عنوان پایان‌نامه

بررسی اثرات دارویی پپتیدهای زیست فعال حاصل از ریز جلبک ها اسپیرولینا



    دانشجو در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثرات دارویی پپتیدهای زیست فعال حاصل از ریز جلبک ها اسپیرولینا" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده علوم و فنون نوین شماره ثبت: 151
    تاریخ دفاع
    ۱۴ بهمن ۱۳۹۲
    دانشجو
    سمیه صادقی
    استاد راهنما
    حسن جلیلی

    هدف: اجزای اصلی جلبک سبز – آبی اسپیرولینا پلاتنسیس پروتئین (60-70%)، ویتامین خصوصا ویتامین B12 و ویتامین A، ترکیبات آنتیاکسیدان و بتاکاروتن میباشد. ریزجلبک به عنوان منبع غنی از پروتئین کاربردهای بالقوهایی در تولید پپتیدهای زیست-فعال دارد. امروزه تولید پپتیدهای زیست فعال از پروتئین به روش هیدرولیز آنزیمی مورد توجه محققان واقع شده است. بررسی-های زیادی در رابطه با تولید پپتیدهای زیست‌فعال از منابع پروتئینی مختلف و بررسی اثرات درمانی آنها علیه بیماریهای مختلف در جهان صورت گرفته است. متاسفانه علیرغم کاربرد وسیع جهانی اسپیرولینا به ویژه در کشورهای پیشرفته، تاکنون هیچگونه بهره برداری و استفاده از این جلبک مفید در ایران انجام نشده است. هیچ گزارشی در مورد اثرات مفید پپتیدهای زیست فعال جلبک برای انسان، دام و آبزیان مشاهده نگردیده است. هدف از این مطالعه تولید پپتیدهای زیست‌فعال از پروتئین‌ اسپیرولینا پلاتنسیس و بررسی اثرات ضد سرطانی و ضد میکروبی آن میباشد. مواد و روشها: در ابتدا استوک اولیه اسپیرولینا پلاتنسیس جدا شده از خلیج فارس به منظور دستیابی به حداکثر میزان توده زیستی، مورد افزایش مقیاس قرار گرفت. شکست سلول با ازت مایع صورت پذیرفت و استخراج بیشترین میزان پروتئینهای اسپیرولینا با استفاده از ترکیباتی از قبیل mgcl2، KCL و Tris-Hcl انجام شد. آنگاه پروتئینهای بدست آمده با روش کروماتوگرافی FPLC از یکدیگر تفکیک شدند. ارزیابی روشهای جداسازی از طریق ژل الکتروفورز SDS PAGE قبل و بعد از کروماتوگرافی صورت پذیرفت. آنگاه پروتئینی منفرد با وزن مولکولی تقریبی 20-22کیلودالتون مورد هیدرولیز آنزیمی با آنزیمهای تریپسین و کیموتریپسین مشابه شرایط روده قرار گرفت. غلظت پروتئین با روش بردفورد تعیین شد. پپتیدهای حاصل از هیدرولیز بر اساس سایز از یکدیگر تفکیک شدند. اثرات ضد میکروبی و ضد سرطانی پپتیدهای زیست فعال و پروتئین اصلی به ترتیب علیه اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و رده سلولی سرطان کلون بررسی گردید. نتایج: نتایج نشان میدهد پپتیدهای زیستفعال زیر 3 کیلودالتون حداکثر اثر ضدمیکروبی با حداقل غلظت مهاری 625 میکروگرم/میلیلیتر داشت. بررسی خاصیت ضدسرطانی پپتیدهای تولیدی بر روی رده سلولی سرطان کلون نشان داد که پپتیدهای زیر 3 کیلودالتون دارای حداکثر اثر با درصد زندهمانی 36% در غلظت 01/0 میکروگرم/میکرولیتر و IC50 04/1 میکروگرم/ میکرولیتر بعد از 48 ساعت بود. بحث: این نتایج بیانگر آن است که پپتیدهای زیستفعال حاصل از هضم آنزیمی پروتئین اسپیرولینا دارای تاثیر بالقوه در از بین بردن سلولهای سرطانی و سلولهای میکروبی میباشد. استفاده از این پپتیدها به عنوان عوامل درمانی با مطالعهی بیشتر در خصوص مکانیزمهای عملکرد آنها بر روی سلولهای بیولوژیک تایید خواهد شد. کلمات کلیدی: جلبک سبز – آبی اسپیرولینا پلاتنسیس، پپتیدهای زیستفعال، خاصیت ضد میکروبی، خاصیت ضدسرطانی