بررسی خاصیت ضد باکتریایی آویشن شیرازی ، مرزن جوش ، برگ درخت گردو و برگ درخت سنجد بر روی سویه استاندار باکتری سودوموناس آئروژینوزا
- رشته تحصیلی
- بیوتکنولوژی-میکروبی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62670;کتابخانه دانشکده علوم و فنون نوین شماره ثبت: 32
- تاریخ دفاع
- ۱۲ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- صالح جامه در
- استاد راهنما
- مهدی ضرابی, فرامرز مهر نژاد
- چکیده
- گیاهان منبعی غنی از موادی هستند که خاصیت درمانی دارند بطوریکه تخمین زده میشود حدود 60% از داروهای موجود در بازار بطور مستقیم از گیاهان مشتق شدهاند. یکی از خواصی که به خوبی در گیاهان مورد شناسایی قرار گرفته، خاصیت ضد باکتریایی آنها است. در این پژوهش، خاصیت ضد باکتریایی عصارهی متانولی و آبی گیاهان آویشن شیرازی، مرزن جوش، برگ درخت گردو و برگ درخت سنجد در سه غلظت 5/12%، 25% و 50% بر روی سویه استاندارد باکتری سودوموناس آئروژینوزا به روش انتشار دیسک و چاهک برای عصارهی متانولی و روش چاهک برای عصاره آبی، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، حداقل غلظت مهار کنندگی((MIC این گیاهان بر روی سودوموناس آئروژینوزا، به روش رقیق سازی متوالی کشت محیط مایع اندازهگیری گردید و با آنتی بیوتیکهای جنتامایسین و امیپنم مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که عصارهی آبی و متانولی گیاهان آویشن شیرازی، برگ درخت گردو و برگ درخت سنجد بر روی این باکتری تأثیر گذار بودند، درحالیکه تنها عصارهی متانولی مرزن جوش بر علیه این باکتری مؤثر بود. از بین عصارهی آبی و متانولی، عصارهی آبی آویشن شیرازی، مرزن جوش و برگ درخت سنجد دارای خاصیت ضد باکتریایی بهتری بود در حالیکه در برگ درخت گردو، عصاره متانولی دارای خاصیت ضد میکروبی بهتری بود. با توجه به تأثیر عصارهی این گیاهان، برگ درخت سنجد از نظر خاصیت ضد باکتریایی قویترین تأثیر را داشت و بین تأثیر گذاری و افزایش غلظت رابطه مستقیم وجود داشت. بعد از برگ درخت سنجد، آویشن شیرازی دارای بیشترین خاصیت ضد میکروبی بود. در مقایسه بین عصارهها و آنتی بیوتیکها، آنتی بیوتیک امیپنم دارای بیشترین میزان تأثیر گذاری بود اما تأثیر عصارهی آبی برگ درخت سنجد از آنتی بیوتیک جنتامایسین بیشتر بود. در اندازه گیری MIC، مقدار MIC عصارهی متانولی آویشن شیرازی، مرزن جوش، برگ درخت گردو و برگ درخت سنجد بر روی باکتری سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب برابر با mgr/ml25، mgr/ml0، mgr/ml25 و mgr/ml25 بود همچنین، مقدار MIC عصاره آبی آویشن شیرازی، مرزن جوش، برگ درخت گردو و برگ درخت سنجد به ترتیب برابر با mgr/ml25، mgr/ml25، mgr/ml25 و mgr/ml12.5 بدست آمد. واژههای کلیدی: سودوموناس آئروژینوزا، عصاره، آنتی بیوتیک
- Abstract
- Plants are the rich source of materials containing therapeutic effects. It is estimated that about 60% of the drugs are derived directly from the plants. One of the well-known properties of these plants is antibacterial activity. In this study, the anti-bacterial activity of aqueous and methanol extracts of Zatarina multiflora Boiss, Origanum vulgare, Juglans regia L, and Hippophae rhamnoides in concentrations of 12.5%, 25%, and 50% on the standard strains of Pseudomonas aeruginosa were evaluated by disc diffusion and the well method for methanol extract and well method for aqueous extract. Moreover, the minimum inhibitory concentration (MIC) of these plants on P. aeruginosa was measured via serial dilution of the media and compared with gentamicin and imipenem antibiotics. The results showed that the aqueous and methanol extract of Zatarina multiflora Boiss, Juglans regia L, and Hippophae rhamnoides were effective against the bacteria, whereas only methanol extract of Origanum vulgare was effective against the bacteria. Between the aqueous and methanol extracts, aqueous extracts of Zatarina multiflora Boiss, Origanum vulgare, and Hippophae rhamnoides have better antibacterial activities, whereas methanol extract of Juglans regia L has better antibacterial activity. Regarding the effectiveness of these extracts, leaves of Hippophae rhamnoides had the strongest antibacterial activity. Furthermore, there was a direct relationship between effectiveness and enhanced concentration. After Hippophae rhamnoides, Zatarina multiflora Boiss had the most antimicrobial activity. Compared with extracts and antibiotics, imipenem had the highest effectiveness, but the effectiveness of aqueous extract of Hippophae rhamnoides was higher than gentamicin. According to the measured MIC, MIC values of methanol extracts of Zatarina multiflora Boiss, Origanum vulgare, Juglans regia L, and Hippophae rhamnoides on P. aeruginosa were 25 mgr/ml, 0 mgr/ml, 25 mgr/ml, and 25 mgr/ml, respectively. Moreover, the aqueous extracts MIC of Zatarina multiflora Boiss, Origanum vulgare, Juglans regia L, and Hippophae rhamnoides were 25 mgr/ml, 25 mgr/ml, 25mgr/ml, and 12.5 mgr/ml, respectively.