بررسی اثر میدان الکتریکی بر جوانه زنی و خصوصیات رشدی بذر پیازخوراکی
- رشته تحصیلی
- مهندسی تولیدات گیاهی - تولید محصولات باغبانی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 43461;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 307
- تاریخ دفاع
- ۲۳ شهریور ۱۳۸۸
- دانشجو
- فروغ ملامفرد
- استاد راهنما
- محمود لطفی, جواد خزائی
- چکیده
- چکیده پژوهش¬های بسیاری در زمینه بررسی تاثیر مثبت میدان¬های الکتریکی فشار قوی بر افزایش عملکرد و قوه نامیه بذور مختلف انجام شده است. میدان¬های الکتریکی با ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی در بذر که در نتیجه آن جذب آب سریع تر شده و تنفس و فتوسنتز بذرهای جوانه¬زده را تشدید می¬کند، سبب افزایش قابلیت زیست بذر می¬گردد. ضمنا این عقیده وجود دارد که میدان¬های الکتریکی با تحت تاثیر قرار دادن فرایندهای بیولوژیکی بذر که شامل تحریک فعالیت رادیکال¬های آزاد، پروتئین¬ها و آنزیم¬ها می¬باشند، قدرت بذر را افزایش می¬دهند. در این پژوهش تاثیر میدان¬های الکتریکی بر افزایش درصد جوانه¬زنی، سرعت جوانه¬زنی، طول گیاهچه، وزن تر گیاهچه و وزن خشک گیاهچه بذر پیاز خوراکی رقم قرمز آذر شهر مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش اول شدت میدان¬های الکتریکی 2 ،4 ،9 و14 کیلو ولت بر سانتی¬متر در مدت زمان¬های 15، 45 ،80 و150 ثانیه بر روی نمونه¬های بذر با درصد جوانه¬زنی اولیه 59، 67، 72 و 81 درصد قرار گرفتند. در این آزمایش بذرهای تیمار شده بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و خواص رشدی آنها مطالعه شد. در آزمایش دوم بذرها به مدت سه ماه در شرایط آزمایشگاه نگهداری شدند. در این مرحله تاثیر مدت زمان نگهداری 0، 1، 2 و 3 ماه پس از تیمار و شدت میدان¬های الکتریکی 2 ،4 ،9 و14 کیلو ولت بر سانتی¬متر در مدت زمان¬های 15، 45 ،80 و150 ثانیه بر روی نمونه¬های بذر با درصد جوانه زنی اولیه 59، 67، 72 و 81 درصد مطالعه شد. در آزمایش سوم تیمار شدت میدان¬های الکتریکی 2 ،4 ،9 و14 کیلو ولت بر سانتی¬متر در مدت زمان¬های 15، 45 ،80 و150 ثانیه برای بذرهای پیاز خوراکی با درصد جوانه¬زنی اولیه 13 و 70 درصد به منظور بررسی مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم¬های آنتی اکسیدانت بذور مطالعه شد. در کلیه آزمایش¬ها، بذرهای شاهد و تیمار شده مقایسه و نتایج تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمایش اول نشان داد که بیشترین افزایش درصد جوانه¬زنی و طول گیاهچه در شدت میدان 9 کیلو ولت بر سانتی¬متر بود. بیشترین افزایش سرعت جوانه¬زنی، وزن تر گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در شدت میدان 2 کیلو ولت بر سانتی¬متر مشاهده شد. بیشترین افزایش خصوصیات یاد شده در مدت زمان 45- 15 ثانیه برای بذور با درصد جوانه¬زنی اولیه 72- 59 درصد بدست آمد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که بهترین نتایج بلافاصله پس از تیمار مشاهده شد و با گذشت زمان تاثیر افزاینده تیمار نمودن در داخل میدان کاهش یافت. نتایج آزمایش سوم نشان داد که بیشترین افزایش مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم¬های آنتی اکسیدانت در شدت میدان¬های 4- 2 کیلو ولت بر سانتی متر و مدت زمان¬های 45- 15 ثانیه مشاهده شد. بیشترین افزایش مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم پراکسیداز در بذر با جوانه¬زنی اولیه 70 درصد بدست آمد و بیشترین افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و پلی¬فنل اکسیداز در بذر با جوانه¬زنی اولیه 13 درصد مشاهده شد. درمجموع نتایج بیانگر تاثیر مثبت میدان الکتریکی بر جوانه¬زنی و خصوصیات رشدی بذر پیاز خوراکی بود. کلمات کلیدی: میدان الکتریکی، جوانه¬زنی، پیاز خوراکی، پروتئین، آنزیم¬های آنتی اکسیدانت.
- Abstract
- Abstract Many researches have been done on the positive effects of high voltage of electric fields on yield and germination power of seed. Electric fields with physiologic changes in seed that resulting in faster water absorption and respiration as well as intensifying the photosynthesis of the germination and results increase the biological capacities of seed. It has been believed that exposing biological process, including free radicals, stimulation of activities of proteins and enzymes, increase seed power. In this research, effect of electric fields on germination percentage, germination rate, height of seedling, fresh and dry weight of seedling on seed of onion, Azar Shahr vaiety, was studied. In first experiment, the onion seeds samples are exposed to the electric fields 2, 4, 9 and 14 kV/cm for 15, 45, 80 and 150 seconds when onions have initial germination percent 59%, 67%, 72% and 81%. In this experiment treated seed was transferred to the lab immediately and was studied their growth characteristics. In second experiments, seeds were kept in lab conditions for three months. In this stage, the time keeping 0, 1, 2 and 3 moths after treatment and the electric fields 2, 4, 9 and 14 kV/cm for 15, 45, 80 and 150 seconds when onions have initial germination percent 59%, 67%, 72% and 81% was studied. In third experiment, the treatments were made on the onion seeds with initial germination 13% and 70%, to study the amount of total protein as well as anti-oxidant enzymes activities. In all experiments, treated seeds and control were compared and results were analyzed. The results of first experiment showed that maximum increase in germination percentage and height of seedling in the intensity of field was 9 kV/cm. Maximum increases in rate of germination, fresh weight and dry weight of seedling was observed in the intensity of field 2kV/cm. The maximum increase in reminded characteristics was obtained in time period 15- 45s and the seeds with initial germination 59%- 72%. The results of second experiment showed that the best results were immediately after treatment and with passage of time decreased inreasing effect of treated in electric field. The results of third experiments showed that, the maximum increase in total protein and antioxidant enzymes was observed in the intensity of field 2- 4kV/cm and the time period 15- 45s. The maximum increase in the amount of total protein and peroxidase enzyme activity was obtained in seed with initial germination 70% and the maximum catalase and polyphenol oxidase enzymes activities was observed in seed with initial germination 13%. Entirely, the results were expressed positive effect of electric field on onion seed germination and growth parameters. Keywords: Electric Field, Germination, Onion, Protein, Anti-oxidant Enzymes.