عنوان پایان‌نامه

مطالعه جرم شناختی اصل الزامی بودن تعقیب



    دانشجو در تاریخ ۲۷ شهریور ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه جرم شناختی اصل الزامی بودن تعقیب" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP3742;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66933
    تاریخ دفاع
    ۲۷ شهریور ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    محمود مهدوی

    یکی از شاخه های کاربردی مطالعات جرم شناسی، جرم شناسی انتقادی است. در این شاخه، جرم شناس به بررسی و ارزیابی عملکرد نهادهای حقوقی می پردازد و در بستر مطالعات خود، تاثیر یک نهاد حقوقی را از بعد علت شناسی مجرمانه و از بعد پیشگیری از جرم مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. «الزامی بودن تعقیب کیفری» به عنوان یکی از اصول مبنایی در امر تعقیب سرلوحه ی عملکرد دادسراها بوده و هست. اصل الزامی بودن تعقیب حاوی این معناست که مقام تعقیب وظیفه و تکلیف دارد که در جرایم به تعقیب جرم و مجرم بپردازد و حق چشم پوشی از این تکلیف را ندارد. این اصل به عنوان یک نهاد حقوقی می تواند در بستر مطالعات جرم شناختی و از بعد علت شناختی و بعد پیشگیری از ارتکاب جرم مورد واکاوی قرارگیرد. پژوهش حاضر منشا گرایش برخی از سیستم های حقوقی به اصل الزام را تاثیر پذیری از آن دسته از نظریات جرم شناسانه می داند که اصل الزام را موجب کنترل جرم و پیشگیری از جرم می دانند و در مقابل رویگردانی برخی از سیستم ها از اصل الزام را در نتیجه نفوذ نظریاتی می داند که اصل الزام را علت ارتکاب جرم می دانند. همچنین بر اساس بررسی های این تحقیق روشن شد که نظریات جرم محور الزام گرایند و نظریات مجرم محور و بزهدیده محور نیز طرفدار تعدیل اصل الزام اند. مکاتب جرم محور با تعقیب الزامی مجرم به مبارزه با جرم می روند و آن را عاملی برای پیشگیری کیفری از جرم می دانند و مکاتب مجرم محور و بزهدیده محور با فاصله گرفتن از اصل تعقیب الزامی این اصل را جرم زا می دانند و اصل موقعیت را به عنوان جایگزین اصل الزام مطرح می نمایند.
    Abstract
    Critical criminology is one of the most practical branches of criminology studies. In this scientific field the criminologist analysis the effects of legal institutions in to aspects: Etiology of crime and Prevention of crime. Mandatory prosecution is one of the fundamental principles in prosecution practice in prosecutor offices. Mandating prosecution means the prosecutor must prosecute crime and criminal and it is not permitted every neglection about this duty. Therefore, in the criminology study context, we can study mandating prosecution in two aspects of etiology of crime and prevention of crime. This research concludes some legal systems believe that principle of mandatory results to the control and prevention of crime; so, it is effectiveness. In opposite, some other legal systems believe that the principle of mandatory is the cause of committing crime; so, it is not useful. In addition, this research explains that crime-based theories tend to the principle of mandatory. In other side, criminal-based and victim-based theories defend bounding the principle of mandatory. Crime-based theories aiming criminal prevention use mandatory prosecution of crime. But criminal-based and victim-based theories have different belief about the effects of mandatory prosecution. They think it is more creating the crime. They substitute the principle of expediency instead of principle of mandatory.