عنوان پایان‌نامه

فهم تجربه زیسته دانشجویان غیر مذهبی ( رفتار گروه نسبت به دانشجویان غیر مذهبی به روایت تجربه زیسته آن ها )



    دانشجو در تاریخ ۲۰ مهر ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "فهم تجربه زیسته دانشجویان غیر مذهبی ( رفتار گروه نسبت به دانشجویان غیر مذهبی به روایت تجربه زیسته آن ها )" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    جامعه شناسی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4744;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 68108
    تاریخ دفاع
    ۲۰ مهر ۱۳۹۲

    چکیده : برای توصیف هسته مرکزی این تحقیق می توان بیان کرد که این پژوهش در پی یافتن پاسخی برای این سوال است: « از زیست جهان جوانان غیر مذهبی ها چه می دانیم؟» در همین راستا سوالات متنوع و متعددی به وجود آمده است که غالبا حول محورهای دیدگاه و نگرش غیر مذهبی ها به دین ، دلایل شکل گیری و تقویت عقاید غیر مذهبی (با نگاهی به تجربه ی زیسته ی دانشجویان غیر مذهبی) ، تجربه ی ایشان از نحوه ی رفتارها و برخوردهای جامعه (در سه سطح خرد ،میانه و کلان)، واکنش ها و استراتژی های غیر مذهبی ها در ارتباط با جامعه و پیامدهای غیر مذهبی بودن برای سوژههای مورد بررسی سازمان یافته اند. هدف اصلی این پژوهش آن است چگونگی و دلایل غیر مذهبی شدن این دسته از دانشجویان را با نگاه به زیست جهان ایشان مورد مطالعه قرار دهد و بکوشد تجربه هایی را که سوژههای پژوهش به عنوان فردی غیر مذهبی در جامعه با آن ها مواجه بوده اند را توصیف کند. هدف دوم تولید فرضیه های جامعه شناختی قابل دفاع و برگرفته شده از زیست جهان جوانان غیر مذهبی است که خود می توانند زمینه ساز تحقیق های کمی و کیفی دیگری را منجر شوند. رویکرد روشی این پژوهش رویکرد کیفی است برای گردآوری داده ها از تکنیک های مصاحبه ی نیمه ساخت یافته عمیق، مصاحبه اپیزودیک و تکنیک مشاهده و در تحلیل دادهها از روش گروندد تئوری استفاده گردیده است. نمونه ی این تحقیق ، شامل بیست و سه نفر از دانشجویان گرایش های علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد می باشند که در دانشگاه های تهران و علامه طباطبائی مشغول به تحصیل اند. در پایان این پژوهش بر اساس یافته های گردآوری شده از میدان پژوهش می توان بیان کرد که مجموعه شرایطی همچون گروه همالان ، خانواده ، فضای دانشگاه ، مطالعه ، نگرش منفی به دولت ،یکی دانستن دین و سیاست اولین جرقه های تغییر در عقاید را در سوژههای تحقیق را زده اند این گرایشات غیر دیندارانه با توجه به دو تجربه ی مدارا توسط جامعه (تجربه ی پذیرفته شدگی) و تجربه ی عدم مدارا توسط جامعه (تجربه ی طرد شدگی) تقویت و تشدید می شوند. غیر دینداران در واکنش به برخوردهای اکثریت جامعه دست به اتخاذ استراتژی هایی همچون فاصله گیری، بروز و خود افشایی گزینشی ، مدارای اجباری ، مقابله به مثل ،مهاجرت می زنند. با نظر به تجربه ی دانشجویان غیر دیندار از جمله پیامدهایی که غیر مذهبی شدن برای بسیاری در پی دارد. می توان به عدم آرامش و استرس، حس محرومیت از امتیازات، خشونت کلامی بدنی، تجربه ی طرد شدگی و عدم مدارا، انگ زنی، اجبار به – تظاهر و خود سانسوری اشاره کرد.
    Abstract
    Abstract The main objective of this research is the understanding manner and the reasons of non religiousness of some students with a look to the existence of their world. The methodological approach of this investigation is qualitative; hence, for data collection, the interview techniques of deep semi structure, episodic and the observation technique as well as the method of fundamental theory has been used for data analysis. The sample of this investigation includes 23 students of social science tendency/subject of supplementary education. The results indicate that the conditions set have created the initial spark of change in the opinions/faiths. These changes are enhanced in view of two experiences of tolerance and rejection. Hence, the non religious persons try to adopt the strategies such as interspacing, forced tolerance, retaliation etc. In addition, the non quiescence, deprivation feelings, violence, self beating, labeling, self censoring etc can be named from the consequences of non religiousness. Keywords: world existence, rejection, acceptance, meaning numerosity, labeling, non religious students