عنوان پایاننامه
اثر ریزجانداران ( قارچ ها و باکتری ها) و مواد آلی مختلف بر پایداری خاکدانه
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- علوم خاک گرایش فیزیک و حفاظت خاک
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5135;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 55891
- تاریخ دفاع
- ۲۹ شهریور ۱۳۹۱
- دانشجو
- مرمر ثابتی زاده
- استاد راهنما
- مهدی شرفا, منوچهر گرجی اناری
- چکیده
- افزودن بقایای آلی به خاک، باعث افزایش جمعیت ریزجانداران و تشدید فعالیت زیستی و در نتیجه افزایش پایداری خاکدانه¬ها می شوند. اندام¬های رشته¬ای ریزجانداران نیز می¬توانند نقش مهمی در تشکیل و تثبیت خاکدانه¬ها ایفا کنند؛بنابراین کاربرد همزمان مواد آلی و قارچ و باکتری، در دوره¬های کوتاه مدت و میان مدت می¬تواند باعث افزایش ماده آلی در خاک¬های کشاورزی و نیز بهبود ساختمان خاک گردد. هدف از این کار پژوهشی، بررسی اثرات متقابل موادآلی و ریزجانداران،و اثر فعالیت¬های آن¬ها برتغییرات پایداری خاکدانه¬ها و ساختمان خاک بوده است. در این تحقیق اثر قارچ تریکودرما و باکتری باسیلوس و کاربرد همزمان آن¬ها در تجزیه کلش خرد شده و پساب حاوی نشاسته کارخانه تولید چیپس، بر برخی خصویات فیزیکی خاک طی یک آزمایش هشت ماهه گلخانه¬ای مورد بررسی قرار گرفت. مواد آلی مورد نظر در دو سطح 5/0 و 1 درصد وزنی به کار رفت و حجم زادمایه حاوی هر میکروب نیز معادل 20 درصد (حجمی- وزنی) ماده آلی در تیمار مربوطه در نظر گرفته شد. زادمایه باکتریایی حاوی 108×11/2 کلنی در هر میلی¬لیتر بودند و زادمایه قارچی نیز از رشد همین تعداد اسپور در محیط کشت پوتیتودکستروز آگار تهیه شد. برداشت نمونه¬ها طی دوره خوابانیدن، در زمان¬های یک، دو، چهار، و هشت ماه صورت گرفت و در هر یک از تیمارها، درصد توزیع اندازه و پایداری خاکدانه¬ها، هدایت هیدرولیکی و منحنی رطوبتی مورد بررسی قرار گرفت.توزیع اندازه خاکدانه¬ها با استفاده از سری الک خشک، و پایداری خاکدانه¬ها، در 5 بخش اندازه¬ای مختلف، توسط روش الک تر منفرد اندازه¬گیری شد. نتایج نشان دادند که با افزودن ماده آلی، بسته به قابلیت تجزیه¬پذیری آن، پایداری خاکدانه¬ها طی دوره افزایش یافته و به مقدار بیشینه خود می¬رسند، پس از اتمام بخش زودتجزیه هر یک از منابع آلی، پایداری خاکدانه¬ها کاهش، و سپس با شروع تجزیه بخش دیرتجزیه توسط ریزجانداران مجددا افزایش یافت. قارچ تریکودرما تجزیه کلش را تسریع نموده و منجر به افزایش قابل توجهی در پایداری خاکدانه¬ها در ماه دوم شده است. باکتری باسیلوس نیز اثرات چشمگیری بر پایداری اندازه¬های مختلف خاکدانه داشته است، اما کاربرد همزمان این دو میکروب، کارایی هر یک را در پایدار نمودن خاکدانه¬ها کاهش و پایداری خاکدانه در این تیمارها حتی نسبت به تیمارهای آلی (بدون میکروب) نیز کمتر شده است. چنین به نظر می¬رسد که به دلیل رقابت ریزجانداران، بخش زودتجزیه مواد آلی به سرعت مصرف شده و به اتمام رسیده است و پس از آن،میکروب دیگر و یا خود ریزجاندار، از مواد چسباننده تولیدشده که در پایداری خاکدانه¬ها موثرند، به عنوان منبع کربنه استفاده نموده و موجب کاهش پایداری شده باشند. هدایت هیدرولیکی تیمارها بیشتر تحت تاثیر نوع ماده آلی قرار گرفته و حداکثر مقادیر آن در تیمارهای حاوی یک درصد کلش گندم مشاهده شده است.
- Abstract
- Applying the organic residues in soil,enhances the biological activities, and increases aggregate stability.Microorganisms play an important role in aggregate formation and stabilization. Simultaneous application of organic materials and fungus or bacteria could increase organic matter content in agricultural soils, and improve soil structure in short and mid-term periods. This study was conducted to investigate the effects of interaction between added organic material and microorganisms on changes in aggregate stability and soil structure. In this study, the effects of Trichoderma fungus, bacillus bacteria,and their simultaneous application, on decomposition of grounded wheat residue and starch included waste water of potato chips factory, on some soil physical properties was investigated. One and 0.5% of organic materials (w/w) were inoculated with 20 % of inoculums (v/w) and then were mixed into soil and incubated for eight month under greenhouse condition. Aggregate Size Distribution (ASD), Wet Aggregate Stability (WAS), Hydraulic conductivity, and soil moisture curve were determined at first, second, fourth and eighth month after incubation. ASD and WAS were measured by a shaker sieve,and single wet sieving method, for five aggregate size fractions (0.25-0.5, 0.5-1, 1-2, 2-4, and >4 mm) respectively. The results confirmed that addition of organic material, depending on their decomposability, increased aggregate stability and extended it to the maximum. After consuming readily available parts of each organic material by microorganisms, aggregate stability was decreased and again increased when decomposition of hardly available forms started.Trichoderma fungus speeded up wheat residue decomposition and leaded to significant increase in aggregate stability in second month.Alsobacillus bacteria had remarkable effects on stability of different aggregate sizes, but concurrent using of them, reduced their role on aggregate stabilization. In these treatments, aggregate stability even was less than that of organic matter treatments (without microbes). Hydraulic conductivity of treatments mostly affected by organic material types and maximum quantity was observed in 1 % of wheat residue treatments.