عنوان پایان‌نامه

بررسی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی فیلم های زیست تخریب پذیر حاوی ذرات نانو بر پایه ی پروتئین به دست آمده از ضایعات ماهی قزل آلا




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6662;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72255
    تاریخ دفاع
    ۲۹ تیر ۱۳۹۲

    این تحقیق به بررسی امکان سنجی استفاده از پروتئین میوفیبریلی ماهی قزل آلا، به عنوان یک منبع جدید برای تولید فیلم خوراکی می‌پردازد. در این مطالعه، در ابتدا اثر ماده خشک (5/1، 2 و 5/2 درصد (وزنی/ حجمی)) و گلیسرول (25، 50 و 75 درصد (وزنی/ وزنی)) به عنوان نرم کننده در فیلم‌های خوراکی تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت. خواص فیزیکی مانند ضخامت، حلالیت، رنگ، نفوذپذیری به بخار آب و خواص مکانیکی شامل کشش پذیری و مقاومت به کشش اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، فیلم شاهد مطلوب حاوی 2 درصد (وزنی/ حجمی) ماده خشک با 50 درصد (وزنی/ وزنی) گلیسرول بود. خواص سطحی، حرارتی و مکانیکی، نفوذپذیری نسبت به بخار آب، رنگ، شفافیت و ضخامت به ترتیب بوسیله میکروسکوپ الکترونی، کالریمتری روبشی تفاضلی، دستگاه بافت سنج، هانترلب، اسپکتروفتومتر و میکرومتر مطالعه شدند. در مرحله بعد، اثر اسید اولئیک (10، 20 و 30 درصد (وزنی/ وزنی))، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (1، 3 و 5 درصد (وزنی/ وزنی)) و سلولز نانو ویسکر (3، 5 و 7 درصد (وزنی/ وزنی)) در فیلم مطلوب مورد بررسی قرار گرفت. نانو سلولز ویسکر حلالیت و رنگ کامپوزیت را تغییر می‌دهد اما ضخامت و شفافیت فیلم را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد. علاوه بر این، نفوذپذیری نسبت به بخار آب، خواص مکانیکی و حرارتی به طور قابل توجهی بهبود می‌یابد. در مقابل، نانو ذره دی اکسید تیتانیوم اثر نرم کنندگی از نشان داد و در نتیجه باعث کاهش استحکام کششی و افزایش ازدیاد طول در نقطه شکست شد. همچنین دمای گذار شیشه ای و دمای نقطه ذوب کامپوزیت‌ها بوسیله اضافه کردن نانو ذره‌ها کاهش یافت.
    Abstract
    This study investigated the feasibility of using Salmon myofibrillar protein as a new edible film-forming material. During this study, the first effects of the incorporation of dry Salmon myofibrillar protein material (1.5%, 2% and 2.5% (w/v)) and glycerol (25%, 50% and 75% (w/w)) as plasticizer in prepared edible films were evaluated. Physical properties such as thickness, solubility in water, color, water vapor permeability and mechanical properties including elongation and tensile strength were measured. Based on the results, the optimum film was found as containing 2% (w/v) dry Salmon myofibrillar protein material with 50% (w/w) glycerol. In the next step, the effect of Oleic acid (10%, 20% and 30% (w/w)), TiO2 (1%, 3% and 5% (w/w)) and cellulose whisker (3%, 5% and 7% (w/w)) nanoparticles on optimized film were evaluated. Surface, thermal and mechanical properties of composites, water vapor permeability, color, transparency and thickness were measured by scaning electron microscop (SEM), differential scanning colorimeter (DSC), testometric machine, haunter lab, spectrophotometer and micrometer, respectively. Nano cellulose whisker changed composite solubility and color however did not affect the thickness and transparency of film. In addition, WVP, mechanical and thermal properties improved significantly. In contrast, TiO2 nanoparticle showed plasticizing effect, thus decreased tensile strength and increased elongation at break. Also Tg and Tm of composites decreased by addition of nanoparticles.