عنوان پایان‌نامه

بررسی اثرات دارویی پپتیدهای زیست فعال حاصل از ریز جلبک ها اسپیرولینا



    دانشجو در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثرات دارویی پپتیدهای زیست فعال حاصل از ریز جلبک ها اسپیرولینا" را دفاع نموده است.


    دانشجو
    سمیه صادقی
    استاد راهنما
    حسن جلیلی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده علوم و فنون نوین شماره ثبت: 151
    تاریخ دفاع
    ۱۴ بهمن ۱۳۹۲

    هدف: اجزای اصلی جلبک سبز – آبی اسپیرولینا پلاتنسیس پروتئین (60-70%)، ویتامین خصوصا ویتامین B12 و ویتامین A، ترکیبات آنتیاکسیدان و بتاکاروتن میباشد. ریزجلبک به عنوان منبع غنی از پروتئین کاربردهای بالقوهایی در تولید پپتیدهای زیست-فعال دارد. امروزه تولید پپتیدهای زیست فعال از پروتئین به روش هیدرولیز آنزیمی مورد توجه محققان واقع شده است. بررسی-های زیادی در رابطه با تولید پپتیدهای زیست‌فعال از منابع پروتئینی مختلف و بررسی اثرات درمانی آنها علیه بیماریهای مختلف در جهان صورت گرفته است. متاسفانه علیرغم کاربرد وسیع جهانی اسپیرولینا به ویژه در کشورهای پیشرفته، تاکنون هیچگونه بهره برداری و استفاده از این جلبک مفید در ایران انجام نشده است. هیچ گزارشی در مورد اثرات مفید پپتیدهای زیست فعال جلبک برای انسان، دام و آبزیان مشاهده نگردیده است. هدف از این مطالعه تولید پپتیدهای زیست‌فعال از پروتئین‌ اسپیرولینا پلاتنسیس و بررسی اثرات ضد سرطانی و ضد میکروبی آن میباشد. مواد و روشها: در ابتدا استوک اولیه اسپیرولینا پلاتنسیس جدا شده از خلیج فارس به منظور دستیابی به حداکثر میزان توده زیستی، مورد افزایش مقیاس قرار گرفت. شکست سلول با ازت مایع صورت پذیرفت و استخراج بیشترین میزان پروتئینهای اسپیرولینا با استفاده از ترکیباتی از قبیل mgcl2، KCL و Tris-Hcl انجام شد. آنگاه پروتئینهای بدست آمده با روش کروماتوگرافی FPLC از یکدیگر تفکیک شدند. ارزیابی روشهای جداسازی از طریق ژل الکتروفورز SDS PAGE قبل و بعد از کروماتوگرافی صورت پذیرفت. آنگاه پروتئینی منفرد با وزن مولکولی تقریبی 20-22کیلودالتون مورد هیدرولیز آنزیمی با آنزیمهای تریپسین و کیموتریپسین مشابه شرایط روده قرار گرفت. غلظت پروتئین با روش بردفورد تعیین شد. پپتیدهای حاصل از هیدرولیز بر اساس سایز از یکدیگر تفکیک شدند. اثرات ضد میکروبی و ضد سرطانی پپتیدهای زیست فعال و پروتئین اصلی به ترتیب علیه اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و رده سلولی سرطان کلون بررسی گردید. نتایج: نتایج نشان میدهد پپتیدهای زیستفعال زیر 3 کیلودالتون حداکثر اثر ضدمیکروبی با حداقل غلظت مهاری 625 میکروگرم/میلیلیتر داشت. بررسی خاصیت ضدسرطانی پپتیدهای تولیدی بر روی رده سلولی سرطان کلون نشان داد که پپتیدهای زیر 3 کیلودالتون دارای حداکثر اثر با درصد زندهمانی 36% در غلظت 01/0 میکروگرم/میکرولیتر و IC50 04/1 میکروگرم/ میکرولیتر بعد از 48 ساعت بود. بحث: این نتایج بیانگر آن است که پپتیدهای زیستفعال حاصل از هضم آنزیمی پروتئین اسپیرولینا دارای تاثیر بالقوه در از بین بردن سلولهای سرطانی و سلولهای میکروبی میباشد. استفاده از این پپتیدها به عنوان عوامل درمانی با مطالعهی بیشتر در خصوص مکانیزمهای عملکرد آنها بر روی سلولهای بیولوژیک تایید خواهد شد. کلمات کلیدی: جلبک سبز – آبی اسپیرولینا پلاتنسیس، پپتیدهای زیستفعال، خاصیت ضد میکروبی، خاصیت ضدسرطانی