عنوان پایان‌نامه

بررسی مصرف انرژی و مقایسه بهره وری اقتصادی در دو نوع سیستم تولید لوبیا چیتی به روش هیرم کاری و خشکه کاری ردیفی در شهرستان خمین




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63423
    تاریخ دفاع
    ۲۹ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    علی رجبی پور

    امروزه بخش کشاورزی به‌منظور پاسخگویی به عرضه بیشتر غذا برای جمعیت در حال افزایش و تهیه مواد غذایی کافی و مناسب، به‌شدت به مصرف انرژی وابسته گردیده است. توجه به منابع طبیعی کمیاب و اثر مصرف انرژی‌های مختلف بر روی سلامتی انسان و محیط زیست، لزوم بررسی الگوهای مصرف انرژی در بخش کشاورزی را حیاتی ساخته است. هدف از این تحقیق بررسی مصرف انرژی و مقایسه بهره‌وری اقتصادی در تولید لوبیا‌چیتی به دو روش هیرم‌کاری و خشکه‌کاری در شهرستان خمین واقع در استان مرکزی می‌باشد. داده های مورد نیاز از طریق جمع آوری اطلاعات کشاورزان و تکمیل پرسش‌نامه در شهرستان خمین به‌دست آمد. برای تعیین نمونه از روش نمونه‌گیری تصادفی استفاده شد و حجم نمونه با استفاده از رابطه کوکران برابر 135 نفر به‌دست آمد. نهاده‌های مورد بررسی شامل نیروی انسانی، ماشین، سوخت، سموم شیمیایی، کودهای شیمیایی و آلی، الکتریسیته، آب مصرفی و بذر بودند. معادل انرژی هر یک از نهاده‌ها با ضرب مقدار مصرف نهاده‌ها در هم‌ارز انرژی آن محاسبه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که کل انرژی ورودی برای تولید لوبیاچیتی به روش هیرم‌کاری و خشکه‌کاری به‌ترتیب برابر 7/62 و 8/89 گیگاژول در هکتار بوده و در تولید محصول در هر دو روش، آبیاری، کودهای شیمیایی و سوخت دیزل، مهم‌ترین نهاده‌های مصرف‌کننده انرژی بودند. همچنین نسبت انرژی در تولید این محصول در هر دو روش به‌ترتیب برابر 14/1 و 69/0 به‌دست آمد. جهت مقایسه میانگین انرژی‌های ورودی و خروجی و شاخص‌های انرژی از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین انرژی‌های ورودی و خروجی به استثنای انرژی بذر و سوخت و همچنین بین شاخص‌های انرژی در دو روش کشت فوق اختلاف معنی‌داری وجود دارد. جهت بررسی تأثیر متغیرهای ورودی بر انرژی خروجی از تجزیه رگرسیون به روش گام به گام استفاده گردید. نتایج تحلیل اقتصادی تولید لوبیا نیز نشان داد که شاخص نسبت فایده به هزینه در روش کشت هیرم‌کاری10/2 و در روش کشت خشکه‌کاری40/1 می‌باشد.
    Abstract
    Nowadays, agricultural sector has been depended on more energy consumption in order to supply more food to increasing population and provides sufficient and adequate diet. However, considering limited natural resources and the effect of using different energy sources on environment and human health, it is important to investigate energy use patterns in agriculture. The aim of this study is, investigation of energy consumption and comparison of economical productivity in wet planting and dry row planting pattern of Chitti Bean in Khomein region of Markazi province. Data used in this study were obtained from bean producers in Khomein region using a face to face questionnaire method. For sampling, a simple random sampling method was used; then by using Cochran formula the sample size was calculated as 135. The inputs were human labor, machinery, diesel fuel, chemicals poisons, chemical fertilizers, farmyard manure, electricity, water for irrigation and seed. Energy equivalent of inputs were computed by multiplying the amount of inputs with corresponding energy coefficients. The results of this study showed that, total energy input for Chitti Bean production in wet planting and dry row planting pattern was about 62.7 and 89.8 GJ ha-1. Irrigation, chemical fertilizers and diesel fuel were the main energy consuming inputs. Also, energy output to input ratio was found to be 1.14 and 0.69 respectively. For comparison mean of input and output energy and energy indexes, one sample t-test was used. The results showed there are significant difference among mean of input and output energy and energy indexes except for seed and fuel in two planting pattern pointed above. For investigate the effect of input variable on output energy, stepwise regression analysis was used. The results of economical analysis also revealed that the benefit-cost ratio index was 2.1 for wet planting pattern and 1.4 for dry row planting pattern. Keywords: Chiti Bean; Energy ratio; Dry row planting; Liner regression; Wet planting