عنوان پایان‌نامه

ارائه مدلی جهت شناسایی موانع زیرساختی ایجاد و توسعه رایانش ابری در کشور



    دانشجو در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارائه مدلی جهت شناسایی موانع زیرساختی ایجاد و توسعه رایانش ابری در کشور" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62986
    تاریخ دفاع
    ۳۰ بهمن ۱۳۹۲

    رایانش ابری امروزه به عنوان یکی از مهمترین گرایشات فناوری اطلاعات در دنیا مطرح است. آمارها حاکی از رشد روزافزون کاربران و سرمایه‌های بکارگرفته شده در این مدل نوین رایانش است. مزایای فراوان خدمات ابر از لحاظ فناوری و کسب و کار هر دولت و سازمانی را ترغیب به آماده‌سازی شرایط برای بکارگیری این خدمات می‌کند. رایانش ابری نیز همانند هر فناوری دیگر در بدو ایجاد و توسعه‌ی آن با چالش‌ها و مشکلاتی روبرو است که روند به خدمت گیری این پارادایم نوین رایانش را کند می‌کند. چالش‌ها و موانع مورد نظر را از نقطه نظرات متنوعی می‌توان مطالعه و بررسی کرد و به تناظر آن برای از میان برداشتن آنها حمایت‌های جامعی را باید از نهادهای دولتی و خصوصی در جهت تسریع روند توسعه آن انتظار داشت. بدین ترتیب در این پژوهش سعی می‌شود با محوریت ادبیات موجود در زمینه‌ی چالش‌ها و موانع پیش روی توسعه رایانش ابری، به شناسایی، بررسی و مدل‌سازی تاثیر این موارد بر یکدیگر در داخل کشورمان بپردازیم تا هرچه بهتر بستر استفاده از مزایای منحصربفرد خدمات ابر فراهم و مسیر توسعه‌ی آن هموارتر گردد. بدین منظور در مرور ادبیات، با بررسی پژوهش‌های پیشین در مورد موانع رایج بر سر راه ایجاد و توسعه خدمات ابر کار را آغاز کرده، و با بدست‌آوردن چارچوبی کلی از مهمترین و تاثیرگذارترین چالش‌ها و موانع توسعه رایانش ابری به سراغ کسب اطلاعات از نخبگان این حوزه در قالب مصاحبه رفتیم. نتایج حاصل از مصاحبه و تحلیل تم کدهای بدست آمده از نظرات اساتید و نخبگان این حوزه، و نهایتا مقوله‌بندی آنها به چهار حوزه کلان زیرساختی با عناوین چالش‌های زیرساخت سازمان و مدیریت، چالش‌های زیرساخت دولت و حاکمیت، چالش‌های زیرساخت حقوقی و امنیتی، و چالش‌های زیرساخت فرهنگی و اجتماعی رسیدیم. در ادامه برای بررسی میزان تاثیر هر زیرساخت چالش‌برانگیز بر تشدید یا تضعیف چالش‌ها، مشکلات و معضلات در زیرساخت‌های دیگر، پرسشنامه‌ای طرح شد، و از طریق ایجاد معادلات ساختاری پی به میزان همبستگی و تاثیرگذاری آنها بریکدیگر بردیم. در این مدل مشخص شد که تاثیر موانع مربوط به زیرساخت‌های دولتی و حاکمیتی تاثیر معناداری در تشدید موانع توسعه در زیرساخت‌های فرهنگی-اجتماعی و مدیریت و سازمانی دارد و همچنین موانع زیرساخت فرهنگی-اجتماعی نیز تاثیر معناداری بر تشدید موانع زیرساخت سازمانی و مدیریتی نیز تاثیر معناداری بر تشدید موانع زیرساخت سازمانی و مدیریتی دارد. اما فرضیه تاثیر موانع زیرساخت قانونی و امنیتی تاثیر معناداری بر تشدید موانع زیرساخت فرهنگی-اجتماعی نداشت.
    Abstract
    Due to the rapid growth of users and assets utilized in the world of cloud computing, this paper is aimed to identify the main obstacles via a model underlying the development of the new computing paradigm in our country. In this study, a sequential exploratory mixed method (qualitative - quantitative) was used. Thus, in the qualitative part, by reviewing the literature, conducting interviews plus using content analysis through thematic analysis, we tried to identify the main obstacles to development of cloud computing in various domains, and then in the quantitative part, by a questionnaire and SEM modeling we assessed the potential causal impacts that every area of challenging obstacles may have on other areas. Thus barriers to the development of cloud services were identified in four major infrastructural areas like, organization and management, sociocultural, government and governance, legal and security which have significant influence on every sphere of barriers in other mentioned areas.