عنوان پایان‌نامه

بررسی تأثیر باکتری های نمک­دوست مولد آنزیم ACC-دآمیناز بر کاهش تنش شوری در گندم



    دانشجو در تاریخ ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تأثیر باکتری های نمک­دوست مولد آنزیم ACC-دآمیناز بر کاهش تنش شوری در گندم" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6313;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 67728
    تاریخ دفاع
    ۱۶ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    احمدعلی پوربابائی

    شوری، یکی از مهمترین تنش¬¬های غیر زنده¬ای است که باعث کاهش قابلیت تولید محصول در خاک¬های مناطق خشک و نیمه خشک می¬شود. حدود 25 درصد از اراضی زراعی کشور را خاک¬های شور تشکیل می¬دهند که هر ساله بخش قابل توجهی از این اراضی به کشت گندم به عنوان مهمترین گیاه زراعی کشور اختصاص داده می¬شود. باکتری¬های مولد ACC دآمیناز از طریق کاهش اتیلن تنشی در انواع تنش¬های محیطی از جمله شوری خاک باعث افزایش مقاومت گیاه در شرایط تنش می¬شوند. در این مطالعه تعداد 167 جدایه باکتری در محیط کشت NA حاوی 5% نمک از 20 نمونه خاک دیم از استان¬های زنجان، کردستان و همدان جداسازی شدند. از بین شش جدایه شوردوست مولد ACC دآمیناز در محیط کشت حاوی ACC ،جدایه K78 بعنوان جدایه برتر مولد آنزیم و جدایه شوردوست K216 فاقد توانایی تولید آنزیم ACC دآمیناز به عنوان شاهد منفی انتخاب شدند. به منظور بررسی تاثیر باکتری¬های شور¬دوست بر کاهش تنش شوری در گندم، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج سطح شوری (3/1، 8، 12، 14 و 16 دسی-زیمنس بر متر) و سه سطح باکتری ( بدون تلقیح باکتری(B0)، جدایه K78(ACC+) (B1) و جدایه K216(ACC-) (B2)) و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تلقیح با جدایه K78 موجب اختلاف معنی¬دار در پارامترهای وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی، میزان کلروفیل، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی، درصد پتاسیم اندام هوایی و شاخص تحمل نمک در مقایسه با جدایه K216 و تیمار بدون تلقیح شد (05/0 P<).
    Abstract
    Salinity is a major abiotic stress that reduces crop productivity in arid and semi-arid soils. About 25 percent of the country's arable land saline soils. A considerable part of this land is under wheat cultivation each year as the country's most important crop. ACC deaminase-producing bacteria by reducing stress ethylene in a variety of environmental stresses such as salinity increases plant resistance to stress conditions. In this research the effect of halophilic bacteria to reduce salinity in wheat.A was studied total of 167 isolates in NA medium containing 5% NaCl from 20 soil samples from the provinces of Zanjan, Hamedan, Kurdistan and were isolated. Among six isolates of halophil bacteria containing ACC deaminase in medium containing ACC , the K78 was the superior strain producing enzymes and halophil strain K216 lacking the ability to produce the enzyme ACC deaminase were selected as negative controls. In order to investigate effect of halophilic bacteria to reduce salinity in wheat, afactorial experiment in a completely randomized design with five levels of salinity (1.3, 8, 12, 14 and 16 dS m-1), three bacteria (no inoculation (B0), strains K78 (ACC +) (B1 ) and strains K216 (ACC-) (B2)) and three replications was conducted. Results showed that inoculation with K78 caused significant difference in root dry weight, shoot dry weight, chlorophyll content, shoot K + concentration and salt tolerance index compared to isolates K216 and of non inoculated treatment.(P<0.05)