عنوان پایاننامه
تاثیر منابع آلی و معدنی مس بر فراسنجه های تولید گاز و عملکرد بره های زندی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - تغذیه دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 61215;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 743
- تاریخ دفاع
- ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- نسرین حسین پورمریکی
- استاد راهنما
- احمد افضل زاده, محمدعلی نوروزیان
- چکیده
- با توجه به اهمیت متابولیکی مس مطالعه¬ای شامل دو آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف مس (آلی و معدنی) بر عملکرد و فراسنجه¬های خون در بره¬های نر زندی و تولید گاز در جیره¬های حاوی این منابع در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در آزمایش اول 15رأس بره نر 3-2 ماهه با میانگین وزن 62/1 ± 53/17 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی در سه گروه پنج رأسی، در جایگاه¬های انفرادی به مدت 65 روز پروار شدند. تیمارها شامل شاهد (جیره پایه بدون افزودن مکمل¬¬ مس)، جیره پایه به همراه 10 میلی¬گرم مس در کیلو گرم ماده خشک جیره به شکل پروتئینات و جیره پایه به همراه 10 میلی¬گرم مس در کیلو گرم ماده خشک جیره به شکل سولفات بود. مصرف خوراک روزانه اندازه¬گیری شد. توزین هر دو هفته یکبار و خونگیری در روزهای 0، 30 و 65 آزمایش از طریق وداج گردنی به منظور تعیین فراسنجه¬¬های خون صورت گرفت. در پایان دوره پروار طی سه روز متوالی نمونه¬های مدفوع برای بررسی قابلیت هضم مواد مغذی به روش خاکستر نامحلول جمع-آوری شد. در آزمایش دوم جیره¬های آزمایش اول با منابع مختلف مس در شرایط آزمایشگاهی انکوباسیون شده، تولید گاز در 96 ساعت اندازه¬گیری و قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم خوراک¬ها برآورد شد. در آزمایش اول افزودن مکمل مس باعث افزایش وزن روزانه و غلظت مس سرم بیشتری شد (05/0P<). ضریب تبدیل در بین تیمارها اختلاف معنی¬داری داشت (05/0P<). صرف نظر از نوع مکمل، میزان روی، آهن، کلسترول و اوره خون با افزودن مس بطور معنی¬داری کاهش یافت (05/0P<). نوع مکمل تأثیری بر غلظت کلسیم و فسفر سرم و تعداد سلول¬های خونی نداشت. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام وADF بطور معنی¬داری با تغذیه مکمل مس آلی افزایش یافت (05/0P<). در آزمایش دوم افزودن مس به محیط تخمیر شکمبه¬ای آزمایشگاهی، تولید گاز را افزایش داد (05/0P<). هرچند برآورد قابلیت هضم ظاهری ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص شیردهی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، در بین تیمارهای مختلف معنی¬دار نبود. نتایج نشان داد افزودن مس آلی به جیره بره های پرواری باعث بهبود عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی می شود. کلمات کلیدی: مس آلی، عملکرد، قابلیت هضم، بره پرواری
- Abstract
- Tow experiment were conducted to survey the effect of different sources of copper on performance, blood parameters, and rumen fermentation in Zandi lambs. In first experiment, fifteen growing Zandi lambs (BW: 17.53±1.62) were used in a completely randomized design. Experimental treatments were: control (basal diet without copper supplement), basal diet plus 10 mg/kg DM copper proteinate and basal diet plus 10 mg/kg DM copper sulfate. Feed intake, daily and body weight, biweekly were determined. Blood sample were taken at 0, 30 and 65 day of experiment period from jugular vein. At the end of experimental period, for 3 day, fecal sample were collected for determination of nutrients digestibility. In experiment tow, gas production technique was used for study of the effect of different sources of copper on amount of gas production, prediction of digestibility and metabolizable energy. There were no significant differences between groups in dry matter intake. However, lambs fed by diet containing copper proteinate had a better feed conversion ratio and avrega daily gain. Supplementing of copper caused to increasing of blood copper concentration and decreasing of blood levels of zinc, iron, cholesterol and urea. Feeding diet containing copper proteinate caused to increasing digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, ADF and amount of gas production. There were no significant effect of treatments on amount of metablosable energy, net energy for lactation and short change fatty acids production. It’s seemed that supplementing diet of growing lambs with copper proteinate increase performance and digestibility. Key words: organic copper, performance, digestibility, growing lamb