بررسی اثر حاصلخیزی و تراکم خاک بر مقدار ضریب گیاهی ذرت
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-آبیاری وزهکشی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5483;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61602
- تاریخ دفاع
- ۲۳ شهریور ۱۳۹۲
- دانشجو
- محمد قربانیان کردآبادی
- استاد راهنما
- عبدالمجید لیاقت
- چکیده
- مقایسه 18 مورد از ضرایب گیاهی بدست آمده در تحقیقات داخلی با ضرایب ارائه شده توسط فائو در نشریه شماره 56 نشان میدهد که ضرایب ارائه شده توسط فائو برای مراحل مختلف رشد همبستگی خوبی با این ضرایب گیاهی در ایران ندارد. بنابراین، لازم است ضرایب تبخیر و تعرق گیاهی با توجه به شرایط اقلیمی و زمان کاشت برای مناطق مختلف تعیین شوند. شرایط رشد گیاهان همواره مطلوب نبوده و ممکن است گیاه تحت شرایط تنشهای مختلف آبی، شوری، حاصلخیزی و تراکم خاک قرار گیرد. در این صورت میزان تبخیر و تعرق باید اصلاح گردد. هدف از این تحقیق بررسی اثرات حاصلخیزی، بافت و تراکم خاک بر ضریب گیاهی ذرت میباشد. بدین منظور آزمایش در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با 27 تیمار و سه تکرار شامل سه سطح تراکم خاک، سه سطح حاصلخیزی و سه بافت خاک در منطقه اصفهان به اجرا درآمد. به منظور تعیین تبخیر و تعرق گیاه مرجع از روش تشت تبخیر و جهت تعیین تبخیر و تعرق ذرت از روش بیلان حجمی آب خاک استفاده شد. در همه تیمارهای تراکم خاک، 20 سانتیمتر بالایی خاک با تراکم طبیعی پر گردید. نتایج این تحقیق نشان میدهد که افزودن کود به خاک موجب افزایش معنیدار عملکرد اندام هوایی و همچنین افزایش ضریب گیاهی و نیاز آبی ذرت شد ولی اثری بر صفات ریشهای ذرت نداشت. افزایش تراکم خاک موجب کاهش معنیدار عملکرد اندام هوایی و صفات ریشهای ذرت و همچنین کاهش معنیدار نیاز آبی و ضریب گیاهی ذرت شد. بیشترین و کمترین تاثیر تراکم و حاصلخیزی خاک بر ضریب گیاهی ذرت به ترتیب در مراحل میانی و ابتدایی رشد، مشاهده گردید همچنین نتایج نشان داد که بیشترین اثر حاصلخیزی و تراکم خاک بر تبخیر و تعرق ذرت به ترتیب در خاکهای لوم و لوم رسی سیلتی می باشد.
- Abstract
- To develop a specialized and sophisticated program of irrigation and proper management practices, estimation of crop coefficient based on various stages of growth and plants evapotranspiration is essential. Food and Agriculture Organization (FAO) presented crop coefficient for four growth stages (early stage, expansion, middle and end) of some crops. Comparison of crop coefficients obtained in 18 cases of research in Iran and the coefficients provided by FAO for different growth stages showed that coefficients provided by FAO didn’t favorable in Iran. Thus, estimation of the crop coefficients based on climate condition and planting time is essential in different regions. Also plant growth conditions are not always appropriate and plant may be under various stress conditions such as drought, soil salinity, soil density and soil fertility. In these conditions, evapotranspiration rate should be modified. The aim of this study was to investigate the effects of soil fertility, soil texture and soil density on crop coefficient of maize in the Isfahan. The experimental design was completely randomized block with 27 treatments and 3 replications and three levels of soil compaction, soil texture and three fertility levels. In order to determine the reference evapotranspiration and crop evapotranspiration, pan evaporation method and volumetric soil water balance method was used, respectively. In all treatments, the upper 20 cm of soil were filled with normal soil density. The results showed that adding of fertilizer to the soil increased shoot yield, crop cofficient and plant water requirement of maize significantly. Increased soil compaction significantly reduced shoot and root traits in maize and also significantly reduced water requirement and crop coefficient. Maximum soil density and soil fertility effects on crop coefficient of maize was observed in the growth intermediate stage.