عنوان پایاننامه
بررسی بازده مصرف انرژی ، تعیین شاخص های اقتصادی و برخی از شاخص های زیست محیطی مزارع کشت هندوانه در شهرستان ارزوئیه با استفاده از تحلیل پوششی داده ها
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5837;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62241
- تاریخ دفاع
- ۱۳ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- میثم ایرانپور
- چکیده
- یکی از روشهای بسیار مفید در تحلیل و ارزیابی پایداری کشاورزی، برآورد جریان انرژی به عنوان یک شاخص مهم است. از دلایل انتخاب این محصول در شهرستان ارزوئیه، استراتژیک بودن و کشت غالب آن در منطقه است. در این تحقیق از 88 بهره¬بردار به صورت حضوری مصاحبه به عمل آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که کل انرژی ورودی 37/62220 مگا ژول بر هکتار بوده و الکتریسیته مهم ترین نهاده¬مصرف¬کننده انرژی با 52 درصد از کل انرژی ورودی بود و بعد از آن کود های شیمیایی و پلاستیک قرار داشتند. همچنین نسبت انرژی در تولید این محصول برابر 91/0 به-دست آمد و قسمت عمده انرژی مصرفی از نوع تجدیدناپذیر بود. با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده¬ها کارایی کشاورزان از لحاظ مصرف انرژی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که کارایی فنی 83/0 و کارایی فنی خالص 98/0 بود. بر اساس نتایج این تحقیق چنانچه واحد¬های ناکارا خود را به مرز کارایی برسانند 4940 مگاژول انرژی قابل ذخیره کردن بوده که بیشترین سهم به الکتریسیته تعلق داشت. همچنین نتایج تحلیل اقتصادی آشکار ساخت که نیروی انسانی بیشترین هزینه را در تولید هندوانه به خود اختصاص می¬دهد و نسبت فایده به هزینه 317/4 محاسبه شد. همچنین به منظور مدلسازی¬ مصرف انرژی شبکه های عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج این مدل¬ها نشان داد که شبکه با ساختار یک لایه ورودی با 12 متغیر، دو لایه مخفی با 9 و 3 نرون و یک لایه خروجی با یک متغیر بهترین پیش¬بینی را انجام می¬دهد. واژه های کلیدی: انرژی، هندوانه، نسبت فایده به هزینه، تحلیل پوششی داده¬ها
- Abstract
- Evaluation of energy flow as an important index is one of the useful methods in evaluation and analysis of agricultural sustainability. The main objective of the present study conducted in Orzoeiye region was to evaluate energy consumption and to analyze economic aspects of watermelon production. One of the reasons for selection of this crop, is its importance and popularity in the region. Data were collected using questioners from 88 farmers. The total input energy was calculated as 62220 MJ ha-1 and electricity with a share of 52% ranked first in energy input followed by chemical fertilizers and plastic. Also, the energy ratio was found to be 0.91. The results of data envelopment analysis showed that TE and PTE were 0.83 and 0.980, respectively. Based on the results of the present study, if inefficient farmers enhance their energy use efficiency, 4940 MJ ha-1 can be saved. Also, the economic evaluations depicted that the human labor imposed a high amount of cost to the watermelon production and benefit-cost ratio is calculated 4.317. To the energy consumption in watermelon production, artificial neural networks were exercised. The best network representing the data was composed with one input layer with twelve variables, two hidden layers with nine and three neurons respectively, and an output layer with one parameter.