عنوان پایاننامه
بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی برخی توده های هندوانه حنظل Citrullus colocynthis در ایران
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5792;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61446
- تاریخ دفاع
- ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- مائده فرشتیان
- استاد راهنما
- فروزنده سلطانی صالح آبادی
- چکیده
- در این تحقیق، مطالعه مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی به منظورارزیابی تنوع ژنتیکی در سی توده مختلف هندوانه ابوجهل که از نواحی مختلف کشور جمع آوری شده بودند صورت گرفت توده¬های موردنظر، در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشگاه تهران، در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار مورد کاشت قرار گرفتند.صفات مختلف میوه، برگ، بذر، گل و بوته مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین برخی صفات فیتوشیمیایی از جمله میزان فنل، کارتنوییدهای گوشت، مقدار آنتی-اکسیداان¬های بذر و اجزای روغن بذر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجه تجزیه کلاستر بر اساس صفات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی، توده¬های اراک، مشهد، یزد و کرمان در یک گروه قرار گرفتند که از نظر ترکیبات فیتوشیمیایی در حد مطلوبی قرار داشتند. توده¬های ارزوئیه و جیرفت از لحاظ محتوای آنتی¬اکسیدانی و اسیدهای چرب الئیک و لینولئیک درصدهای بالایی را نشان دادند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت معنی¬داری در عملکرد بوته، صفات میوه و بذر، اجزای روغن بذر اسیدالئیک، اسید پالمتیک، کارتنوئیدها و فنول¬ها وجود داشت. نتایج ساده همبستگی صفات، همبستگی مثبت و معنی¬داری را بین طول دمبرگ با عملکرد بوته و ضخامت بذر (534/0r=) نشان داد. وزن¬میوه ¬با عملکرد(664/ 0 r=) و طول (8/0= r) و عرض میوه (704/0r =) همبستگی همسو و بسیار بالایی نشان داد. در مطالعه همبستگی¬ها در اجزای روغن بذر، اسید پالمتیک همبستگی مثبت با اسید لینولئیک داشت همچنین با مقدار آنتی¬اکسیدان¬های بذر همبستگی بالا و مثبتی را نشان داد. آنتی¬اکسیدان¬های بذر با فنول کل گوشت میوه همبستگی منفی داشتند. اولین گره گل نر با مقدار کارتنوئیدها همبستگی مثبت و بسیار بالایی را نشان دادند ولی با فنل کل پالپ همبستگی منفی داشت. اولین گره گل ماده با میزان کارتنوئیدهای موجود در پالپ همبستگی منفی داشت. فنل¬های کل میوه با طول میانگره، اولین گره گل نر، طول دمبرگ، کشیدگی میوه، قطر حفره مرکزی، ضخامت و طول بذر همبستگی ناهمسو داشت و هرچه طول میانگره و قطر حفره مرکزی، ضخامت و طول بذر کمتر باشد، محتوای فنلی گوشت بیشتر خواهد شد. کارتنوئیدهای موجود در میوه همبستگی بسیار بالا و مثبتی با طول میانگره¬ها ، طول میوه، تعداد شاخه-های جانبی و رنگ بذر داشت. اما با تعداد خطوط روی میوه همبستگی منفی و نسبتا بالایی داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات مورفولوژیکی نشان داد که بطور کلی در مورد صفات رویشی بیشترین میزان طول شاخه اصلی در بین توده ها بسیار متنوع بود. تفاوت معنی داری در تعداد میوه در هر بوته، وزن میوه، عملکرد، نسبت طول به عرض و ارتفاع میوه در هر بوته دیده شد ولی در قطر مزوکارپ مرکزی، قطر تخمدان و قطر دیواره اصلی تفاوت معنی داری دیده نشد. در صفات زایشی بیشترین عملکرد مربوط به توده ارزوئیه (7740 گرم) و کمترین عملکرد مربوط به ژنوتیپ کرج (383 گرم) بوده است. نتایج ارزیابی فیتوشیمیایی نشان داد که مقدار ترکیبات اسیدهای چرب بذر در دامنه وسیعی قرار گرفت، بصورتی که مقدار ترکیب لینولئیک اسید در توده ارزوئیه، جیرفت و اراک 44/72% بیشترین بوده است، در حالیکه کمترین مقدار آن نیز در توده خجیر با احتساب 99/60% موجود بوده است، کمترین ترکیب اسیدچرب اولئیک در بذر توده خوراسگان5 با 79/12% و بیشترین در بذر توده خجیر با 58/19% وجود داشت. مقدار آنتی¬اکسیدان¬های موجود در بذر، در توده خوراسگان 5، خجیر و اراک بیشترین مقدار را داشت و در توده کرمان کمترین حد را نشان داد. از نظر میزان فنل¬های میوه، توده اراک کمترین مقادیر را داشته است در حالیکه توده کرمان بهترین بوده است و مقدار کارتنوئیدهای میوه نیز در توده اراک کمترین حد را نشان داد.
- Abstract
- In this study, in order to evaluate genetical diversity of 30 different accessions of Citrullu colosynthis wich were collected from different regions of Iran some morphological and phytochemical traits were studied. These accessions were cultivated in research station of Horticaltural Science Department based on complete randomized block design with tree replication. Morphological traits of fruit, leaves, seeds, flower and plant as well as phytochemical traits such as Phenolic compound, Kartenoids of pulp, Antioxidants content and fatty acid component were analyzed. The results showed that the Orzoiye and Jiroft accession a high content of Antioxidant, Oleic fatty acids. The result of Variance indicated that for the traits such as fruit, seeds yield and seed oil component (Oleic, Linoleic, Stearic and Palmetic), Kartenoid and Phenolik compound were significantly difference between accessions. The result of simple correlation showed a positive and significant correlation between length of Petiole with yield and Thickness of seed (R2=0.53), fruit weight with length of fruit (R2=0.8) and with width of fruit (R2=0.7). The correlation between Palmetic acid by Linoleic acid and seeds Antioxidants was also positive and significant. The seeds Antioxidants a negative correlation with total Phenolic compound. The first nod of mal flower had high positive correlation with Kartenoid content of pulp but negative correlation with total Phenol of pulp observed. The highest yield was observed in Orzoiye and the lowest one was for Karaj accession. The result of phytochemical evaluation revealed the Linoleic fatty acid content was higher in Orzoiye, Arak, Jiroft (72.44%) accessions and was lower on Karaj accession (60.99%). The higher Antioxidants in the seed were found in Khorasgan5, Khojir and Arak and lower were in Kerman accession. The higher Phenolic compound of fruit was found in Kerman and lower on the Arak accession. Also the Arak hat the lowest fruit Kartenoid. Cluster analysis based on Ward method by morphological and phytochemical characters divided 5 main groups. The cluster analyzing on accessions done based on their fruit traits and phytochemical component (such as fatty acid: Palmetic, Stearic, Oleic, Linoleic and Antioxidant, Phenolic compound and Kartenoids).Based on cluster analysis in 20 distance five clusters were identified which classified all accession mainly according to fruit characters, phenol and oil composition of seeds. We demonstrated that some morphological and phytochemical traits were more important in genetic diversity studies and Iran could be the main center for colocynth accessions genetic resources.