عنوان پایان‌نامه

تجربه ژنتیکی صفات مرتبط با میوه در شش رقم طالبی با روش دی آلل



    دانشجو در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تجربه ژنتیکی صفات مرتبط با میوه در شش رقم طالبی با روش دی آلل" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61417;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 746
    تاریخ دفاع
    ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    محمود لطفی

    طالبی Cucumis melo L.) ( یکی از گونه های مهم و اقتصادی خانواده کدوئیان در ایران است. به منظور ارزی ابی برخی صفات کمی عملکرد، تعداد میوه، وزن میوه، ضخامت گوشت، طول میوه، عرض می وه، م واد مام د ملل ول و برآورد پارامتر های ژنتیکی و تعیین چگونگی کنترل ژنتیکی این صفات در طالبی از ط ر تقق ی دی آل اس تفاده گردید. شش رقم مللی ایرانی با نام های ریش بابا، شاه آبادی، سمسوری، گرمک، تی طرق، ساوه ای و یک رق م 7 تققی داده شدند. والدین و هیبریدها )ش ام 11 × خارمی به نام آناناسی در فروردین 1931 در یک طر دی آل 7 تققی مستقیم و 7 والد( در قالب یک طر بلوک کام تصادفی با سه تکرار کشت شدند و 7 صفت در آنه ا م ورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها برای تمام صفات دارای اختقف معنی دار بودن د. تجزیه دی آل به روش گریفینگ و هیمن و مینگز انجام گردید. در تجزیه گریفینگ ترکیب پذیری عمومی ) GCA ( برای تمام صفات و نیز ترکیب پذیری خصوصی ) SCA ( برای صفات عملک رد، وزن می وه، تع داد می وه، ض خامت گوشت، طول میوه و عرض میوه به مز مواد مامد مللول معنی دار بودند. والد تی دارای بیش ترین می زان ترکی ب پذیری عمومی برای صفات وزن میوه و ضخامت گوشت، والد ریش بابا دارای بالاترین میزان ترکیب پذیری عمومی برای صفت عملکرد، و والد آناناسی دارای بالاترین میزان ترکیب پذیری عمومی برای صفت مواد مامد مللول ب ود. بنابراین برای اصق وزن میوه و ضخامت گوشت می توان از والد تی استفاده کرد. برای اصق عملکرد والد ری ش بابا مناسب خواهد بود. برای اصق ارقام داخلی برای صفت مواد مامد مللول می توان از رقم آناناسی ب ه عن وان گرمک بیشترین ترکیب پذیری خصوص ی معن ی دار را × والد دهنده ژن های مطلوب استفاده کرد. دورگ ریش بابا برای عملکرد و تعداد میوه داشت. بنابراین می توان از این دو رقم برای توسعه بذر هیبرید ب ه منظ ور دس تیابی ب ه عملکرد بالاتر استفاده کرد. میانگین درمه غالبیت در روش هیمن و مینگز نشان داد که صفات ع رض می وه و م واد مامد مللول میوه با اثرات غالبیت نسبی ژن ها کنترل می شوند
    Abstract
    Cantaloupe is an economically important species of Cucurbitaceae in Iran. A diallel cross analysis wase conducted in cantaloupe to evaluate some quantitative traits and to determine genetic parameters and genetic control for these traits. Six Iranian landraces including Rish-baba, Shah-abadi, Samsouri, Garmak, Till-toroq, Savei, and one imported cultivar (Annanasi) were crossed as 7×7 on Apr. 2012 in a diallel cross design.The genotypes (includeing parents and F1) were grown in a randomized complete block design (RCBD) with three replicates. Seven traits were evaluated in summer 2013. The genotypes for all traits showed significant differences. Analysis of diallel dataset was performed by methods of Jinks and Hayman and Griffing. General combining ability (GCA) for all traits and specific combining ability (SCA) also for all traits except total soluble solids were significant. Till-toroq had the best general combining ability for fruit weigh, and flesh thickness. Rishbaba had the best general combining ability for yield and width of fruit and Annanasi has the best general combining ability for fruit length and total soluble solids. Thus thses genotypes can be used as gene donars for improving other melon genotypes. Heterosis based on better parent was found for traits such as yield, fruit weight, number of fruits, fruit length and flesh thickness. The Rishbaba× Garmak hybrid had the highest significant specific combinig abilities for yield, number of fruits and fruit length . Selfing of these two genotypes for a few more generations will produce inbred lines which can be crossed and evaluated for development of hybrid variety. Diallel analysis by Haymans method showed that fruit width and total soluble solids of fruits were controlled by partial dominance. Key words: Cantaloupe; Cucumis melo L; Diallel; General combining ability; Specific combining ability; Quantitative traits