عنوان پایاننامه
بررسی و تخمین تابع تولید چغندر قند در شهرستان میاندوآب
- رشته تحصیلی
- توسعه اقتصادی وبرنامه ریزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده اقتصاد شماره ثبت: 1444;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54993
- تاریخ دفاع
- ۱۹ شهریور ۱۳۹۱
- دانشجو
- ژیلا اسمعیلی
- استاد راهنما
- مجید احمدیان
- چکیده
- به منظور بررسی عوامل مهم و موثر در تولید چغندرقند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای در شهرستان میاندوآب در مجموع 100 کشاورز انتخاب و اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه در سال زراعی 90-1389 جمع آوری و مورد پردازش قرار گرفت. برای بیان رابطه بین عوامل تولید و مقدار تولید چغندرقند در شهرستان میاندوآب، سه نوع تابع تولید کاب – داگلاس، ترانسندنتال و ترانسلوگ به روش OLS تخمین زده شد. نتایج نشان می دهند که بهترین تابع تولید برای محصول چغندرقند میاندوآب تابع تولید کاب – داگلاس است و تابع تولید محاسبه شده دارای بازدهی نسبت به مقیاس نزولی می باشد. همچنین نهاده های آب، کود شیمیایی، سم، نیروی کار و ماشین آلات اثر معنی دار بر تولید این محصول دارند. مقدار عددی کشش نهاده های آب، نیروی کار، ماشین آلات، سم و کود شیمیایی به ترتیب 29/0، 20/0، 11/0، 13/0 و 20/0 می باشد که نشان می دهد تولید در ناحیه دو تولیدی انجام می شود. و کشاورزان به صورت بهینه از نهاده ها استفاده می کنند. علل بهره وری پایین تولید چغندرقند تحت تأثیر عوامل گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و از مهم ترین علل پایین بودن بازده تولید عبارتند از: کوچکی و تعدد قطعات و پراکندگی اراضی بهره برداران و در نتیجه عدم امکان بهره گیری از فناوری نوین در مراحل مختلف تولید، کمبود منابع مالی و تسهیلات اعتباری برای تقویت بنیه مالی چغندرکاران ، بی توجهی به آموزش و ترویج و توسعه فعالیت های زراعی ، بالا بودن قیمت برخی محصولات رقیب وگرایش کشاورزان به کشت محصولات سودآور ، همچنین کاهش تعرفه واردات شکر، موجب روان شدن سیل انبوه شکر خارجی به بازار داخلی و منجر به کاهش شدید تولید کارخانجات داخلی و متعاقبا کاهش شدید تولید چغندرقند شده است.
- Abstract
- In order to examine the impacts of factors in sugar beets production, a comparative sampling has been employed in two stages in Miandoab area. In general, 100 cultivators were selected and their informations were collected and processed due to completion of questionnaires in agronomic year of 1389-through 1390. To specify the relationship of productions factors and amount of production in Miandoab, three kinds of Cobb-Douglas, Transendental and Translog technologies were estimated by using method of OLS. It turns out that the best production technology that to be chosen for product of sugar beet is Cobb-Douglas setting.The factors of production like water, chemical, fertilizer, poison, workforce and machinery have effective impact on the production of sugar beets. The elasticity of factor production such as water, work force, machinery, poison and chemical fertilizer sugar beet is 0.20, 0.13, 0.11, 0.20, 0.29 respectively. These numbers show that the production takes place in stage number 2 at the production space which fits with the behavior of production in Miyandoab area correctly. Causes of low productivity of sugar beet production affected by economic, social and cultural factors. And the most important causes of low production efficiency include: Small and scattered farmland and therefore no possibility of taking advantage of new technology, Lack of financial resources, Lack of education and promote agricultural activities, The highprice of some competing products, Reduce tariffs on sugar imports Key words: production function, sugar beet, the impacts of factors in productions , Miyandoab