عنوان پایان‌نامه

تاثیر پرایمینگ و تیمارهای پس از پرایمینگ بر طول عمر و خصوصیات جوانه‏زنی بذر گیاه فسترکای بلند Pdinacea festuca uru تحت تنش‏های خشکی و دمای پائین




    رشته تحصیلی
    علوم و تکنولوژی بذر
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63652;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5943
    تاریخ دفاع
    ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    فرزاد شریف زاده

    تعیین انتخاب بهترین تیمار برای پرایم کردن بذر فستوکای بلند (Festuca arundinacea) در شرایط تنش خشکی و تنش دمایی پایین و همچنین حفظ اثر مطلوب بهترین تیمارهای پرایمینگ در شرایط پیری تسریع شده و در طول دوره نگهداری از جمله اهداف مورد مطالعه در این بررسی بود. بر اساس نتائج در دو آزمایش جداگانه پتانسیل 12- بار به عنوان پتانسیل جوانه زنی بذور در شرایط تنش خشکی و دمای 3 درجه سانتیگراد به عنوان تنش دمای پائین جوانه زنی بذور برای ارزیابی تیمارهای بذری انتخاب شدند. بذور فستوکای بلند بعد از اعمال تیمارهای مختلف پرایم شدند و در شرایط تنش خشکی و دمای پائین مذکور قرار گرفتند. تیمارهای پرایم استفاده شده شامل آسکوربیک، جیبرلیک و سالیسیلیک اسید هرکدام در 4 سطح 75 ،50،25 و 100 پی پی ام، اسمو پرایم در 4 سطح 9-،11-،13- و 15- بار، هرکدام در دو دمای 10 و 15 درجه سانتی گراد به مدت 12 و 24 ساعت و تیمار هیدروپرایم 3 روز در دمای 15 و 5 روز در دمای 10 درجه سانتی گراد بودند. بهترین سطح از هرکدام از تیمارهای پرایم انتخاب شدند سپس تحت تیمار شوک حرارتی و تیمار کاهش تدریجی رطوبت قرار گرفتند. در نهایت دو تا از بهترین تیمار های شوک حرارتی به همراه تیمارهای پرایم بدون فراوری آنها به همراه تیمار شاهد انتخاب و در آزمایش انبارداری استفاده شدند. تحت تنش خشکی تیمار جیبرلیک اسید 25 پی پی ام به مدت 24 ساعت در دمای 10 درجه سانتیگراد بیشترین تأثیر مثبت را بر روی شاخص های جوانه زنی داشت. در شرایط تنش دمای پائین تیمار سالیسیلیک اسید 75 پی پی ام به مدت زمان 24 ساعت در دمای 15 درجه سانتیگراد بهترین سطح از تیمارهای مختلف استفاده شده بود. نتایج حاصل از تیمارهای شوک حرارتی قرارگرفته در شرایط پیری مختلف نشان داد که تیمار آسکوربیک اسید فراوری شده 50 پی پی ام به مدت 24 ساعت در دمای 15 درجه سانتی‌گراد شوک خورده به مدت 2 ساعت در دمای 30 درجه سانتی‌گراد به عنوان بهترین تیمار باعث بهبود شاخص های جوانه زنی شد. کاهش تدریجی محتوای رطوبت بذور (MCR) نسبت به بذور فراوری نشده باعث بهبود شاخص های جوانه زنی نشد. در آزمایش نگهداری بذر، با طولانی‌تر شدن دوره نگهداری، مشخص شد که بذور پرایم فراوری شده (اعمال شوک حرارتی) نسبت به بذور پرایم بدون فرآوری و بذور شاهد شاخص‌های جوانه‌زنی بهتری داشتند، که نشان از تأثیر مثبت تیمار فراوری (شوک حرارتی ) بر بهبود طول عمر بذرهای پرایم شده در شرایط نگهداری داشت و بهترین آن‌ها بذور پرایم شده با آسکوربیک اسید و فراوری شده به مدت 2 ساعت در دمای 30 درجه سانتی‌گراد بود. واژه های کلیدی: فستوکای بلند، تنش خشکی و سرما، پرایمینگ، شوک حرارتی، انبارداری.
    Abstract
    Seeds of tall fescue (Festuca arundinacea) treated with different priming treatments to evaluate its germination characteristics in response to drought and low temperature stresses. Treated seeds was also exposed to post prime treatments like heat shock and moisture content reduction (MCR) in order to maintaining the desired effects of the priming treatments via accelerated aging. Seeds with the best primed and post primed treatments and controlled seeds (without any seed treatment) stored under different hydro termal conditions for different periods. Under drought stress (-12 bar) during germination seeds which primed with 25 ppm gibberlic acid for 24 hours under 10O C had the highest values. Under low germination temperature (3O C) the highest germination belonged to seeds which primed with 75 ppm salycilic acid for 24 hours under 15O C. The accelerated ageing results sowed that those seeds which primed with 50 ppm ascorbic acid for 24 hours under 15O C and then exposd to heat shock of 30 O C for 2 hours had the highest germiation characteristics. Seed germination of mentioned treatment under prolonged storage was also higher than relevent non post prime and control treatments which shows the positive effect of heat shock on longevity of primed seeds.. Keywords: Tall fescue, Drought and Cold stress, Priming, Heat shock, Storage