عنوان پایاننامه
اثر سطوح مختلف ویتامینهای C,E کاتالازو سوپراکسیددیسموتاز در رقیق کننده منی بر انجماد پذیری اسپرم خروس
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- علوم دامی - فیزیولوژی دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5706;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 60740
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۲
- دانشجو
- محمودرضا امینی
- استاد راهنما
- احمد زارع شحنه
- چکیده
- انجماد اسپرم، شامل در معرض قرار دادن ابتدایی اسپرم¬ها با مواد محافظ انجماد، کاهش دما به زیر صفر درجه سانتی-گراد، ذخیره، یخ¬گشایی و سرانجام حذف ماده محافظ انجماد و بازگشت به حالت طبیعی است. یک سری از استرس¬های اسمزی، شیمیایی و مکانیکی در فرایند یخزدن اسپرم اتفاق میافتد، این تغییرات باعث آسیبهای ساختاری و بیوشیمیایی به اسپرم میشود که میتواند زندهمانی و باروری اسپرم را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر غلظتهای مختلف ویتامین E (2، 5، 10 و 15 میکروگرم)، ویتامین C (100، 200، 400 و 800 میکروگرم)، کاتالاز (50، 100، 200 و 300 میکروگرم) و سوپراکسید دیسموتاز (50، 100، 200 و 300واحد) در رقیق کننده منی روی فراسنجههای ارزیابی اسپرم بعد از فرایند انجماد و یخگشایی اسپرم خروس میباشد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 خروس نژاد راس که همه¬ی خروس?ها از یک گله انتخاب شدند و تحت شرایط محیطی (تغذیه¬ای، دمایی و نوری) یکسان اجرا شد. اسپرم?گیری از پرندگان به روش مالش شکمی انجام شد. فراسنجههای منی پس از انجماد که شامل جنبایی، زنده¬مانی، و آزمایش MDA حاصل از پراکسیداسیون لیپید برای تیمارهای مختلف اندازه?گیری شد. جنبایی با روش CASA، درصد اسپرم-های زنده با رنگ?آمیزی ائوزین - نگروزین انجام شد. میزان تغییرات MDA حاصل از پراکسیداسیون لیپیدهای منی به روش تیوباربیتوریک اسید (TBA) و با استفاده از اسپکتروفتومتر تعیین شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سطوح 5 و 10 میکروگرم ویتامین E، سطح 200 میکروگرم ویتامین C، سطوح 100 و 200 میکروگرم کاتالاز و سطح 50 واحد بینالمللی سوپراکسید دیسموتاز نسبت به گروه شاهد جنبایی پس از انجماد را افزایش دادند (05/0P<)، همچنین سطح 5 میکروگرم ویتامین E، سطح 200 میکروگرم ویتامین C، سطوح 100، 200 و 300 میکروگرم کاتالاز و سطح 50 واحد بینالمللی سوپراکسید دیسموتاز زندهمانی پس از انجماد را نسبت به شاهد افزایش دادند (05/0P<). سطح 5 میکروگرم ویتامین E، سطوح 100 و 200 میکروگرم ویتامین C، و سطح 100 میکروگرم کاتالاز میزان تولید MDA را نسبت به شاهد کاهش دادند (05/0P<). مطابق با نتایج این پژوهش به نظر می¬رسد که افزودن 5 میکروگرم ویتامین E، یا افزودن 200 میکروگرم ویتامین C، یا افزودن 100 میکروگرم کاتالاز و یا افزودن 50 واحد بینالمللی سوپراکسیددیسموتاز در رقیق کننده منی خروس باعث بهبود فراسنجههای اسپرم از جمله تحرک، زندهمانی و کاهش پراکسیداسیون می¬شود.
- Abstract
- Semen cryopreservation in domestic birds has been studied extensively in the past fifty years. Sperm freezing is an important technique which is widely used for long term storage of sperm. However, this technique induces partially irreversible damages to sperm.These damages can deteriorate anatomical, and structural organs in sperm.One the other hand, Oxidative damage to sperm resulting from reactive oxygen species generated by the cellular components of semen is one of the main cause for the decline in motility and fertility of sperm during the freeze-thawing process.The aim of this study was to evaluate the effects of different concentration of vitamin E (2, 5, 10 and 15 µg) and vitamin C (100, 200, 400 and 800 µg) and catalase (50, 100, 200 and 300 µg) and Superoxide dismutase( 50, 100, 200 and 300 IU) in extenders on the sperm after freezing-thawing. Ejaculates were collected from ten roosters and then pooled .The sperm parameter includes motility and progressive motility was assessed bye CASA. Viability , lipid peroxidation were assessed respectively by Eosin-Nigrosin and MDA test.Data were analysed using GLM procedures in SAS program.The results of this experiment show that addition of 5 and 10 µg vitamin E, addition 200 µg vitamin C, addition 100 and 200 µg catalase and addition 50 IU superoxide dismutase to the extender for freezing of rooster semen can improve significantly motility and addition 5 µg vitamin E, 200 µg vitamin C, 100, 200, 300 µg catalase and addition 50 IU superoxide dismutase can improve significantly viability after freeze-thaw. Addition 5 µg vitamin E, 100, 200 µg vitamin C and 100 µg catalase significantly decrease MDA in semen after freeze-thaw. The results suggested the optimum concentration of vitamin E 5 µg, vitamin C 200 µg, catalase 100 µg and sod 50 IU for cryopreservation of rooster semen is good.