمارینیک اسید و کافئیک اسید) و بیان نسبی ژن رزمارینیک سنتاز (Ras‎) افزایش یافت. نتایج نشان داد که اعمال سالیسیلیک اسید تأثیر معنی‌داری روی فاکتورهای نام برده و بهبود أثرات ناشی از تنش شوری را نداشت.
    Abstract
    Abstract The unfavorable environmental conditions have undesirable effects on crop production. Soil sa-linity is one of limiting factors that adversely affects crop productivity and quality. Salinity can damage plants cell functions by changing the ionic equilibrium, osmotic and ionic stresses. Plant hormones and chemical compounds are used to study the plant resistance to biotic and abiotic stresses such as salinity stress. Antioxidants, enzymes or non-enzymes, have the ability to scav-enge reactive oxygen species (ROS). Salicylic acid is one of the important non-enzymatic antiox-idants. It is important due to its promotive role in plant growth and development in addition to its antioxidant capacity. As well we applied the treatment of salicylic acid in two savory cultivars in order to study salt resistance improvement. Savory (Satureja) is an important medicinal plant of the Labiatae family. According to be warm of weather, amount of soil salinity will increase that is a basic problem for our country. In this stady, we tried to investigate the physiological and biochemical changes and effect of SA on S. khuzistanica and S. rechingeri. The results showed fresh weight (FW), photosynthetic pigments content and total protein content reduced under salt stress and seedpriming improved this condition. Prolin, MDA, H2O2 and antioxidants enzymes [superoxide dismutase (SOD), polyphenoloxidase (PPO)] increased under salt stress while treament reduced these parameters. Amount of phenolic components (rosmarinic acid and coffeic acid) increased and gene expression analysis by QPCR method showed Ras`gene relative expres-sion increased under salt stress. The results showed that treatment of SA had no significant ef-fects on mentioned factors and effects due salt stress. Key words: Salt stress, Satureja, Salisilic acid, Proline, Antioxidant enzymes