مدیریت استفاده از آب شور در آبیاری قطرهای در جهت افزایش کارآیی مصرف آب و پایداری اراضی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-آبیاری وزهکشی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5469;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61861
- تاریخ دفاع
- ۱۶ تیر ۱۳۹۲
- دانشجو
- محمد حسن لی
- استاد راهنما
- مسعود پارسی نژاد, حامد ابراهیمیان طالشی
- چکیده
- محدود بودن منابع آبی و وجود خشکسالی¬ها و کاهش کیفیت منابع آبی، کمبود غذا را روز به روز تشدید می¬بخشد. از راهکارهای مدیریت آب در مزرعه استفاده از آب شور برای آبیاری محصولات است که در این مطالعه به بررسی استفاده¬ی تناوبی آب شور و شیرین پرداخته شد. این آزمایش در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی تحت آبیاری قطره¬ای برای محصول ذرت با نه تیمار با مدیریت¬های آبیاری با آب شور و شیرین به¬طور ثابت و تناوبی و در سه سطح شوری 4/0 (آب شیرین)، 5/3 و 7/5 دسی¬زیمنز بر متر و با تناوب¬های یک در میان، سه در میان و پنج در میان انجام شد. با توجه به نتایج این تحقیق می?توان گفت که مدیریت یک در میان از لحاظ عملکرد محصول وضعیت بهتری نسبت به مدیریت¬های سه در میان، پنج در میان و استفاده¬ی مداوم از آب شور داشت. از لحاظ شوری خاک، در انتهای فصل رشد در مدیریت یک در میان تجمع نمک قابل ملاحظه¬ای نسبت به ابتدای آن مشاهده نشد. اما کارآیی مصرف آب در تیمار سه در میان آب شور 5/3 دسی-زیمنز بر متر با آب شیرین نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. در صورت وجود بارش¬های پاییزی یا آبشویی مصنوعی در انتهای فصل رشد، استفاده از مدیریت¬های سه در میان و پنج در میان نیز در جهت کشاورزی پایدار قابل¬توصیه می¬باشد.
- Abstract
- Water resources limitation, drought and reduction in water quality will worsen food shortage day by day. The use of saline water for irrigation of crops is a strategy of irrigation water management. This experiment was carried out in randomized complete block under drip irrigation for maize with nine treatments: 1-Irrigation with fresh water (0.4dS/m) constantly. 2-Irrigation with saline water (3.5dS/m) constantly. 3-Irrigation with saline water (5.7dS/m) constantly. 4-Cyclic irrigation with fresh and saline (3.5dS/m) water (once saline water and once fresh water). 5- Cyclic irrigation with fresh and saline (5.7dS/m) water (once saline water and once fresh water). 6- Cyclic irrigation with fresh and saline (3.5dS/m) water (thrice saline water and once fresh water). 7- Cyclic irrigation with fresh and saline (5.7dS/m) water (thrice saline water and once fresh water). 8- Cyclic irrigation with fresh and saline (3.5dS/m) water (5times saline water and once fresh water). 9- Cyclic irrigation with fresh and saline (5.7dS/m) water (5times saline water and once fresh water). According to results, 1:1 management in terms of crop yield was better than 3:1, 5:1 and constant managements. in terms of soil salinity, at the end of growing season, salt concentration Showed no significant changes compared to the its beginning. Also water productivity in this management was better than the other managements.