بررسی اثر تنش شوری و پنکونازول بر برخی از صفات فیزیولوژیکی وبیوشیمیایی گیاه پونه معطر (Mentha pulegium L.)
- رشته تحصیلی
- زیست شناسی-علوم گیاهی- فیزیولوژی گیاهی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63972;کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 5409
- تاریخ دفاع
- ۱۶ بهمن ۱۳۹۲
- دانشجو
- محمدجواد مرآتی
- استاد راهنما
- وحید نیکنام
- چکیده
- در پژوهش حاضر، اثر تیمارهای شوری و پنکونازول بر فاکتورهای رشد (وزن تر و خشک ، طول ساقه و ریشه و سطح برگ) عوامل اکساینده (غلظت هیدروژن پراکسید (H2O2)، غلظت مالون دی آلدهید (MDA)) زیمایههای پاداکساینده از جمله سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، پراکسیداز (POD)، پلی فنول اکسیداز (PPO)، کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX)، فاکتورهای مرتبط با روابط آبی گیاه (محتوای نسبی آب برگ (RWC)، محتوای پرولین و محتوای کربوهیدراتها)، محتوای رنگیزهها و محتوای پروتئین در برگ، ساقه و ریشه گیاه پونه معطر مورد بررسی قرار گرفت. بذرها در پیت کشت شدند و در شرایط گل خانه ای 16 ساعت روشنایی/ 8 ساعت تاریکی، دمای روزانه/ شبانه (18/ 25 درجه سانتیگراد) قرار گرفتند، گیاهکهای 60 روزه به گلدانهای حاوی پرلیت منتقل شده و در محلول هوگلند با غلظتهای مختلف شوری (0، 25، 50 و 75 میلی مولار) و 2 غلظت پنکونازول (0 و 15 میلی گرم بر لیتر) رشد نمودند. گیاهچهها در پنج زمان مختلف (0، 10، 20، 30 و 40 روز پس از اعمال تنش) برای آنالیزهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برداشت شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش وزن تر و خشک ساقه و برگ، طول ساقه، محتوای آب نسبی، محتوای رنگیزهها و سطح برگ و افزایش وزن خشک و طول ریشه گردید. همچنین با افزایش سطح شوری محتوای هیدروژن پراکسید، محتوای مالون دی آلدهید، فعالیت زیمایههای پاداکساینده، محتوای پروتئین، محتوای پرولین، محتوای قندهای محلول و احیاکننده و محتوای الیگوساکاریدها به طور معنیداری افزایش پیدا کرد. تیمار پنکونازول سبب افزایش برخی فاکتورهای رشد نظیر وزن تر، وزن خشک و طول ریشه گردید، در حالی که وزن تر و خشک ساقه و برگ، طول ساقه و سطح برگ را کاهش داد. همچنین تیمار پنکونازول محتوای نسبی آب، محتوای رنگیزهها، محتوای هیدروژن پراکسید، فعالیت زیمایههای پاد اکساینده، محتوای پروتئین، محتوای پرولین، محتوای الیگوساکاریدها، قندهای محلول و احیاکننده را به طور معنیداری افزایش داد. در مقابل این تیمار محتوای مالون دی آلدهید را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. در مجموع به نظر میرسد پنکونازول با افزایش فعالیت زیمایههای پاد اکساینده و تجمع تنظیم کنندههای اسمزی و در نتیجه کاهش خسارات ناشی از تنش شوری از جمله کاهش پراکسیداسیون لیپیدها و آسیب غشای یاخته ای نقش مهمی را در افزایش تحمل گیاه پونه معطر به تنش شوری ایفا مینماید. واژههای کلیدی: پونه معطر، شوری، پنکونازول، فاکتورهای رشد، رنگیزهها، تنظیم کنندههای اسمزی، زیمایههای پاد اکساینده، پروتئین، هیدروژن پراکسید، مالون دی آلدهید.
- Abstract
- In this study, it was investigated the effects of salinity and penconazole on growth parameters (fresh weight, dry weight, shoot length, root length, and leaf area), oxidant factors (hydrogen peroxide ( H 2O2) content, malon dialdehyde (MDA) content), antioxidant enzymes including superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD),polyphenol oxidase (PPO), catalase (CAT), and ascorbate peroxidase (APX), factors related to plant water relation (relative water content (RWC), peoline content, and carbohydrates content), pigments content, protein content in leaf, shoot, and root of pennyroyal. Seeds were sown in Tref peat in greenhouse conditions with 16 h light/ 8 h dark period per 24 h and day/ night temperatures of 25/ 18 ?C. Then, 60 days seedlings transferred to pots containing perlite and grew in hoagland solution with different salt concentrations of 0, 25, 50, and 75 mM with or without PEN (15 mg l-1). Seedlings were harvested for physiological and biochemical analyzes in five different times (after 0, 10, 20, 30, and 40 days under salinity stress). The results showed that with increasing salinity levels, fresh and dry weight of leaf and shoot, shoot length, RWC, leaf area, and pigments content decreased and root dry weight and root length increased. Also, hydrogen peroxide content and antioxidant enzymes activity, MDA content, protein content, proline content, and content of soluble saccharides, reducing, and oligosaccharides significantly increased under salinity stress. PEN treatment induced some growth factors such as root fresh weight, root dry weight, and root length. In contrast, PEN reduced leaf and shoot fresh weight, leaf and shoot dry weight, shoot length, and leaf area. Also, PEN application significantly increased RWC, pigment level, H2O2 content, antitoxidant enzymes activity, protein content, proline level, and content of soluble saccharides, reducing, and oligosaccharids. In contrast, it remarkably decreased MDA content. It seems that pennyroyal PEN minimize negative effects of salinity stress including decrease of lipid peroxidation and cell membrane damage by increase of antioxidant enzymes activity and accumulation of osmotic regulators. Keywords: Pennyroyal, Salinity, Penconazole, Growth factors, Pigments, Osmotic regulators, Antioxidant enzymes, Protein, H2O2, MDA.