پهنه بندی آگرو اکولوژیکی اراضی برای انواع زراعتهای آبی و دیم با استفاده از سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در قسمتی از اراضی قزوین
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5844;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62033
- تاریخ دفاع
- ۱۲ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- عباس طاعتی
- استاد راهنما
- فریدون سرمدیان
- چکیده
- پهنهبندی اگرواکولوژی، یک روش جامع و کارآمد برای دستیابی به برنامهریزی استفاده از اراضی، تعیین پتانسیلها و محدودیت اراضی و همچنین ابزاری مؤثر برای شناخت توانمندیهای اراضی و اختصاص آنها به بهترین و سودآورترین انواع بهرهبرداری میباشد. هدف از انجام این پایاننامه پهنهبندی اگرواکولوژی اراضی در قسمتی از اراضی قزوین به مساحت 16618 هکتار میباشد که در محدودهی نصف النهارهای "58 '16° 50 تا "16 '20° 50 طول شرقی و مدارهای "6' 11 °36 تا "27 '00 °36 عرض شمالی قرار دارد. پس از پهنهبندی اگروکلیماتیک (بر اساس داده های اقلیمی) و پهنهبندی اگروادافیک (بر اساس داده های مربوط به خاک و توپوگرافی)، در نهایت 43 پهنه اگرواکولوژی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به دست آمد. ونقشه کاربری اراضی منطقه با استفاده از سنجنده PAN ماهواره IRS و ETM+ ماهواره لندست، و الگوریتمهای بیشترین شباهت و ماشین بردار پشتیبان به ترتیب با صحت کلی 80 و 67/86 درصد تهیه شد. سپس مشخصات اقلیم، خاک و توپوگرافی هر پهنه با نیازهای رویشی محصولات آبی ( گندم ، جو ، یونجه، ذرت،) و دیم(گندم و جو) مقایسه و کلاسهای تناسب اراضی با استفاده از روشپارامتریک استوری و ریشه دوم تعیین شدند. نتایج بر اساس روش ریشه دوم نشان داد که کلاس تناسب اقلیم برای محصولات آبی خیلی مناسب (S1) و برای محصولات دیم نسبتاً مناسب (S2) میباشد و کلاس های تناسب اراضی برای گندم، جو، یونجه و ذرت عمدتاً خیلی مناسب (S1) و مناسب (S2) و برای گندمو جو دیم به ترتیب دارای تناسب بحرانی (S3) و تناسب مناسب (S2) میباشند. به علاوه محدودیتهای عمده در منطقه شامل عمق خاک و درصد سنگریزه در شمال منطقه، همچنین شور و سدیمی بودن اراضی و وجود گچ در جنوب منطقه میباشد. همچنین پتانسیل تولید محصولات نیز با استفاده از روش فائو محاسبه شد و مقدار آن برای محصولات گندم، جو، یونجه و ذرت به ترتیب 6666، 8766، 15031 و 9800 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. همچنین پتانسیل تولید اراضی در هر یک از پهنهها، برای محصولات نیز تعیین شد. بنابر این پهنهبندی اگرواکولوژی، یک ابزار ضروری و اجتناب ناپذیر برای برنامهریزی کشاورزی میباشد. در این نقشه اجزاء کلیدی و مهم به صورت یک مجموعه همگن واحد، ظرفیت بالقوه کشاورزی و محدودیتهای آن را برای تصمیمگیرندگان و برنامهریزان مشخص مینماید.
- Abstract
- Agro-ecological zoning is a comprehensive method to achieve land use planning, determination potentials and limitations of land resources and as well as is an efficient tools for identifying land capability and assign them to the best and most profitable forms of exploitation.The aim of this thesis was to do Agro-ecological zoning in Qazvin area with 16,618 ha area which are located in meridians range in 50 ° 16' 58" to 50° 20' 16" E longitude and circuits 36°11' 6" to 36° 00' 27" N latitude. After Agro-climatic zoning (based on climate data) and Agro-edaphic zoning (based on soil and topographic data), in total, 43 Agro-ecological zoning were achieved by using Geographic Information System (GIS) and land use mapping by using PAN and ETM+ sensors from IRS and Landsat satellites, andmaximum likelihood and support vector machines algorithms, with an overall accuracy of 80 and 86/67% respectively. The climate, soil and topographic characteristics of the zone were compared with crop requirements for irrigated wheat, barley, alfalfa, maize, and rainfed wheat and barley. land suitability classes were determined using the parametric storie and square root methods. The square root results showed that climate suitability classes for the irrigated crops are highly suitable (S1) and for rainfed crops are moderately suitable (S2) and land suitability classes for wheat, barley, alfalfa and maize are highly suitable (S1) and moderately suitable (S2) and for rainfed wheat and barley are marginally suitable (S3) and moderately suitable (S2) respectively. In addition, soil depth and gravel percentage in the Northern part. Also, salinity, alkalinity, and gypsum are major limiting factors in the Southern part area. Potential yield of crops were also calculated by using FAO method and its productionfor wheat, barley, alfalfa and maize, were 6666, 8766, 15031 and 9800 kg/ha, respectively. Also, land production potential in each of the zone for crops was also determined. Our results indicate that Agro-ecological zoning is an essential tools for agriculture planning. In this approach, key and important components, as a similar set, characterized agricultural potential capacity and its limitations for decision makers and planners.