عنوان پایان‌نامه

بررسی تنوع کیفیت میوه و عمر انباری خیارهای بومی و تجاری



    دانشجو در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تنوع کیفیت میوه و عمر انباری خیارهای بومی و تجاری" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61276;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 751
    تاریخ دفاع
    ۱۴ بهمن ۱۳۹۲

    به منظور بررسی و تعیین عوامل و پارامتر¬های موثر در کیفیت خیار و مقایسه عمر انبارمانی خیار¬های بومی و تجاری 18 ژنوتیپ محلی و 8 هیبرید و رقم تجاری این تحقیق انجام گردید. ارزیابی صفات مورفولوژیکی و¬ فیزیولوژیکی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. فاکتورهای موثر در کیفیت خیار شامل هشت صفت ظاهری و فیزیکی از طول، قطر، قطر حفره بذری، سفتی، نسبت طول به قطر، نسبت قطر به قطر حفره بذری، درصد ماده خشک و میزان خاکستر در طی 14 روز پس از برداشت و نگهداری در یخچال و دمای اتاق به منظور اندازه¬گیری خواص پس از برداشت ارقام خیار مورد نظر استخراج شد و 15 صفت ظاهری و شیمیائی شامل تعداد برگ¬ها در اولین مرحله گلدهی، تعداد میانگره در اولین مرحله گلدهی، تعداد شاخه فرعی در اولین برداشت میوه، تعداد میوه موجود در هر برداشت، تردی ، آنتروپی تصویر، انرژی تصویر و همگونی تصویر که مستقل از زمان انجام آزمایش استخراج و اندازه-گیری شد، به عنوان صفات مهم ژنوتیپ¬ها در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد ژنوتیپ¬های تحت بررسی از نظر صفات تعداد میانگره، تردی، عطر، ضخامت پوست، ضخامت گوشت و میزان پتاسیم دارای تفاوت معنی¬داری بودند. همچنین با افزایش زمان نگهداری، طول و قطر خیار در انبار به مرور زمان کاهش می¬یابد. مقدار ماده خشک، نسبت طول به قطر و قطر حفره بذری با افزایش دمای انبار کاهش می¬یابد. ژنوتیپ¬های محلی میوه¬هایی با طول کم و قطر بیشتر نسبت به هیبریدهای تجاری تولید می¬کنند. همچنین ژنوتیپ¬های محلی نسبت به هیبریدهای تجاری سفت تر هستند. کلمات کلیدی: ژرم¬پلاسم، انبارمانی، مورفولوژی، پردازش تصویر، تردی.
    Abstract
    In order to study, effective parameters on postharvest quality of cucumber (Cucumis sativus) genotypes 26 local and commercial genotypes of cucumber which had been collected from different geographical regions were studied. Morphological and Physiological traits were measured in completely randomized block design with three replications. Fifteen time-independent traits including: total fruits and leaves numbe per pickling, number of internodes and shoots, frangibility, essence, taste, shape, shell diameter, flesh diameter, potassium and vitamin C content and three image textural features parameters; and eight storage time-dependent traits including: fruit length and diameter, seed cavity diameter, firmness, dry matter, fruit diameter to seed cavity diameter ratio and fruit ash were collected. Analysis of variance showed that there was a significant variation for most of the studied traits among genotypes including: number of internodes, frangibility, essence, shell diameter, flesh diameter and potassium. Mean comparison of genotypes showed a broad phenotypic variation for studied traits. Results showed that by increasing the storage time of cucumber fruits, their length and diameter decreased over time. Furthermore, dry matter, firmness, seed cavity diameter and fruit length to diameter ratio decrease by increasing the storage temperature. Experimental results also showed that local genotypes had smaller, thicker and firmer fruits compared to commercial genotypes. Key word: Entropy, Flavor, Germplasm, Morphologic, Quality,