عنوان پایان‌نامه

شناسایی صفات کمی و کیفی موثر بر عملکرد پنبه تحت تنش شوری



    دانشجو در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "شناسایی صفات کمی و کیفی موثر بر عملکرد پنبه تحت تنش شوری" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62645;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 770
    تاریخ دفاع
    ۱۶ شهریور ۱۳۹۲
    دانشجو
    فاطمه مشهدی
    استاد راهنما
    ایرج اله دادی

    شوری یکی از مهم‌ترین تنشهای محیطی است که سبب کاهش تولید محصولات کشاورزی در نواحی وسیعی از سطح زمین می گردد. از این رو انتخاب گیاهان زراعی متحمل به شوری بخصوص ارقام متحمل، یک روش مؤثر برای برطرف کردن مشکل شوری است. بررسی ها نشان می دهد که تحمل به شوری در مراحل مختلف نمو گیاه متفاوت است. با افزایش سن گیاه مقاومت به شوری نیز افزایش می یابد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی ارقام متحمل به شوری دردو مرحله آزمایشگاهی ومزرعه ای انجام گرفت. مرحله آزمایشگاهی20 رقم در 4 سطح شوری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در مرحله جوانه زنی مقایسه گردیدند. در این مرحله چهار صفت مورد مطالعه قرار گرفت، نتایج نشان داد که تمام صفات در سطح یک درصد معنی دار گردیدند. ارقام KC8801خرداد، گلستان ،Beiliizovar،Superokra وB557 برای مرحله مزرعه‌ای انتخاب شدند. در مرحله مزرعه‌ای تحقیقی بصورت دو طرح بلوک کامل تصادفی در دو محیط تنش شوری و غیرتنش، هر کدام با 3 تکرار انجام گرفت که در این مطالعه 21 صفت زراعی و مرفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس صفات مرفولوژیک، کمی و کیفی در شرایط تحت تنش نشان داد که صفات تعداد بوته در واحد سطح، عملکرد کل، طول الیاف، استحکام الیاف و کشش الیاف در سطح 1% و طول شاخه رویا در سطح 5% تفاوت معنی‌داری را نشان دادند. در محیط تحت تنش ارقام KC8801 و رقم خرداد بیشترین و رقم گلستان کمترین میزان عملکرد را دارا بودند. با توجه به پایداری عملکرد در رقم خرداد و KC8801 این دو رقم به عنوان ارقام متحمل به شوری در نظر گرفته می شوند.
    Abstract
    Soil salinity is a major constraint to food production because it limits crops yield extensively. Therefore, selection of tolerant cultivars especially tolerant species is an effective method for dissolving salinity problem. The studies show that degree of salt tolerance vary in different growth stages that is, a increase in plant growth, it becomes more tolerant to salinity. The present study was performed in order to recognize the tolerant cultivars to salinity in two stages of experimental & farm yields. In experimental stage, 20 cultivars employing experiment in a completely randomized block design with 4 replications in germination stage. In this stage four characters were studied. 6 cultivars were selected for farm yields stage. The results showed that all the characters were significant for one percent. The KC8801 Khordad, Golestan ,Beliizovar ،Superokra and B557 cultivars were selected for farming stage .In farm experimental stage, two completely randomized block design with three replications for each were performed in two saline stressed and unstressed environments. In this study 21 agricultural & morphological characters were studied. The ANOVA results on morphological Quantitative and Qualitative characters revealed significant differences 5% among the cultivars under salinity stress with regards to plant density 1%, general performance and yield, tissue length, tissue strength, tissue tension and maximum vegetative branch length.The KC8801 and Khordad cultivars have the highest and Golestan cultivar have the lowest yield under salinity stress. With regard to tolerance in The KC8801 and Khordad cultivars, these two were regarded as the most tolerant cultivars. Keywords: Cotton, Salinty, Stress, Yeild